Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Ταξίδι στη χρυσή Ιστορία

ΒΕΡΓΙΝΑ

Σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, η πλέον λαμπρή ταφή που έχει εντοπισθεί μέχρι σήμερα είναι η ταφή του Φιλίππου Β' στις Αιγές.

Το ιστορικό βάρος του ονόματος κάνει το αρχαιολογικό εύρημα του Μανόλη Ανδρόνικου να τοποθετείται στην κορυφή. Μαζί ο πλούτος των κατασκευών και των κτερισμάτων και η απαράμιλλη τέχνη τους. Μπορεί και άλλες ταφές -όπως του Τουταγχαμών- να είναι πολύχρυσες. Oμως εδώ έχουμε και τη σφραγίδα της μεγάλης ώρας της Ιστορίας.

Τις Αιγές, γνωστές και ως Βεργίνα, επέλεξε φέτος το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη σειρά «Ο κύκλος των μουσείων». Οι μνημειώδεις τόμοι της σειράς προσφέρονται δωρεάν και αναρτώνται στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, όπου είναι προσβάσιμοι σε όλους.

Τίτλος της φετινής έκδοσης, «Αιγές - η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» και συγγραφέας η έφορος αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Μ. Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη.

«Οι Αιγές είναι ένας τόπος που ακτινοβολεί αισιοδοξία», σημειώνει στον πρόλογο του λευκώματος η Μαριάννα Λάτση. «Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητος.

Ο δεύτερος, και βαθύτερος, λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων, που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα, δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά».

Οσα υπέροχα μπορεί ο επισκέπτης να δει αλλά και όσα πρέπει να μάθει παρουσιάζονται στη συνέχεια γοητευτικά από την επιστημονική γραφίδα της Αγγελικής Κοτταρίδη.

Μέσα από τα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του δασκάλου, των μαθητών και των σύγχρονων ανασκαφών σκιαγραφείται η σπουδαία πρωτεύουσα με το ανάκτορο, τον τύμβο των βασιλικών τάφων, τις συστάδες των βασιλέων στα νεκροταφεία και τα σύγχρονα έργα, το επιτόπιο μουσείο και το πολυκεντρικό μουσείο.

Η ανάπτυξη του θέματος στηρίζεται σε μια σημαντική κεντρική ιδέα, την οποία η συγγραφέας υποδεικνύει στον πρόλογο: «Οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική εξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β' και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου».

Οποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει την ιστορία των Αιγών, των Τημενιδών και του Φιλίππου χωρίς αυθαίρετες αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές ερμηνείες, ας ανατρέξει στο www.latsis-foundation.org και θα ενημερωθεί υπεύθυνα, κατανοητά και με ζωντάνια. Οσο για την ίδια την άψογη έκδοση, πλαισιώνεται από εξαιρετικές φωτογραφίες. Η ομορφιά της μακεδονικής τέχνης παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο.

Οι φωτογραφίες είναι του Σωκράτη Μαυρομμάτη, η εκδοτική επιμέλεια της Ειρήνης Λούβρου και η καλλιτεχνική του Δημήτρη Καλοκύρη.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

ΑρχείοΝέων