Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δημοσιεύματα

"Η Ελλάδα έχει ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητές της" σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και χρειάζεται την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης κατά την παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα, στη Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ασφάλεια, την οποία διοργανώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο Βερολίνο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δέχθηκε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας, Σεβασμιώτατο Rowan Williams, επ΄ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Η μελέτη των έργων των Πατέρων συνεπάγεται ασχολία με κείμενα, τα οποία εκφράζουν το ήθος της αδιαιρέτου εκκλησίας και αποτελούν κοινή κληρονομιά όλων των Χριστιανών. Μας διδάσκουν ότι η θεολογία δεν είναι σχολαστικισμός και ότι η χριστιανική πνευματικότητα δεν είναι πουριτανισμός, ότι η πίστη στον Χριστό δεν σημαίνει εσωστρέφεια, αλλά "άνοιγμα και φιλάνθρωπον κίνηση προς τον πλησίον", υπογραμμίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Η επικαιρότητα των Πατερικών Σπουδών στον σύγχρονο κόσμο" που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. 

Να μην υπάρξει χαλαρότητα, να μην υπάρξει καμία αποχή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «το σοκ της προηγούμενης Κυριακής θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για αποφασιστική απάντηση και νίκη». 

Τη σημασία της «ουσιαστικής και πολύ καίριας, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τομείς, από τον διπλωματικό μέχρι και τον πολιτιστικό», παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του λευκώματος «Συλλογή έργων τέχνης της πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. «Με την Κύπρο μας συνδέουν δεσμοί αίματος» είπε, τονίζοντας ότι «είναι ιστορικά μαρτυρούμενη η ακατάλυτη πολιτισμική συνέχεια Ελλάδας - Κύπρου στους αιώνες και σήμερα» και «η πρεσβεία μας εκεί ποτέ δεν περιορίστηκε στον ρόλο ενός ακόμη φορέα εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό».

«Καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα είναι δημοκρατική η προοπτική για τη χώρα ή αν θα είναι πολιτική των ολίγων», δήλωσε ο αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διπλωματία υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας

Ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας έστειλε ηχηρό µήνυµα για την επέτειο 100 χρόνων από την τελική φάση εκκαθάρισης των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Τουρκίας. Η ικανοποίησή του για τη θερµή υποδοχή κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη και οι στενοί δεσµοί Ελλάδας - Αρµενίας.

img 8170

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Πατριάρχης Πάντων των Αρµενίων, Καρεκίν Β’, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» στέλνει ένα ηχηρό µήνυµα για τα 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων.

«Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Προκαθήµενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας.

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Οπως σηµειώνει ο Πατριάρχης, «τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα».

Είναι αλήθεια πως Ελλάδα και Αρµενία διατηρούν ένα εξαιρετικό επίπεδο διµερών σχέσεων λόγω των µακραίωνων δεσµών των δύο λαών, που αναπτύχθηκαν στη βάση της κοινής κουλτούρας, θρησκείας και παραδόσεων, αλλά και της παρουσίας πολυπληθών οµογενειακών κοινοτήτων στις δύο χώρες.

Απόδειξη αυτών των δεσµών ήταν και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, κατά την επίσκεψη του Προκαθηµένου της Αποστολικής Εκκλησίας της Αρµενίας, που πραγµατοποιήθηκε για πρώτη φορά την προηγούµενη εβδοµάδα στην Κρήτη. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Εκκλησία της Αρµενίας ανήκει στις αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες  και δεν τελεί σε κοινωνία µε την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μακαριώτατε, ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στο να επιλέξετε το Ηράκλειο Κρήτης και την εκεί µικρή αρµενική κοινότητα και όχι τις πιο πολυπληθείς, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Με µεγάλη ικανοποίηση επιστρέψαµε στην Αγία Εδρα της Αρµενικής Εκκλησίας, στο Ετσµιατζίν, µετά την πατριαρχική περιοδεία που πραγµατοποιήσαµε στην Κρήτη από τις 4 έως τις 7 Μαΐου. Ο βασικός σκοπός της επισκέψεώς µας ήταν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η αρµενική παροικία του Ηρακλείου, σε συνεργασία µε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, µε αφορµή τη συµπλήρωση 350 χρόνων από την ίδρυση της αρµενικής εκκλησίας Αγιος Ιωάννης ο Πρόδροµος στην περιοχή Καµαράκι, που θεωρείται η αρχαιότερη αρµενική εκκλησία που σώζεται στην Ευρώπη. Η επιθυµία µας ήταν να επισκεφθούµε την Κρήτη για να φέρουµε την ευλογία µας και τα συγχαρητήριά µας προς την αρµενική παροικία που υπάρχει σε αυτό το πανέµορφο µέρος της Ελλάδος και µάλιστα σε αυτό συνέβαλαν οι ελληνικές κρατικές Αρχές.

