Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία επιλέγουμε να στηρίξουμε τους αδύναμους

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα:

«Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου, τόσο οι νομοθετικές όσο και οι κανονιστικές, λαμβάνονται πάντα μέσα στον πραγματικό χρόνο και κάτω από τις παρούσες οικονομικές-κοινωνικές συγκυρίες της χώρας και ειδικότερα της κατάστασης στον παραγωγικό τομέα.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι:

α. να υποστηριχθεί ο παραγωγός, ιδιαίτερα ο πιο αδύναμος, 
β. να συμβάλλουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη στην τροποποίηση αφ΄ ενός αναβολή του περιορισμού περί αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αφ΄ετέρου παράταση πενταετίας σε γεωργικούς ελκυστήρες να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας, κινείται εντός του σχετικού νομοθετικού πλαισίου των περισσότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης υπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας ώστε πολλοί τύποι μεταχειρισμένων ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη να μπορούν να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζεται ότι η τροποποίηση αφορά κατά πλειοψηφία ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων που είναι παραγωγοί με χαμηλό εισόδημα, μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν. Δεν είναι λογικό να αναγκαστούν υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες να υποχρεωθούν σε αλλαγή των μηχανημάτων τους, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα το κόστος της οικογενειακής επιχείρησης και αντίστοιχα το κόστος παραγωγής. 

Καθοριστική είναι η ύπαρξη διάταξης προστασίας επί των ελκυστήρων αφού αυτή προστατεύει την ίδια τη ζωή των παραγωγών. Επειδή κρίνεται και είναι εξαιρετικά σοβαρό οφείλουμε να ενημερώσουμε τους χρήστες των ανωτέρω μηχανημάτων για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών τους στην ύπαιθρο. 

Είναι απολύτως σαφές ότι το Υπουργείο με την υπουργική απόφαση τοποθετείται επιλέγοντας να στηρίξει τον αδύναμο παραγωγό, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνοντας προτεραιότητα στο αναγκαίο και εφικτό κι όχι να λειτουργήσει σαν να μην υπήρχε κρίση, οπότε θα είχε προβάδισμα το επιθυμητό. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι η όποια οικονομική ρευστότητα διαθέτουμε στον αγροδιατροφικό τομέα είναι σκόπιμο να κατευθυνθεί στα απαραίτητα κρίσιμα στοιχεία που θα προσθέσουν στο παραγόμενο προϊόν την καινοτομία, την τυποποίηση, την πιστοποιημένη ποιότητα, ως το συγκριτικό πλεονέκτημα και διαβατήριο για την επίτευξη προστιθέμενης αξίας τόσο για τον έλληνα παραγωγό όσο και για την εθνική οικονομία, καθώς το προϊόν του μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις στις ελληνικές και στις διεθνείς αγορές».

Εφημερίδα: Ύπαιθρος Χώρα

ΑρχείοΝέων