Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Παρέμβαση του ανεξάρτητου βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης για την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Με παρέμβαση του κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών κ. Μάρκος Μπόλαρης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, καθιστά την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως ένα είδος Συνομοσπονδίας με απόδειξη την σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου. 

«Αντί να κάνουμε ένα σχήμα ευέλικτο, ικανό να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, μετατρέπετε την Ζώνη Καινοτομίας σε ένα σχήμα το οποίο είναι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο, βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε την ανάγκη να μπουν άμεσα στην άκρη λογικές καθοδήγησης και συμφερόντων τύπου Real Estate προκειμένου να λειτουργήσει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης καινοτόμων προσπαθειών στην Μακεδονική Χώρα, τονίζοντας πως «η Ζώνη Καινοτομίας χρειάζεται ανθρώπους αποτελεσματικούς, ταχείς, που γνωρίζουν τις προκλήσεις και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις».

Στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης

 «Συνομοσπονδία καθιστά την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Απόδειξη είναι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.»

«Αντί να κάνουμε ένα σχήμα ευέλικτο, ικανό να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, μετατρέπετε την Ζώνη Καινοτομίας σε ένα σχήμα το οποίο είναι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο, βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό.» 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να κάνω ένα σχόλιο. Κακώς τα θέματα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης - το οποίο έχει άλλες αρμοδιότητες - έρχονται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης είναι ένα θέμα το οποίο χαιρόμαστε που το συζητούμε αλλά έπρεπε να εισαχθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Νομίζω, Κύριε Πρόεδρε, πως πρέπει να έχετε την πρωτοβουλία αυτά τα νομοσχέδια να εισάγονται στις αρμόδιες Επιτροπές. Απηχεί πολύ παλιές και λάθος λογικές η συζήτηση των θεμάτων του Μακεδονίας – Θράκης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. 

Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη έγινε για 5η χρονιά ένα Συνέδριο Νανοτεχνολογίας. Τη πρωτοβουλία έχει ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο αυτό όπως και στα προηγούμενα συμμετείχαν Πανεπιστήμια, Ζώνες Καινοτομίας, clusters, startups, εταιρείες, εκπρόσωποι βιομηχανιών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της πιο προωθημένης σήμερα τεχνολογικά επιστήμης, της νανοτεχνολογίας για την οποία δουλεύουν στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, δίπλα παρακολουθούμε την ανεπιτυχή κυβερνητική προσπάθεια να στηθεί με αποτελεσματικότητα ένας φορέας, ο οποίος μπορεί να ξαναβάλει μπροστά τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης και να συνδέσει τα αποτελέσματα αυτής της καινοτόμου έρευνας με τη βιομηχανία. 

Κύριε Υπουργέ, το ξέρετε πολύ καλά - δεν είναι υποχρεωμένοι να το ξέρουν οι Βουλευτές που δεν είναι από την Θεσσαλονίκη - ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη πολλοί θορυβηθέντες περί την Καινοτομία. Επίσης, γνωρίζετε ότι πίσω από αυτό το θόρυβο και τις πικετοφορίες υπέρ της καινοτομίας υπάρχουν συμφέροντα επιπέδου Real Estate. Θέλουμε να γίνει η Ζώνη Καινοτομίας στα Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί υπάρχουν κάποια εγκατεστημένα συμφέροντα, ή Δυτικά γιατί εκεί υπάρχουν άλλα συμφέροντα ή Βόρεια αντίστοιχα! 

Το αποτέλεσμα είναι ότι αντί να κάνουμε ένα ευέλικτο σχήμα το οποίο να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα εξαιρετικά αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, έχει κολλήσει η Ζώνη Καινοτομίας σε ένα σχήμα το οποίο είναι κατ’ εξοχήν κρατικοδίαιτο, με βαρύγδουπους τίτλους και εξαγγελίες, όμως βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό.

Νομίζω ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη μορφή που είναι σήμερα, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από το να λειτουργήσει αυτή η Ζώνη Καινοτομίας. Το ξέρετε ότι είναι αποψιλωμένο από αρμοδιότητες. Αν λοιπόν στη θητεία σας μπορέσετε να βάλετε μπρος για να λειτουργήσει η Ζώνη, νομίζω ότι θα έχετε πετύχει σαν Υπουργός. Αυτό όμως για να γίνει πρέπει να μπουν στην άκρη λογικές καθοδήγησης και συμφερόντων οι οποίες θέλουν τη Ζώνη ως απλά μια «περιοχή». Η Ζώνη Καινοτομίας πρέπει να είναι ένα ευέλικτο σχήμα, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί με θύλακες για να μπορεί να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόμαστε κι άλλα κτίρια ή ένα ευέλικτο αποτελεσματικό εργαλείο στήριξης καινοτόμων προσπαθειών στην Μακεδονική Χώρα;

Δεν προκύπτει αυτό από το νομοσχέδιο. Ακριβώς διότι δεν υπάρχει πλήρες σχέδιο, δεν προκύπτει ποια θα είναι τα κίνητρα, από πού θα αναζητηθούν, αν θα είναι ελλαδικά ή ευρωπαϊκά. Αυτά πρέπει να λύσετε για να μπορεί να υπάρχει ευέλικτο σχήμα, το οποίο να είναι σε επαφή με αυτούς που κάνουν πραγματικά καινοτόμα ερευνητική δουλειά για τη Θεσσαλονίκη. Να τους συνδέσετε με τη βιομηχανική περιοχή, με την παραγωγική βάση. Αυτή είναι η πρόκληση. 

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια εγγενής αδυναμία την οποία επαναλαμβάνει το νομοσχέδιο. Η Ζώνη Καινοτομίας χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι είναι αποτελεσματικοί, ταχείς, γνωρίζουν τις προκλήσεις και μπορούν να παίρνουν αποφάσεις. Από το νομοσχέδιο, για μια ακόμη φορά, επαναλαμβάνεται η λογική η οποία θέλει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας να είναι ένα είδος συνομοσπονδίας. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τη σύνθεση του Δ.Σ. όσο και από τη σύνθεση της Επιτροπής. Βάζετε εκπροσώπους όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης για να μην κακοκαρδιστεί κανένας. Σε ένα όργανο το οποίο χρειάζεται ταχύτητα, γνώση και αποτελεσματικότητα.

Εάν παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση τους θα καταλάβετε. Ο καθένας από αυτούς δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, πρέπει να πάει πίσω στο διοικητικό του συμβούλιο να κάνει συζήτηση και να ξανάρθει στη Ζώνη Καινοτομίας προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Δεν είναι λογική αυτή. Χαμένες ώρες. Αναποτελεσματικότητα. Δεν περπατάει αυτό το σχήμα. Πάρτε πέντε άνθρωπος που τους ξέρετε και που έχουν ενδιαφέρον για αυτά, που τα ξέρουν, που αποδεικνύουν από την καθημερινή τους ζωή ότι έχουν σχέση με καινοτομία, είναι πρακτικοί άνθρωποι, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα και κάντε διοικητικό συμβούλιο. Αυτή η λογική είναι συνταγή αποτυχίας.

Το αντίθετο χρειάζεται. Αξιολόγηση, αξιοκρατία, επιλογή των καλύτερων, των ειδημόνων. Το έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη.

ΑρχείοΝέων