Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Η υπό τους Μακρυγιάννη - Καλλέργη Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη 1843 που οδήγησε στο πρώτο Σύνταγμα, στρεφόταν κατά της απολυταρχίας των Βαυαρών

Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843: το νόημα και το ανόμημα

Το κοινωνικο-πολιτικό σκηνικό που προηγήθηκε της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου και το ιδεολογικό πρόταγμα των πρωτεργατών της θα έπρεπε να αποτελούν αναφορά στο σύγχρονο πολιτικό στοχασμό. Οι αναλογίες με όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας συνιστούν ένα διδακτικό ιστορικό προηγούμενο που από μόνο του ορίζει τις συντεταγμένες για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Προηγήθηκε η Αντιβασιλεία που έφερε μαζί της ένα δάνειο που αντί να διατεθεί για την ανάπτυξη της χώρας και τις ανάγκες της κοινωνίας, κάλυπτε στο μεγαλύτερο μέρος του τα έξοδα συντήρησης του βαυαρικού στρατού, ενός μηχανισμού δηλαδή που επιδόθηκε στο συστηματικό διωγμό των παλιών αγωνιστών. Με την ενηλικίωση του διορισμένου Βαυαρού βασιλιά Όθωνα η κατάσταση στην απελευθερωμένη χώρα ήταν δραματική. Η εκκλησιαστική περιουσία απαλλοτριώθηκε και μοναστήρια έκλεισαν με προφανή επιδίωξη την αποδυνάμωση του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού. Με την αγροτική γη αλλά και τις εθνικές γαίες στα χέρια των πλουτοκρατών της εποχής καταδίκασαν στην ανέχεια και την εξαθλίωση τους ακτήμονες. Η κυβέρνηση των Βαυαρών αρνήθηκε πεισματικά να στελεχώσει τη διοίκηση και το στρατό με Έλληνες και εμπιστεύθηκε Βαυαρούς τεχνοκράτες που οδηγούσαν τον πληθυσμό ολοένα και περισσότερο στην ανέχεια , τη δυστυχία. Η αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε για την αποπληρωμή της καταχρεωμένης χώρας συνοδεύτηκε από σκληρά φορολογικά μέτρα. Η δυσαρέσκεια του λαού ήταν έντονη υπό το βάρος της απολυταρχικής εξουσίας των Βαυαρών. Η οικονομική κρίση έγινε ακόμη πιο έντονη στις αρχές του 1843 όταν οι τρεις μεγάλες δυνάμεις αρνήθηκαν να χορηγήσουνε νέο δάνειο με την εγγύηση τους καθώς το Ελληνικό βασίλειο αδυνατούσε να καταβάλλει τα συμφωνημένα τοκοχρεολύσια. Το κίνημα των Μακρυγιάννη και Καλλέργη κορυφώθηκε με βασικό αίτημα τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής συνταγματικής Εθνικής Συνέλευσης και την κατοχύρωση συνταγματικού καταστατικού χάρτη.

Ένα μνημόνιο που επιβλήθηκε από μια ομάδα τεχνοκρατών χωρίς σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της χώρας, χωρίς γνώση των προβλημάτων, χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση πυροδότησε την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843. Η επέτειος του σημαντικού αυτού γεγονότος και η λησμονημένη μάλλον επικαιρότητά του για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας παραπέμπουν στους στίχους του Ευριπίδη:

" Ὄλβιος ὅστις ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν "

ΑρχείοΝέων