Επί αιώνες οι απόγονοι του αρµενικού λαού τελούν υπό την προστασία και τη σκέπη της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου και -αν και ολίγοι- διατηρούσαν και διατηρούν άθικτες την εθνική τους ταυτότητα και πίστη τους. Αυτό είναι εύκολο στις µεγάλες διασπορές, όχι όµως σε µια µικρή παροικία.

Αυτή η επέτειος ήταν ένα σηµαντικό γεγονός για όλους εµάς και δεν ήταν τυχαίο ότι πολλοί πιστοί από διάφορες χώρες έδωσαν ένα ηχηρό και δυναµικό «παρών» µε την παρουσία τους.  Ταυτόχρονα, ο εορτασµός αυτός αποτελεί νέο σταθµό για την ιστορία της αρµενικής κοινότητας της Κρήτης. Εµείς αποδίδουµε µεγάλη σηµασία στη συγκεκριµένη επίσκεψη και θεωρούµε ότι αυτή θα βοηθήσει για την περαιτέρω εξέλιξη της εκκλησιαστικής και εθνο-πολιτιστικής ζωής της παροικίας. Γι’ αυτό και φέραµε µαζί µας τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόµου προς προσκύνηση των πιστών.

Η προσευχή µας είναι να έχει το χέρι Του ο Θεός πάνω σε αυτόν τον ευλογηµένο τόπο και όσους ζουν εδώ. Οσον αφορά στη µέλλουσα επίσκεψή µας στην Αθήνα, θέλουµε να σηµειώσουµε ότι µε ικανοποίηση δεχθήκαµε την πρόσκληση των κρατικών Αρχών της Ελλάδος, µέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Μπόλαρη, και των ιεραρχών των εν Ελλάδι Αρµενίων Ορθοδόξων. Με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουµε ότι θα πραγµατοποιήσουµε αυτήν την επίσκεψη στο εγγύς µέλλον.

armeniospatriarxis2

59604445 2692763430750849 4926035297591885824 n

Εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης σας υποδέχτηκε στο αεροδρόµιο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Ηταν µια γόνιµη συνάντηση και ποια θέµατα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησής σας;

Εχουµε εντυπωσιαστεί από τη θερµή υποδοχή των κρατικών Αρχών της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Στο αεροδρόµιο µας υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Η θερµή υποδοχή πιστεύω ότι οφείλεται στη µακρά φιλία του ελληνικού και του αρµενικού λαού. Λαµπρή απόδειξη αυτής ήταν και η συµβολή των ελληνικών κρατικών Αρχών για την κάλυψη της επίσκεψής µας και της συνοδείας µας, αλλά και η αδιάκοπη παρουσία του

κ. Μπόλαρη, µε τον οποίον είχαµε και κατ’ ιδίαν συνάντηση. ∆ιαπιστώσαµε πως η φιλία ανάµεσα στους δύο λαούς συνεχίζεται και ενδυναµώνεται και σήµερα.

Ο θεολογικός διάλογος των δύο Εκκλησιών ολοκληρώθηκε το 1993 µε συγκεκριµένες προτάσεις και συµπεράσµατα. Πού βρισκόµαστε σήµερα και τι µέλλει γενέσθαι;

Η Συµφωνία του Σαµπεζύ του 1993, η οποία αποτελεί προϊόν του θεολογικού διαλόγου από το 1964 µέχρι το 1993 µεταξύ των δύο οικογενειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας -της Βυζαντινής Ορθόδοξης Εκκλησίας αφενός και των αρχαίων ανατολικών Εκκλησιών αφετέρου-, συνιστά σπουδαία πρόοδο προς την ένωση της Εκκλησίας του Χριστού.

