Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Το μυστικό της αρχαίας Αμφίπολης

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑΦΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ

Γύρω στο 325-300 π.χ., δηλαδή στα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρονολογείται ο μνημειακός περίβολος στον Τύμβο του Καστιά στην αρχαία Αμφίπολη, όπου τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στον κόσμο ταφικό περίβολο, που αγγίζει τα πεντακόσια μέτρα.

Την εξέλιξη της ανασκαφής παρουσίασε στην 27η επιστημονική συνάντηση με θέμα «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη», που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη.

Να σημειωθεί ότι η φωτογραφία του μνημειακού περιβόλου του Καστιά απεικονιζόταν στην αφίσα της φετινής συνάντησης, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, όταν είχαν κορυφωθεί οι φήμες και τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον τύμβο να κρύβει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κ. Περιστέρη είχε διαψεύσει αυτά τα σενάρια, ζητώντας «σεβασμό στο ανασκαφικό-επιστημονικό έργο και σοβαρότητα από όσους αναπαράγουν τέτοια σενάρια».

Ο εντυπωσιακός περίβολος είναι ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί τα 457 μ.

Οπως είπε η αρχαιολόγος ο περίβολος, σύμφωνα με την έρευνα του τμήματος τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, αποτελεί έναν τέλειο κύκλο με διάμετρο 158,40 μ., ενώ οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια. Οι μαρμάρινοι δόμοι, που προέρχονται από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους, από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Η κ. Περιστέρη έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αρχιτέκτονας του μνημείου ήταν ο Δεινοκράτης, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οπως είπε η αρχαιολόγος, «η μοναδικότητα της κατασκευής του ταφικού περιβόλου με τη χρήση αρχιτεκτονικών μελών από θασίτικο μάρμαρο καθώς και η σημαντική χρονική περίοδος που δημιουργείται οδηγούν τη σκέψη μας στην ύπαρξη σημαντικών τάφων στο εσωτερικό του περιβόλου που μόνο η συνέχεια της ανασκαφικής έρευνας θα αποκαλύψει».

Ενα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους.

Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης, στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα μέλη, οδήγησε τους αρχαιολόγους στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντος της Αμφίπολης, όπου κάποια από αυτά βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντος συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Οι ανασκαφές στον λόφο Καστιά της Αρχαίας Αμφίπολης αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω χειμερινής περιόδου, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη συνέχεια των ανασκαφών με μια νέα επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

ΑρχείοΝέων