Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Σχέδιο ελέγχου των ζωονόσων στέλνει ο Μπόλαρης στις βρυξέλλες

Πρόταση για την προστασία των αγροτών και τις επιπτώσεις στην οικονομία 

Σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμωδών ζωονόσων που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνονται ραγδαία στην Ελλάδα, πλήττοντας σημαντικά το ζωικό της κεφάλαιο, θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού, Μάρκου Μπόλαρη.

Της Φανής Σοβιτσλή

Στόχος είναι να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες στην κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία, καθώς θανατώνονται χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο. 

Τους τελευταίους μήνες σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων της οζώδους δερματίτιδας των βοειδών, στον Έβρο, όπου θανατώθηκαν 4.000 ζώα και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Η νέα ασθένεια, η οποία βρίσκεται σε έξαρση, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη χώρα μας, λόγω της θανάτωσης δεκάδων κοπαδιών, ενώ έχει σημάνει συναγερμό και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα μάλιστα τέθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο αρμόδιο υπουργείο, παρουσία του ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκαΐτις, όπου εξετάστηκαν τρόποι για την πρόληψη και τον έλεγχο της νέας ζωονόσου. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Μπόλαρης τόνισε μιλώντας στη “Μ” ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και επιδεινώνεται, καθώς πλην της οζώδους δερματίτιδας, τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει τα ανατολικά σύνορα τρεις ακόμα σοβαρές ασθένειες, ο αφθώδης πυρετός, ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά, που έπληξαν σημαντικά τον κλάδο της κτηνοτροφίας και της εθνική οικονομία συνολικά. “Εξήγησα στον ευρωπαίο επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το τελευταίο διάστημα η Πολωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πανώλη των χοίρων. Έχουμε πρόβλημα με τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και για αυτό θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική που ασκείται για την αντιμετώπιση των ζωονόσων” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε
Η πρόταση για το σχέδιο δράσης για την πρόληψη των ζωονόσων, η οποία θα περιλαμβάνει και τις πολιτικές για τη διαχείριση των συνεπειών για τα κράτη – μέλη, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα από την ελληνική πλευρά στην αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη στο σχέδιο θα πρέπει να συμμετέχουν απαραίτητα και όλες οι χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία που έχουν πληγεί από τις ζωονόσους “Στόχος είναι η συνέργεια για την από κοινού αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος” σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι τέτοια πρόταση κατατίθεται για πρώτη φορά, με δεδομένο ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία κρούσματα οζώδους δερματίτιδας εκδηλώθηκαν πρόσφατα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου θανατώθηκαν τρία κοπάδια. Οι εμβολιασμοί των ζώων, άρχισαν προ ημερών από τις εστίες της ασθένειας και θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες τέσσερις περιφερειακές ενότητες. 

ΠΛΑΙΣΙΟ 
Αρχές του 2016 το ΕΣΠΑ για τον αγροτικό τομέα
Στις αρχές του 2016 πρόκειται να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ για τον αγροτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προωθήσει τις συνέργειες με τους φορείς του αγροτικού τομέα, προκειμένου τα χρήματα από το νέο πακέτο να κατευθυνθούν εκεί που θα απορροφηθούν και να μην επαναληφθούν όσα έγιναν στο τρέχον πρόγραμμα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε μιλώντας χθες.

στην εκπομπή “Kαθημερινά“ του ραδιοφωνικού σταθμού ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM, ο αναπληρωτής υπουργός, Μάρκος Μπόλαρης. Αναφερόμενος μάλιστα στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά που δεν επιδοτούνται, αλλά παίρνουν τις καλύτερες τιμές στα ράφια των πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Η πρόκληση για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα είναι η προστιθέμενη αξία από την ποιότητα των προϊόντων μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Ο υπουργός απέδωσε μάλιστα τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία 5-6 χρόνια, στην κατάρρευση ενός παραγωγικού μοντέλου και την αποδόμηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, ενώ χαρακτήρισε “κρίσιμο να ξαναχτίσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο με τρόπο σύγχρονο, δημιουργικό παραγωγικό και με εξωστρέφεια”.

“Καθήλωσε το όλα τα κιλά όλα τα λεφτά”
Σε ό,τι αφορά στο γνωστό σύνθημα των αγροτών “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι καθήλωσε τον παραγωγικό τομέα σε τέλμα, αφάνισε περιοχές, νοικοκυριά και εξόντωσε την ποιότητα των προϊόντων. Πρόσθεσε δε ότι με αυτήν την πολιτική “όταν είχαμε εμπορικές τιμές, καταστρέψαμε και την ποιότητα και τις τιμές και έμεινε ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού παραγωγικού ιστού να εξαρτάται μόνο από την επιδότηση”, ενώ επικαλέστηκε και εκπρόσωπο των αγροτών που πρόσφατα σε εκδήλωση στην Κάτω Αχαγιά του είπε: Είμαστε υπερήφανοι που δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ επιδότηση.

“Οι παραγωγοί έχουν αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, στη ζωή στην πολιτική και στην οικονομία υπάρχουν συγκρούσεις, είμαστε εδώ όμως για να κάνουμε πολιτική, για να ανταποκριθούμε, στα πλαίσια της σημερινής συγκυρίας” είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Εφημερίδα Μακεδονία - makthes.gr

ΑρχείοΝέων