Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μάρκος Μπόλαρης: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές

Συνέντευξη στον Νίκο Ηλιάδη
 
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, δεν ανησυχεί από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν ένα σοβαρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. «Έτσι κι αλλιώς τα δημοσκοπικά ευρήματα και ανατρέπονται και διαψεύδονται καθημερινά», τονίζει, ασκώντας κριτική προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπολιτευτική τακτική του. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, καθώς σε αυτή την περίπτωση το μόνο που θα γίνει είναι η ανακύκλωση υφεσιακών πολιτικών.
 
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί μέτρα, τα οποία ζητούν οι θεσμοί (απελευθέρωση απολύσεων, νέο συνδικαλιστικό νόμο κ.λπ.) για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση;

Κατ’ αρχάς ας ξεκινήσουμε με ευχές για την πρόκληση της νέας χρονιάς, που μπορεί να ‘ναι χρονιά αισιοδοξίας, χρονιά εξόδου από τις δυσχέρειες της κρίσης. Σχετικά με την ερώτηση τώρα, θεωρώ απαραίτητο να επισημάνω καίριες διαπιστώσεις, για να αποδεσμευτεί ο πολιτικός λόγος από τον φαύλο κύκλο της διαχειριστικής προσέγγισης. Τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος λόγος περιστρέφεται ατέρμονα γύρω από φοβική συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις με τους δανειστές. Η μονομερής αυτή οπτική, που εστιάζει στην αντιμετώπιση του χρέους είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, αφού και το κλίμα στην οικονομία επιβάρυνε και στην κοινωνία αποθάρρυνε τις δημιουργικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προτεινόμενα μέτρα, ως αναγκαίο κακό, θεωρώ ότι μας δείχνουν την αναγκαιότητα αλλαγής κατεύθυνσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός λόγος έχει υποχρέωση να απαλλαγεί από την εσωστρεφή και μονοδιάστατη προσέγγιση του προβλήματος. Ο εναργής πολιτικός λόγος, η συστηματική πολιτική ανάλυση δεν αντιμετωπίζει στατικά και επιφανειακά την οικονομία και την κοινωνία, αλλά προτάσσει, οργανώνει και αξιοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που είναι ικανές να αναδιαμορφώσουν τις δυνατότητες, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ανατρέποντας τις δυσμενείς συνθήκες και δημιουργώντας αναπτυξιακή δυναμική με νέο παραγωγικό πρότυπο. Καθώς γιορτάσαμε το έτος Αριστοτέλη για τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του, είναι εξαιρετικά επίκαιρο να θυμίσουμε τη σκέψη του θεμελιωτή της λογικής μακεδόνα Φιλοσόφου, όταν αναφερόταν στο σχήμα «μετάβασης σε άλλο γένος». Αυτή η μετάβαση, -τη λένε αλλαγή παραδείγματος στη σύγχρονη επιστήμη-, είναι η πρόκληση για τον σημερινό πολιτικό λόγο, για τον δημοκρατικό λόγο στην πατρίδα μας. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα το προϊόν της πρόσφατης εμπειρίας μου από τον χώρο της αγροτικής ανάπτυξης: μέσα στη δίνη των δημοσιονομικών μέτρων και στο καταθλιπτικό περιβάλλον, που καλλιεργεί η εμμονή στη φαινομενική προσέγγιση του προβλήματος είναι εξαιρετικά σημαντικός ο αριθμός των παραγωγών, των μεταποιητών, των ιδιωτικών και συνεταιριστικών μονάδων, των εμπορικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων που δείχνουν τον δρόμο, έχουν κάνει την μετάβαση σε άλλο γένος. Οι Έλληνες αυτοί αλλάζοντας κατεύθυνση, αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο στη χώρα ερήμην των αρμοδίων, παράγουν με ποιότητα, ενσωματώνουν καινοτομίες, τιμούν τους συνεργάτες τους, σέβονται το περιβάλλον, στοχεύουν στις απαιτητικές αγορές και καταναλωτές, έχουν ανοιχτά τα πανιά στους ορίζοντες, ανοιχτά τα μυαλά στις προκλήσεις.

Ωστόσο, το ΔΝΤ φαίνεται να ζητά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου, η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κ.ο.κ. Αυτά μπορούν να περάσουν από τη Βουλή;
Η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι τα μέτρα για τα οποία υπάρχει η δέσμευση από ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου, ήδη από τον Αύγουστο του 2015, θα νομοθετηθούν κατά τα συμφωνηθέντα.

Πιστεύετε ότι εάν οι απαιτήσεις των θεσμών είναι υπερβολικές, η λύση μπορεί να είναι οι εκλογές;
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέο γύρο εκλογών που απλώς θα αναπαράγουν τη μονομερή δημοσιονομική προσέγγιση που θα ανακυκλώσει πολιτικές ύφεσης. Με δεδομένη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σύντομα, κρίσιμη προτεραιότητά μας επιβάλλεται να είναι ο επανασχεδιασμός του αναπτυξιακού μας μοντέλου, στη βάση συγκεκριμένης πολιτικής στοχοθεσίας που αρθρώνεται στο τρίπτυχο: ποιότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια. Είναι η ισχυρή πολιτική βούληση, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που θα μεταμορφώσουν το αναπτυξιακό – παραγωγικό τοπίο της χώρας αξιοποιώντας συνδυαστικά το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, και τα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί;
Θέλοντας να είμαι ειλικρινής μαζί σας διαβεβαιώνω ότι δεν με ανησυχούν τα δημοσκοπικά ευρήματα, για την υπό τον κ. Μητσοτάκη πολιτική παρουσία της ΝΔ. Έτσι κι αλλιώς τα δημοσκοπικά ευρήματα και ανατρέπονται και διαψεύδονται καθημερινά, πολύ περισσότερο όταν τροφοδοτούνται από κομματικές δυνάμεις και μικροπολιτικές, που ευθύνονται για την ένταση της κρίσης. Σκεπτικισμό και ανησυχία μου προξενεί η μονότονη κι ανιαρή προσέγγιση του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική της δημοσιονομικής στενότητας, που προωθούν στην Ευρώπη οι ακραιφνείς υπερασπιστές μιας πολιτικής, που καταδικάζει τις κοινωνίες στον υφεσιακό κατήφορο ανεργίας, ανέχειας, υπανάπτυξης. Μόνον τούτο ως σχόλιο: ο νέος αρχηγός της ΝΔ με ασαφή πολιτικό λόγο αποτυγχάνει να καταθέσει συγκροτημένη πρόταση για τη χώρα, αναμασώντας την ρητορική του προκατόχου του στην ηγεσία της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, που αποδοκιμάστηκε απερίφραστα και επανειλημμένα από τον ελληνικό λαό.

Ως βουλευτής Θεσσαλονίκης, ποιες κινήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν ώστε να ανακάμψει η οικονομία της πόλης;
Οι σκέψεις που εκτέθηκαν παραπάνω για την χώρα, με βάση την αριστοτελική πρόταση για «μετάβαση σε άλλο γένος», ισχύουν στο ίδιο μέτρο και βαθμό για τη Θεσσαλονίκη. Πόλη που χτίστηκε για λιμάνι, εκεί που καταλήγουν όλοι οι δρόμοι των Βαλκανίων για να συναντήσουν τη θάλασσα, καρδιά της πλούσιας κι εύφορης μακεδονικής πεδιάδας, δείχνει στην βιομηχανική της περιοχή απτά τα δείγματα του παραγωγικού μοντέλου που κατέρρευσε. Κι είναι η πόλη, η Θεσσαλονίκη, με τις δυνάμεις της, το δυναμικό της, τα νιάτα της, τα παιδιά της εννοώ με τα εξαιρετικά προσόντα, τις ευφάνταστες και καινοτόμες ιδέες, την επιχειρηματικότητα με τους ανοιχτούς ορίζοντες, το ακαδημαϊκό κι ερευνητικό προσωπικό που μπορεί να στηρίξει την αλλαγή κατεύθυνσης, το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα – μαρτυρία της ιστορικής διαχρονίας της, που είναι η «πρόκληση»! Μου έχει δοθεί η δυνατότητα την «πρόκληση» αυτή, για τον επανακαθορισμό και την ανασηματοδότηση της προοπτικής της Θεσσαλονίκης, να την αναπτύξω σε χώρο ευρύτερο από τον περιορισμένο της παρούσης ερώτησης. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν την ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης που καταθέσαμε στις περιφερειακές εκλογές για τη Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό κέντρο, όχι απλώς της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά της ευρύτερης περιοχής. Πρόταση για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει πρόταση περιφερειακής ανάπτυξης, σύνθεσης των παραγωγικών δυνάμεων και δυνατοτήτων, διεθνούς κέντρου εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας με σημείο αναφοράς το λιμάνι και την συνεχή αλληλεπίδραση με ό,τι η πόλη εκφράζει ως ζώσα μαρτυρία του Βυζαντίου. Για να ανταποκριθούμε στην αναπτυξιακή πρόκληση της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποκοπούμε οριστικά από παθογένειες του παρελθόντος, από ιδεολογικές εμμονές και αυτιστικές συμπεριφορές και προ πάντων από δυνάμεις που ευθύνονται για σωρεία χαμένων ευκαιριών. Η εκτίμησή μου πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πυλώνα της Νοτιανατολικής Ευρώπης δεν κινείται στο χώρο του ευκταίου, αλλά εδράζεται στις διαπιστωμένες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και του τόπου. Ευθύνη μας, των πολιτών και πολιτικών, είναι να μετουσιώσουμε τις προτάσεις αυτές σε δημιουργική προοπτική.

ΑρχείοΝέων