Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μ. Μπόλαρης: Μεγάλη πρόκληση για όλους η συνύπαρξη, η κοινή πορεία, ο άνθρωπος

“Η φιλοδοξία μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, είναι να αναδεικνύεται ο άνθρωπος σαν μέτρο για την κρίση όλων όσων γίνονται στη ζωή μας” τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί θρησκευτικών θεμάτων Μάρκος Μπόλαρης  στην παρέμβασή του ως κύριου ομιλητή στην διημερίδα του ΥΠΕΞ για την «Αποτύπωση Αρχών Πολιτικής και προτάσεις χάραξης Στρατηγικής για την άσκηση Θρησκευτικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας».

 

Αυτή, όπως είπε, είναι “η μεγάλη πρόκληση για την πολιτική και  τους πολιτικούς, για την Εκκλησία και  τη θρησκεία, για τους ανθρώπους, για τους ταγούς, για τους ποιμένες, για όλους όσους θρησκεύουν, όσους δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος, τους ενδιαφέρει η συνύπαρξη και η κοινή πορεία”.

Με βάση αυτή τη πεποίθηση η Ελλάδα, όπως είπε,   πήρε την πρωτοβουλία το τελευταίο πεντάμηνο να οργανώσει μία σειρά συναντήσεων διαλόγου-τέσσερις στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη- που προετοίμαζαν αυτό το συνέδριο, όπου  προσκλήθηκαν άνθρωποι  της Εκκλησίας, των δογμάτων, των θρησκειών να προσέλθουν για να πουν την δική τους γνώμη.

Σήμερα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών,  σε έναν κόσμο με πολλά προβλήματα, φανατισμό, μισαλλοδοξία, σφαγές και εξοντώσεις που γίνονται στο όνομα του Θεού το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προσφεύγει στη γνώση των ειδημόνων και ζητά τη δική τους συνδρομή στο ζήτημα της εκκλησιαστικής διπλωματίας, ώστε να αποτυπωθεί ποιες είναι οι δικές τους προτεραιότητες, προτιμήσεις, απαιτήσεις, τι ζητούν από τη χώρα μας και από τη διπλωματία μας, ποιές είναι οι προτάσεις τους και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και στο επίπεδο της Αθήνας και στο επίπεδο του κόσμου.

Ο κ. Μπόλαρης έκανε μνεία στα “μαύρα, απειλητικά σύννεφα που εγείρονται σήμερα στην Ευρώπη και παραπέμπουν σε τέρατα που την μάτωσαν με εκατομμύρια νεκρούς” και ανέδειξε τη σημασία που έχει το μέτρο με επίκεντρο “τον άνθρωπο που αναπτύσσεται μέσα σε περιβάλλον δημοκρατίας, κατανόησης, ειρήνης, συμφιλίωσης”.

 “Πρέπει να θυμόμαστε”  είπε “ότι από λάθος πολιτικές και από φανατισμούς οδηγούνται μεγάλες ομάδες των κοινωνιών στα άκρα” επισημαίνονατς ότι αυτό “είναι μία απειλή” που πρέπει να ληφθεί υπόψη  “καθώς οδεύουμε σε λίγους μήνες προς τις ευρωεκλογές”. “Είναι  υποχρέωσή μας” πρόσθεσε “ως πολιτών, ως πολιτικών, να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τον άνθρωπο, για την κοινωνία, για την δημοκρατία”. Και υπογράμμισε: “Αυτή η διαδικασία συνάντησης, συζήτησης, ώσμωσης, κατανόησης έχει καρπούς”.

Οι Εκκλησίες, όπως είπε ο κ. Μπόλαρης και χάριν του εκτεταμένου δικτύου τους σε χώρες και ηπείρους και το γεγονός ότι  βρίσκονται στην εστία των προβλημάτων, έχουν τη γνώση,  την πληροφορία, την εμπειρία” μπορούν “να αναδειχθούν πολύτιμοι συνομιλητές στο εγχείρημα, στην πρωτοβουλία της άσκησης αποτελεσματικά της θρησκευτικής διπλωματίας, για να υπηρετηθεί ο άνθρωπος”.

Τέλος ο κ. Μπόλαρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, για την βοήθεια, την καθοδήγηση και τη στήριξή τους στο εγχείρημα αυτό.

Σοφία Αραβοπούλου - ΑΠΕ ΜΠΕ

 

arx

 

bol3

 

katr

ΑρχείοΝέων