Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ο Κρούγκμαν δείχνει την Γερμανία ως τον «κακό παίκτη» της Ε.Ε.

Η Ελλάδα δεν είναι το «κακό παιδί» της Ευρωζώνης

Άρθρο του αμερικανού οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν, φιλοξενούν οι New York Times.

Στο άρθρο με τίτλο: «Όντας κακοί Ευρωπαίοι» (Being Bad Europeans), ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη είναι σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, ότι ο πληθωρισμός απέχει του επίσημου στόχου, αλλά και ότι αιωρείται και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

«Οι επενδυτές το έχουν προσέξει αυτό. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν κάνει "βουτιά", με την απόδοση των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να διαμορφώνεται στο μόλις 0,7%. 
Πρόκειται για απόδοση που κάποτε σχετίζαμε τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό και οι αγορές πράγματι σηματοδοτούν ότι περιμένουν η Ευρώπη να βιώσει την δική της 'χαμένη δεκαετία'.
Ο αμερικανός αναρωτιέται γιατί βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση η Ευρώπη και απαντά «η γενικά αποδεκτή θεωρία μεταξύ των ευρωπαίων νομοθετών είναι ότι αυτό που βλέπουμε είναι το τίμημα της ανευθυνότητας: 
Ορισμένες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συμπεριφερθούν με τη σύνεση που απαιτεί ένα κοινό νόμισμα, επιλέγοντας αντιθέτως να υποκύψουν στους παραπλανημένους ψηφοφόρους και να παραμείνουν προσκολλημένες σε αποτυχημένα οικονομικά δόγματα».

Ο Κρούγκμαν αποδίδει σε ανεύθυνους χειρισμούς τη δύσκολη θέση της Ευρώπης , αλλά ξεκαθαρίζει πως η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει οι Ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες και στις λάθος πολιτικές για τα προβλήματά τους.

«Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας η δημοσιονομική ένδεια ήταν μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης», τονίζει ο Κρούγκμαν και προσθέτει πως αν προσπαθήσει κάποιος να ταυτοποιήσει τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση, και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος πρωταγωνιστής.

ΑρχείοΝέων