Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Πριγκίπισσα από τη Σκυθία, στην πυρά με τον Φίλιππο Β'

Μελέτη του ανθρωπολογικού υλικού των βασιλικών τάφων της Βεργίνας δείχνει την ταυτότητα της γυναίκας που συνόδευσε στον τάφο το Μακεδόνα βασιλιά
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μια δυναμική γυναίκα, πολεμίστρια, ηλικίας 30-34 ετών, είναι αυτή που συνόδευσε το βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο Β', στο ταξίδι του προς τον Αδη. Τριάντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Βασιλικού Τάφου ΙΙ στη Βεργίνα από τον Μανόλη Ανδρόνικο, η τότε φοιτήτριά του, καθηγήτρια Αρχαιολογίας, και ευρωβουλευτής σήμερα, Χρυσούλα Παλιαδέλη με τους συνεργάτες της έρχονται πιο κοντά στην ταυτότητα της γυναίκας που τάφηκε μαζί με τον Φίλιππο Β', χωρίς όμως να μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν με σιγουριά ποια πραγματικά ήταν.

Στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κ. Παλιαδέλη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από την επανεξέταση των οστών του Βασιλικού Τάφου ΙΙ.

Από την ανθρωπολογική έρευνα προσδιορίστηκε ακριβέστερα η ηλικία του νεκρού του θαλάμου. Μέχρι τώρα η ηλικία προσδιοριζόταν μεταξύ 35 και 45 ετών. Τα νέα πορίσματα οδηγούν σε ακριβέστερο καθορισμό, δηλαδή μεταξύ 41 και 49 ετών, και εντοπίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις και δείκτες δραστηριότητας που υποδεικνύουν μεσήλικο άνδρα με έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του -που βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατό του- αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισής του με τον Φίλιππο Γ' Αρριδαίο και ενισχύουν, αντίθετα, την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β'.

Στον προθάλαμο του τάφου υπήρχε και μία ακόμη, γυναικεία, ταφή. Από τις νέες παρατηρήσεις που έγιναν σε οστά τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν, προσδιορίζεται με ακρίβεια πλέον η ηλικία της, μεταξύ 30 και 34 ετών. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Παλιαδέλη, αποκλείει οριστικά τρεις από τις πιθανές ταυτίσεις που έχουν μέχρι στιγμής προταθεί για την ταυτότητά της (Κλεοπάτρα και Μήδα, γυναίκες του Φιλίππου Β' και Αδέα/Ευρυδίκη, γυναίκα του Φιλίππου Γ' Αρριδαίου).

Μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά της νεκρής του τάφου βεβαιώνουν πως αυτή κάηκε, όπως κι ο νεκρός του θαλάμου, αμέσως μετά το θάνατό της. Οι δείκτες ιππικής δραστηριότητας δηλώνουν πως ίππευε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ένα κάταγμα στο άνω άκρο της αριστερής κνήμης δηλώνει ότι προκάλεσε βράχυνση, ατροφία και χωλότητα στο αριστερό της πόδι. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος των άνισων κνημίδων που βρέθηκαν στον προθάλαμο του Βασιλικού Τάφου ΙΙ της ανήκει και πως το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της είναι δικός της. Δίπλα στις κνημίδες βρέθηκε μια χρυσή θήκη για τόξο και φαρέτρα, όπως και υπολείμματα από έναν λινό θώρακα.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την παλιά υπόθεση του Ν.Τζ.Λ. Χάμοντ, για την ταύτιση της νεκρής με μια άγνωστη Σκύθισσα, ίσως κόρη του βασιλιά Ατέα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο στη νεκρή του προθαλάμου να αναγνωρίσουμε την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β' από την Ιλλυρία.

ΑρχείοΝέων