Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Το δράμα των Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος και η ωμή αλήθεια για το Δουβλίνο ΙΙ

Επίκαιρη ερώτηση για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι 200 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι συμπλήρωσαν δεκατρείς μέρες καθιστικής διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Ιωάννη Βρούτση σε ποιες ενέργειες θα προβεί και με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Σύρους πρόσφυγες, που παραμένουν άστεγοι και πεινασμένοι για δεκατρείς μέρες λόγω της αναλγησίας της κυβέρνησης. Επίσης, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, την αδυναμία της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε όσα ορίζει ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» αλλά και το γεγονός ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ρωτά αν έχει τεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζήτημα τροποποίησης του Κανονισμού.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2014
 
 
 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ι. Βρούτσης
ΘΕΜΑ: «Το δράμα των Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος και η ωμή αλήθεια για το Δουβλίνο ΙΙ»


Σήμερα συμπληρώνονται δεκατρείς μέρες καθιστικής διαμαρτυρίας από τους 200 Σύρους πρόσφυγες στο Σύνταγμα - μεταξύ των οποίων βρέφη και μικρά παιδιά – οι οποίοι άφησαν πίσω τους πατρίδα και οικογένεια, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που απειλεί καθημερινά τις ζωές τους. Αίτημά τους είναι να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων. Επίσης, μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων, ζητούν από το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον ΠΔ 80/2006.

Ωστόσο η μόνη απάντηση που λαμβάνουν μέχρι στιγμής είναι ότι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση ασύλου, χωρίς όμως να τους έχουν παρασχεθεί μέχρι και σήμερα τα όσα ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες πολέμου, δηλαδή στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι επίσης σαφές πως η έκκληση των Σύρων προσφύγων αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» στο μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ορίζοντας ότι αρμόδια για την παροχή ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας, έχει οχυρώσει τα σύνορα των χωρών του Βορρά που αποτελούν ελκυστικούς προορισμούς για τους οικονομικούς μετανάστες, αφήνοντας την Ελλάδα - μέσω της οποίας διέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αντιμέτωπη με ολοένα και αυξανόμενα κύματα μεταναστών, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε όσα ορίζει το «Δουβλίνο ΙΙ» και επομένως να διασφαλίσει το αναγκαίο επίπεδο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Επειδή το άρθρο 13 του ΠΔ 80/2006 ορίζει ότι τα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας διαμένουν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, όπου τους παρέχεται η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, σίτιση ρουχισμός και κάθε άλλη δυνατή κοινωνική συνδρομή και είναι συνεπώς αναγκαίο να συνεργαστούν άμεσα και συντονισμένα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, ώστε να τους εξασφαλιστεί τροφή και στέγη.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη δίκαια θέση της Ελλάδας στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», απαιτώντας την άμεση αναθεώρησή του, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την εφαρμογή μίας ορθής αλλά και δίκαιης για όλα τα κράτη-μέλη μεταναστευτικής πολιτικής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο ακριβώς χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα σίτιση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Σύρους πρόσφυγες, που παραμένουν άστεγοι και πεινασμένοι για δεκατρείς μέρες λόγω της αναλγησίας της κυβέρνησης;
2. Δεδομένων των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, της αδυναμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε όσα ορίζει ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», αλλά και του γεγονότος ότι το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, έχετε θέσει το ζήτημα της τροποποίησής του Κανονισμού;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μάρκος Μπόλαρης
 

ΑρχείοΝέων