Πιστεύετε ότι ο διάλογος αυτός θα βοηθήσει τους λαούς και το ποίµνιο να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα αλλά και τις οµοιότητες που έχουν µεταξύ τους και θα οδηγήσει σε συνεργασία και αρµονική συµβίωση µεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων;

Οι διάλογοι των Εκκλησιών έχουν ως βασικό σκοπό να κατανοήσει καλύτερα ο ένας τον άλλον ώστε να δηµιουργηθεί µια πιο ευχάριστη και χωρίς φανατισµό ατµόσφαιρα, γεγονός που θα αποτελέσει ευλογία για όλους.

armeniospatriarhis 2

Τα πλήγµατα κατά των χριστιανών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 19151923 ως ένα σώµα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες µεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν επίσηµα τη Γενοκτονία των Αρµενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι µια δικαίωση για τα θύµατα και τις οικογένειές τους; Θα βοηθήσει ώστε και η Τουρκία να αλλάξει θέση σε αυτό το ζήτηµα;

Πράγµατι, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρµενίων. Με αυτόν τον τρόπο τα κράτη δείχνουν την αφοσίωσή τους στις αξίες της φιλανθρωπίας, της ειρήνης, της θεοδότου ζωής και της ελευθερίας. Πιστεύουµε ότι ο πόλεµος κατά της αληθείας δεν έχει µακρύ δρόµο. Θέλω να επισηµάνω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούµε µια θετική αλλαγή στην τουρκική νοοτροπία. Ορισµένοι µορφωµένοι ηγέτες του τουρκικού κόσµου αρχίζουν να βγαίνουν από την επιρροή του τουρκικού κρατικού µηχανισµού, όπως ο Τανέρ Ακσάµ και άλλοι. Αυτό είναι πολύ θετικό.

Φέτος συµπληρώνονται 100 χρόνια από τη θλιβερή-µαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεότουρκων. Ενας αιώνας από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσµών της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Ποιο είναι το µήνυµά σας;

Το έτος 2015, όταν ο αρµενικός λαός τίµησε τους Μάρτυρες της Γενοκτονίας µε αφορµή τη συµπλήρωση 100 χρόνων, η Εθνοσυνέλευση της ∆ηµοκρατίας της Αρµενίας αναγνώρισε και τη Γενοκτονία των Ελλήνων. Τα πλήγµατα κατά των Αρµενίων, των Ελλήνων και άλλων χριστιανικών πληθυσµών της Τουρκίας δεν θα θεραπευθούν µέχρις ότου η παγκόσµια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία του 1915-1923 ως ένα σώµα. Η απάντησή µας στη Γενοκτονία είναι η Ανάσταση της ζωής των λαών µας και η πρόοδος των πατρίδων µας, µε σκοπό να έχουν ένα ισχυρό µέλλον.

Ποιες είναι οι σχέσεις της Αρµενίας µε την Τουρκία;

 Η Αρµενία και η Τουρκία δεν έχουν σήµερα διπλωµατικές σχέσεις και τα σύνορα είναι κλειστά. Η Τουρκία συνεχίζει να έχει αρνητική στάση έναντι της Αρµενίας.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί µια πολύ ευαίσθητη περιοχή και εστία συγκρούσεων και διενέξεων. Κατά τη γνώµη σας υπάρχει κίνδυνος να γενικευθεί η ένταση που επικρατεί και ευρύτερα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου;

Ζούµε σε έναν κόσµο αβεβαιότητας, εθνικισµού, εθνοφοβίας και εχθρότητας. Η κατάσταση αυτή απαιτεί σοβαρή και κοπιώδη εργασία των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών των ισχυρών κρατών, για να φέρουν την ανθρωπότητα προς µια ζωή ειρήνης. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό, ώστε να χαρίσει ειρήνη σε όλο τον κόσµο.

Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη σε εµάς

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Θα θέλατε να στείλετε ένα µήνυµα στους αναγνώστες µας;

Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, ο πλούσιος πολιτισµός της και οι αξίες που πρεσβεύει δεν είναι άγνωστες σε εµάς. Συχνά στις περιοδείες µας, σε διάφορα µέρη του κόσµου, είχαµε επαφές µε τις ελληνικές παροικίες. Οι λίγες ηµέρες που περάσαµε στην Κρήτη εµπλούτισαν την άποψή µας για τον ελληνικό λαό. Απευθύνουµε την προσευχή µας προς τον Θεό υπέρ της Ελλάδος και του λαού της, ζητώντας από τον Κύριο να τη διαφυλάξει σε ειρήνη και πρόοδο, και ευχόµαστε να συνεχίσει να υπάρχει πάντα ένα πνεύµα αδελφότητας µεταξύ Αρµενίας και Ελλάδος.

 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΙΩΖΙΟΥ

Δημοιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής και ηλεκτρονικά στο: https://www.ethnos.gr/kosmos/39495_patriarhis-panton-ton-armenion-karekin-b-i-apantisi-mas-sti-genoktonia-einai-i και μπλουτίστηκε με φωτογραφίες από το αρχείο του γραφείου του Μάρκου Μπόλαρη.

Ακολουθεί άρθρο-Χαιρετισμός του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη στο βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης", γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα, που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

Αναγνώριση της Γενοκτονίας και αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας

Αρκεί το γεγονός ότι έχουμε δίκαιο ;

Αρκεί η συνθήκη ότι τεκμηριώνουμε το δίκαιο μας ουσιαστικά, νομικά, επιστημονικά, ιστορικά ;

Είναι ικανές για την δικαίωση οι καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες αφοσιωμένων ιδιωτών, φορέων, επιστημόνων, διεθνολόγων, νομικών, ιστορικών ;

Είναι συνετό να επαφιέμεθα στην ετήσια απόδοση τιμής, με παράλληλες εκδηλώσεις, στη Μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που το μόνον αδίκημά τους ήταν η χριστιανική τους πίστη και η εθνοτική τους καταγωγή ;

Αναφέρομαι σαφώς στα τραγικά γεγονότα της απάνθρωπης και φρικαλέας Γενοκτονίας, που σχεδιάστηκε στα χρόνια των Νεότουρκων και εκτελέστηκε στην Ανατολία, σε βάρος των Αρμενίων και των Ρωμιών, σε Πόντο και Μικρά Ασία, σε βάρος των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων. Μιά γενοκτόνος βούληση, ένας γενοκτόνος σχεδιασμός και μία η σταδιακή εκτέλεση σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών με εντολές των Νεότουρκων.

Έκτοτε οι επιζήσαντες, και σήμερα οι απόγονοι των εκατομμυρίων θυμάτων, με ασυντόνιστες ενέργειες, αναζητούν την δικαίωση, αναζητούν την αναγνώριση της ιστορικής, πολιτικής και νομικής δικαίωσης ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης, ενώπιον της Ιστορίας και της αλήθειας.

Κι είναι ζηλευτές και επαινετές οι προσπάθειες της διεθνούς αρμενικής διασποράς και της Αρμενίας ως κράτους για την ιστορική αναγνώριση κι απόδειξη της διάπραξης της Γενοκτονίας, για την καταδίκη αυτών που οργάνωσαν, σχεδίασαν και διέπραξαν στις αρχές του 20ου αιώνα το μέγιστο των κακουργημάτων, για την ιστορική δικαίωση από τους Διεθνείς Οργανισμούς, τα Κράτη και την ανθρωπότητα με όρους διεθνούς και ποινικού δικαίου, με όρους ιστορίας και πολιτισμού, με όρους ακαδημαϊκής αλήθειας. Όπως αντιστοίχως άξιες πολλαπλών επαίνων και συγχαρητηρίων είναι οι προσπάθειες των ηρωικών ελαχίστων , κατ’αρχήν, Ρωμιών, ποντιακής καταγωγής, επιζησάντων της θηριωδίας και απογόνων τους,  που ξεκίνησαν τις αντίστοιχες ενέργειες στην Ελλάδα. Ενέργειες που ευοδώθηκαν σε πρώτο βαθμό όταν η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με νόμο αναγνώρισε την Γενοκτονία σε βάρος του χριστιανικού πληθυσμού στον Πόντο και λίγο αργότερα με άλλο νόμο αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία στην λοιπή Μικρασία. Σε μειονεκτικότερη θέση οι άλλες χριστιανικές κοινότητες των Ασσυρίων και των Συροχαλδαίων , που δεν έχουν δικές τους κρατικές οντότητες για την ανάληψη υποστηρικτικής δράσης στον διεθνή χώρο.

