Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

«Μια σύγχρονη Ελληνική Τραγωδία» παρουσιάζει η Καθημερινή- Πολύτιμα χειρόγραφα της εποχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών

Μια σύγχρονη Ελληνική Τραγωδία, παρουσιάζει η "Καθημερινή", αναφερόμενη σε πολύτιμα - μεγάλης ιστορικής αξίας χειρόγραφα της εποχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που βρέθηκαν σε βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για χειρόγραφα που είχαν αφαιρεθεί - διαρπαγεί με συντεταγμένες ενέργειες του Βουλγαρικού Στρατού κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από Πατριαρχικές Σταυροπηγιακές Ιερές Μονές της Μακεδονίας και Θράκης κι ιδιαίτερα από τις παλαίφατες ιστορικές Μονές Παναγίας Αχειροποίητου του Παγγαίου (Εικοσιφοινίσσης) και Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Το κύριο σώμα των περγαμηνών και χαρτώων κωδίκων και χειρογράφων παρανόμως κατέχεται από την Βουλγαρική Κυβέρνηση και φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Σλαβοβυζαντινών Ερευνών Ιβάν Ντουιτσεβ στη Σόφια. Η Βουλγαρία παρά το γεγονός ότι με την Συνθήκη του Νεϊγύ είχε αναλάβει υποχρέωση επιστροφής των αρπαγέντων με χρήση στρατιωτικής βίας κειμηλίων και χειρογράφων δεν έχει ανταποκριθεί. Απεναντίας ανακαλύπτονται σταδιακά μεμονωμένα πολύτιμα χειρόγραφα και κώδικες διεσπαρμένα σε Πανεπιστήμια και Βιβλιοθήκες σε Ευρώπη και Αμερική που προέρχονται από τις προαναφερθείσες Πατριαρχικές Μονές της Μακεδονίας, έχουν δε πωληθεί από τους άρπαγες. Προφανώς από στρατιωτικούς που μετέφεραν τα πολύτιμα χειρόγραφα από τις Μονές στην Σόφια και αφαίρεσαν - υπεξαίρεσαν κάποια πολύτιμα από το σύνολο των βιαίως αρπαγέντων. Συνεπώς οι αποκτήσαντες αυτά - Πανεπιστήμια Ηνωμένων Πολιτειών- έχουν στις βιβλιοθήκες προϊόντα κλεπταποδοχής. Εξ ου και η υποχρέωσή τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις και την Ηθική στην οποία μας δεσμεύει ο Πολιτισμός (μπορεί άραγε το Princeton University, το Πανεπιστήμιο της παγκόσμιας αριστείας να εκθέτει και να χρησιμοποιεί χειρόγραφα που έφθασαν σ' αυτό μετά από μία σειρά απεχθών κακουργηματικής τάξης εγκλημάτων;) να τα επιστρέψουν στους νόμιμους προαιώνιους ιδιοκτήτες, τις κυρίαρχες Πατριαρχικές Μονές.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οφείλονται συγχαρητήρια κι ευχαριστήρια για την επιτυχία της έρευνας την οποία διεξάγει, έρευνα υπέρ της επιστήμης, της αρχαιολογίας, της ιστορίας, του δικαίου, και της δικαιοσύνης.

Για την πλήρη δικαίωση, δηλαδή για την πλήρη επιστροφή των αφαιρεθέντων με χρήση στρατιωτικής βίας κωδίκων, χειρογράφων και κειμηλίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες χρειάζεται συντονισμένος από κοινού αγώνας των Πατριαρχικών Μονών, της Ελληνικής Πολιτείας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. και του Λαού, αφού αυτά αποτελούν σημαίνοντα πολύτιμα στοιχεία και αναπόσπαστο τμήμα και αψευδείς μαρτυρίες της Ιστορικής Του Διαχρονίας.

ΑρχείοΝέων