Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»

«Έτος Γιάννη Μόραλη» κηρύσσει το 2016 το ΥΠΠΟΑ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη.Επιπλέον, δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, θεσπίσε το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών. 

Το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση τη Δευτέρα 29 του Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην Υδρα, έζησε εκεί τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια και το 1937 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Κ. Φρισλάντερ, αλλά η καθοριστική στροφή για τη ζωή του έγινε με τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα το 1993 έγινε ακαδημαϊκός.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ζωγράφου ο γιος του, καθώς όπως ανέφερε ο ζωγράφος σε μήνυμά του, «η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή», για να καταλήξει με τη λέξη: «Κρίμα». Στην Τελετή πρώτης απονομής του Βραβείου Γιάννης Μόραλης στον Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μάρκος Μπόλαρης.

ΑρχείοΝέων