Οι προσπάθειες που ανωτέρω μνημονεύονται, πολύπλευρες και πολυσύνθετες, έχοντας εξασφαλίσει την στέρεη ακαδημαϊκή, ιστορική και νομική τεκμηρίωση, ξεπέρασαν τα όρια των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων, όπως και των εθνικών κρατών, και εισήλθαν στο προσκήνιο της διεθνούς συζήτησης, πολιτικής όσο και διπλωματικής, της νομικής , διεθνούς όσο και ποινικού δικαίου, της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής διάστασης. Αναζήτησαν κι αναζητούν επίσημα πλέον, την απερίφραστη καταδίκη των εγκληματιών με την αναγνώριση του εγκλήματος και εν συνεχεία την αίτηση συγγνώμης από τους υπαίτιους και τους απογόνους τους.

Στη διεθνή όμως κονίστρα δεν αρκεί το δίκαιο, δεν αρκεί η ιστορική τεκμηρίωση , δεν αρκούν επιστημονικά συνέδρια κι εκδόσεις, αφού στις σχέσεις των κρατών και των λαών το μείζον είναι το συμφέρον κι όχι η όποια αλήθεια. Η ιστορική συνεπώς αλήθεια για τα εγκλήματα της Γενοκτονίας στο διεθνές επίπεδο βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρά συμφέροντα κρατών κι αντιπαλότητες, έτσι ώστε παρά τις αρχικές επιτυχίες της δεν πέτυχε την αρχική της στόχευση. Το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος μπορεί να αναζητηθεί εάν συγκριθεί με την παράλληλη προσπάθεια των Εβραίων για την καταδίκη του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία.

Είναι επομένως εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό να συζητηθεί ένας σχεδιασμός συνεργασίας, ένας συντονισμός ανάμεσα σε κράτη και  φορείς, σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς , σε νομικούς και φορείς πολιτισμού ώστε η προσπάθεια στο διεθνές πεδίο, αλλά και σε κάθε επιμέρους κράτος να γίνεται από κοινού, από όλους όσους πόνεσαν και μάτωσαν, πονούν και ματώνουν, ενδιαφέρονται για την αλήθεια της ιστορικής μνήμης, αγωνίζονται και έχουν κάνει σκοπό της ζωής τους την αναζήτηση της αναγνώρισης του μέγιστου των εγκλημάτων, της Γενοκτονίας.

Είναι καιρός φέτος, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τα χρόνια της Φρίκης, να συζητήσουμε όλοι μαζί, Αρμένιοι και Έλληνες, Ασσύριοι και Συροχαλδαίοι, να αναζητήσουμε, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό πολυεπίπεδης συνεργασίας, την επίτευξη αυτών των στόχων. Με ειλικρίνεια κι εντιμότητα, με αδελφοσύνη κι επιστημονικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την ιστορική μνήμη.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας την συνεργασία των εβραϊκών οργανώσεων και δικτύων που πέτυχαν κι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

Αναζητώντας και επιτυγχάνοντας συνεργασία με τις εβραϊκές οργανώσεις και δίκτυα που πέτυχαν την αναγνώριση της αλήθειας, κι εξακολουθούν να αγωνίζονται, και έχοντας ως οδηγό τον τρόπο με τον οποίο το πέτυχαν.

Χωρίς μισαλλοδοξία κι εκδικητικότητα. Για την αναγνώριση της Αλήθειας, για  την αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης και την διεθνώς δημόσια Συγγνώμη των υπαιτίων.

