Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μ. Μπόλαρης: Διαχρονικά αδελφικοί οι δεσμοί Ελλάδας-Σερβίας

Στους διαχρονικά αδελφικούς δεσμούς μεταξύ ελληνικού και σερβικού λαού και στην προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Σερβία σε διμερές, αλλά και πολυμερές επίπεδο, καθώς και την ευρωπαϊκή της πορεία, αναφέρθηκε ο υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην πόλη Γιάγκοντινα της Σερβίας, πρόεδρο του σερβικού Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» και μέλος του σερβικού Κοινοβουλίου, Νράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα.

 

Ο κ. Μάρκοβιτς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας στον υφυπουργό Εξωτερικών και εξήρε τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσφιξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων την τελευταία πενταετία, χάρη και στις άριστες σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο για την επιλογή του ως επίτιμο πρόξενο της χώρας μας στη Σερβία όσο και για το προσωπικό του ενδιαφέρον στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειές του να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τη Σερβία στην Ελλάδα, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Δήμου της Jagodina για Σέρβους που επιθυμούν να επισκεφθούν την παραλία Κατερίνης και την προβολή της χώρας μας από το τηλεοπτικό του κανάλι εθνικής εμβέλειας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου και στα προβλήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Βρυξελλών για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, υπογράμμισε την αρνητική σερβική στάση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής συνόρων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως παράδειγμα επίλυσης μιας μακροχρόνιας διαφοράς.

bolaris serb2

Ο κ. Μπόλαρης, από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στη στενή σχέση των δύο χωρών, τόνισε την επιτυχημένη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βελιγράδι, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση ιδιαίτερα στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη δημιουργία, μεταξύ των τεσσάρων χωρών, ενός δακτυλίου οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης, καθώς και διασύνδεσης των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών τους, με στόχο την ανάπτυξη των επαφών μεταξύ λαών και επιχειρηματικών κοινοτήτων και, εν τέλει, την οικονομική ευμάρεια της περιοχής. Ο ίδιος ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Μάρκοβιτς για τις άοκνες προσπάθειές του να προωθήσει τις ελληνο-σερβικές σχέσεις, μεταξύ άλλων, και στον τουριστικό τομέα και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Κοινή διαπίστωση, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, ήταν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει στην ενίσχυση και των ελληνο-σερβικών σχέσεων, προσφέροντας γέφυρες συνεργασίας αντί των εμποδίων του παρελθόντος, λόγω της ονοματολογικής διαφοράς.

Σοφία Αραβοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑρχείοΝέων