Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Phil Hogan - Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης :Κίτρινη Κάρτα- και Δικαιότερες Κυρώσεις- Απλοποιώντας την Κ.Α.Π για τους αγρότες

"Έχω προτείνει ένα νέο, δικαιότερο σύστημα κυρώσεων για τα λάθη, καθώς και ένα σύστημα «κίτρινης κάρτας» για λάθη που γίνονται πρώτη φορά. Αυτό ελπίζουμε να δώσει τέλος στην ένταση και το άγχος που πολλές σκληρά εργαζόμενες αγροτικές οικογένειες αισθάνονται κατά τη συμπλήρωση λεπτομερών εντύπων. 

Η απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τους αγρότες που εργάζονται σκληρά στην Ευρώπη έχει αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα για μένα από την πρώτη μου μέρα σε αυτή τη δουλειά. Το βράδυ της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μου δόθηκε η ευκαιρία να προτείνω μία από τις βασικές αλλαγές πάνω στις οποίες έχουμε εργαστεί με τις υπηρεσίες μου για αρκετούς μήνες - σύστημα κίτρινης κάρτας και δικαιότερες, πιο αναλογικές κυρώσεις για τους αγρότες.

Αγροτικές οικογένειες σε ολόκληρη την ΕΕ, συχνά αισθάνονται ότι γίνονται "πιαστεί" από τις αρχές, όταν πρόκειται για τις αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις. Τα έντυπα συμπληρώνονται στα τραπέζια της κουζίνας αργά τη νύχτα, ή στον οικιακό υπολογιστή καθώς όλο και περισσότερα κράτη μέλη χρησιμοποιούν online υπηρεσίες. Η σφραγίδα έχει κολλήσει και η επιστολή δημοσιεύτηκε, ή το κουμπί "αποστολή" χτυπιέται, και αυτό είναι όλο. Λίγους μήνες αργότερα, ένας επιθεωρητής εμφανίζεται, και αν τυχόν σφάλματα διαπιστωθούν κατά την εφαρμογή, ο γεωργός μπορεί να τιμωρηθεί, και να κοπούν οι άμεσες πληρωμές. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα έλλειψης κατανόησης και θυματοποίησης εκ μέρους των αγροτών - ένα κλίμα φόβου δημιουργείται, ενώ οι «κατ 'εξακολούθηση παραβάτες" αντιμετωπίζουν ακόμα αυστηρότερες ποινές. Οι αγρότες υποβάλουν αίτηση για τα δικαιώματά τους με καλή πίστη. Για πολλούς από αυτούς, είναι ένα ζωτικό μέρος του εισοδήματός τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι, που κάνουν μια σκληρή δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, επτά ημέρες την εβδομάδα. Πρόκειται για μια οικογενειακή προσπάθεια, με τους εταίρους, τα παιδιά, γείτονες και συγγενείς που συμμετέχουν όλοι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Συνεπώς, η αντιμετώπιση ενός τίμιου λάθους σαν αδίκημα δεν είναι στο πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Επιπλέον, δεν είναι ανάλογο, ειδικά αν το σφάλμα είναι ήσσονος σημασίας και συμβαίνει για πρώτη φορά. Για αυτό το λόγο πρότεινα ένα νέο, δικαιότερο σύστημα κυρώσεων για τα λάθη, καθώς και ένα σύστημα «κίτρινης κάρτας» για τα λάθη που γίνονται για πρώτη φορά. Αυτό ελπίζουμε να δώσει τέλος στην ένταση και το άγχος που πολλές σκληρά εργαζόμενες αγροτικές οικογένειες αισθάνονται κατά τη συμπλήρωση λεπτομερών εντύπων.

Επιπλέον, η απλούστευση αυτή δεν είναι για να αφήσει τους αγρότες έξω "από το γάντζο." Στην πραγματικότητα απαιτείται μια επιπλέον απλούστευση, δηλαδή η δυνατότητα για προκαταρκτικούς ελέγχους των αιτήσεων ενίσχυσης που πρέπει να γίνουν από τις αρχές πριν κλείσει επίσημα το σύστημα των αιτήσεων. Με αυτό τον τρόπο θα δούμε τα λάθη να μειώνονται, καθώς οι αγρότες θα έχουν βοηθηθεί προκαταρκτικά ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αιτήσεις τους είναι ακριβείς. 

Συνεπώς, μετατοπίζεται ο ρόλος των εθνικών αρχών από την «αστυνόμευση» των αγροτών στην ενεργή σύμπραξη και παροχή βοήθειας ώστε οι αιτήσεις που υποβάλλουν οι αγρότες να είναι ακριβείς. Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες λαμβάνουν μόνο τις ενισχύσεις τις οποίες δικαιούνται – τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτό είναι το ευ αγωνίζεσθαι για τους αγρότες και εξίσου σημαντικό, το ευ αγωνίζεσθαι για τους φορολογούμενους - λιγότερα λάθη ισούται με μικρότερο κίνδυνο για τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

 

ΑρχείοΝέων