Η πρόκληση παρούσα.

Μάρκος Μπόλαρης

 

 

Βρείτε το βιβλίο "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου - 100 Χρόνια Μνήμης" σήμερα στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.bolaris.gr/news/dhmosieumata/100

ethnos tomos genocide p

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην επέτειο των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας, το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο 100 σελίδων γραμμένο από επιφανείς ιστορικούς και μελετητές από Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισραήλ και Ελλάδα.

Ιστορικά στοιχεία, γενοκτολογικές θεωρήσεις, μαρτυρίες.

Μια έκδοση εθνικής ιστορικής αυτογνωσίας. Αντίδωρο ευγνωμοσύνης σε όλους όσοι ήρθαν από τον μαρτυρικό Πόντο και την Μικρά Ασία καθημαγμένοι και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι Δρ. Βλάσης Αγτζίδης και Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης. Τη δημοσιογραφική επιμέλεια η Μαρίνα Ζιώζιου.

ethnos tomos genocide

Την έκδοση χαιρετίζουν:

-Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

-Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

-Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ

Μαύρη επέτειος — Μαρίνα Ζιώζιου

Γενοκτονολογικά ζητήματα, ορολογία και παρερμηνείες —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923 —  Δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης

Πρόβα για τη Γενοκτονία  των Αρμενίων — Δρ Taner Akçam

Πόντος, 1916-1922 — Δρ Tessa Hofmann

Πώς φτάσαμε στην απόβαση  του Μουσταφά Κεμάλ  στη Σαμψούντα του Πόντου — Δρ Βλάσης Αγτζίδης

Η πολιτική του Μουσταφά Κεμάλ και η νίκη του επί Ελλήνων  και Αρμενίων — Δρ  Βλάσης Αγτζίδης

Τα χρόνια της εθνοκάθαρσης, 1915-1923 — Mehmet Akyol

Ο μύθος του τουρκικού εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου — Recep Maraşlı

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν — Μαρίνα Ζιώζιου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Ραφαήλ Λέμκιν — Δρ Steven Leonard Jacobs

H αναγνώριση και το παράδοξο της πολυπλοκότητας — Δρ Roger W. Smith

Η οντολογία της Γενοκτονίας  κατά των μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία — Δρ Henry C. Theriault

H «Θεωρία των Μαύρων Κύκνων», η «Ελληνική Αρχή»  και η δυτική μυωπική θεώρηση — Δρ Siobhan Nash-Marshall

Η ιστορική ανάδυση, η έννοια και η θέσπιση του εγκλήματος της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο — Δρ Γεώργιος Κόκκινος

Μικρασιατική Καταστροφή  και Γενοκτονία —  Δρ Αγγελος Μ. Συρίγος

Η Γενοκτονία των Ελλήνων  από τους Οθωμανούς —  Δρ Alfred-Maurice de Zayas

Η άρνηση της διαιώνισης  του εγκλήματος — Παναγιώτης Α. Ζολώτα

Η διδασκαλία της Γενοκτονίας  των Ελλήνων — Ronald Levitsky

Η Γενοκτονία των Ελλήνων συνεχίζεται ακόμη στην Τουρκία — Uzay Bulut

Το διαγενεακό τραύμα των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας — Δρ Λάμπρος Κολουμπαρίτσης

Μία θλιμμένη σάτιρα σχετικά  με την αποτυχία του Ισραήλ να αναγνωρίσει άλλες γενοκτονίες — Δρ Israel W. Charny

Η συνείδηση της Ιστορίας  θα μας απελευθερώσει — Fikret Baskaya

Τά ἄμωμα σφάγια  τοῦ Ποντιακού Ἑλληνισμοῦ —  Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

To Πακλάεμαν των Ελλήνων  ασόν Πόντον —  π. Γεώργιος Παντελίδης

«Τα fake news είναι προσβολή της Δημοκρατίας, κι ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του επιστημονικού συνεδρίου «Fake News & Εκκλησία», που διεξάγεται από χθες στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΑρχείοΝέων