Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Από το επικοινωνιακό τρικ του success story και το σκίσιμο των μνημονίων, η Κυβέρνηση καταφεύγει στη στρατηγική πανικού

Συνέντευξη στον Alpha 98,9 και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Μπόλαρη.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι σε εσένα και στους ακροατές του Alpha.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εκτίμησή σας; Θα εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή ή θα έχουμε εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα; Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε ποια είναι η δική σας εκτίμηση και δεύτερο τι θα κάνετε εσείς; Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα επίσης. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είναι γνωστό στους ακροατές ότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο διαδικασίες. Η μια διαδικασία είναι, η προ των εκλογών, που ζητά 200 βουλευτές και 180 και μετά τις εκλογές που ζητά 151. Είμαστε στην πρώτη φάση, κατά την οποία ο συνταγματικός νομοθέτης δίνει συναινετική διαδικασία για να συμπληρωθεί ο μεγάλος αριθμός των 180 με 200.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν την εξαντλήσαμε σε πολλές περιπτώσεις την πρώτη φάση, έτσι δεν είναι; Μιλάω για τις τελευταίες δεκαετίες γενικώς. Βρισκόταν ένα πρόσωπο, ο κ. Καραμανλής συναινετικά πρότεινε τον κ. Παπούλια για παράδειγμα, πρόταση έκπληξη.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο κ. Παπούλιας, ο κ.Στεφανόπουλος. Στη συγκεκριμένη στιγμή, που τίθεται το ερώτημα, είναι σαφές το ότι δεν εκδηλώνεται βούληση συναινετικής διαδικασίας, όσον αφορά το κλίμα, όπως όσον αφορά το πρόσωπο. Να διευκρινίσω εδώ πως εγώ θεωρώ τον κ. Σταύρο Δήμα μια αξιόλογη προσωπικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το λένε όλοι.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο κ. Δήμα στη θέση που υπηρέτησε, υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο. Όμως να θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε προτείνει τον Κωστή Στεφανόπουλο τότε και ο Καραμανλής τον Παπούλια. Για να δείξω το κλίμα. 

Εγώ δέχθηκα για πρώτη φορά την ερώτηση αν θα ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μήνα Ιούνιο και έκτοτε άλλες 80 φορές. 

Γιατί; Διότι το ερώτημα που τέθηκε και τίθεται και τώρα, όχι με βάση την ποιότητα και την αξιοσύνη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στη βάση του αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση το βίο της και αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική. 

Είπα και επιμένω ξεκάθαρα πως από τη στιγμή που άλλαξε το επίπεδο της συζήτησης, διότι δεν αφορά το Πολιτειακό επίπεδο αλλά το πολιτικό, το κομματικό ή κάποιες φορές - όπως διαπιστώνουν οι συμπολίτες - μας τα προσωπικά αδιέξοδα, η δική μου απάντηση είναι σαφέστατα όχι. 

Πιστεύω πως σήμερα που είναι 15 Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου, είναι ξεκάθαρο πως ο αριθμός των βουλευτών που χρειάζεται για να εκλεγεί Πρόεδρος δεν υπάρχει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει λέτε. Επομένως εσείς βλέπετε εκλογές, επίσης λέτε ότι εσείς προσωπικά δεν ψηφίζετε και εξηγήσατε τους λόγους. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι, όπως είπα εισαγωγικά, ότι δεν έχουν εκδηλωθεί διαδικασίες συναίνεσης. Και αυτές οι διαδικασίες συναίνεσης ξέρετε ξεκινούν απ’ τον έχοντα την πρωτοβουλία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπόλαρη ποιο θα ήταν το δείγμα που για εσάς θα ήταν διαδικασία συναίνεσης; Αφού λέτε, το πρόσωπο δεν είναι κακό, αλλά ...;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εγώ τώρα μιλώ όχι ως βουλευτής που θα ψηφίσω μεθαύριο, μιλώ ως πολίτης ο οποίος βλέπω την εξέλιξη των πραγμάτων. Όταν διαπιστώνω ότι ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάζει και τις αγορές και τον κόσμο, δυο μέρες αφότου πήρε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό και σπεύδει για να προκηρύξει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα όπου εκφράζοντας αυτό το κλίμα της πόλωσης που σας είπα προηγουμένως, δεν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά κάνει μια σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κρίνω ότι αυτή είναι η απόλυτα λάθος στρατηγική. Δεν το χρειάζεται η χώρα. Γι’ αυτό και είδατε σήμερα βγαίνει η WSJ και λέει «δεν θέλει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ο κ. Σαμαράς, θέλει να τους τρομοκρατήσει». Όταν αυτό είναι φανερό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καταλαβαίνετε τι συλλογισμό μπορούμε να κάνουμε εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά κ. Μπόλαρη, η Κυβέρνηση - πριν λίγο μιλούσα με την κα Βούλτεψη - λέει ότι εμείς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτή την επιλογή, η οποία ήταν πράγματι αιφνιδιαστική, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση - έκανε λόγο μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως - ουσιαστικά δυναμίτιζε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούν να κάθονται οι δύο πλευρές σε ένα τραπέζι και την ίδια ώρα από την άλλη πλευρά να λέγεται από ένα κόμμα που εμφανίζεται να έχει παντού την πλειοψηφία ότι «εγώ θα σκίσω τα μνημόνια και τα λοιπά». Τι λέτε γι’ αυτό; Δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία το ρίχνει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα και το φταίξιμο. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είναι σαφές ότι η Βουλή πριν από οκτώ-εννέα μέρες ήρθε να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος είναι στον αέρα, γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Και είναι γνωστό ότι ενώ είχε συμφωνήσει να πάρει κάποια μέτρα, δεν μπόρεσε και δε θέλησε να πάρει αυτά τα μέτρα. Και ηχούν ακόμη στα αυτιά των πολιτών οι δηλώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου τον Οκτώβριο ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Και έχει καταγραφεί πλέον ως επικοινωνιακό τρικ η περίφημη ιστορία της απόλυτης επιτυχίας, το success story. Οι Έλληνες πολίτες αυτή τη στιγμή λένε «Μας είχατε πείσει καθώς πηγαίναμε στις ευρωεκλογές ότι στην Ελλάδα έγινε ένα θαύμα, ότι έχουμε την απόλυτη επιτυχία. Μας πείσατε τον Οκτώβριο ότι σκίζουμε τα μνημόνια. Και τώρα λέτε ότι εάν δε σας ψηφίσουμε θα διαλύσουν την Ελλάδα». 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν οι 180, επομένως είναι μονόδρομος συνταγματικά, θα γίνουν εκλογές. Εσείς προσωπικά πως βλέπετε το πολιτικό σας μέλλον κ. Μπόλαρη; Έχετε κάνει κάποιες συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει αυτό που ακούμε; Θα βλέπατε μια υποψηφιότητα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, εάν και από εκεί συμφωνηθεί ; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι καινούριο. Εκείνο το οποίο λέω συνεχώς είναι ότι επειδή ακριβώς το πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και επειδή η κρίση είναι μεγάλη σε διάρκεια, χρειαζόμαστε συνέργειες, συνεργασίες. Στην άλλη κατεύθυνση και στην άλλη λογική από αυτές τις πολιτικές διεργασίες που έχει δεχθεί η συγκυβέρνηση. Πιστεύω λοιπόν ότι οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να έχουν άλλη πρόταση για τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα το οποίο έχει φέρει και την πραγματική οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοιες συνέργειες και συνεργασίες θα τις βλέπατε υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, ή με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όποιος δε βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη δύναμη και ότι πρέπει να έχει και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, προφανώς δε ζει στη χώρα. Αποστασιοποιείται από την αλήθεια. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, και Πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής με τα υποβρύχια, ήσασταν υποψήφιος Περιφερειάρχης. Πώς βλέπετε τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου; Αυτή τη δήλωσή του πώς την βλέπετε εσείς ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Πιστεύω ότι στην πολιτική δεν έχει σημασία μόνο το τι θέλεις να κάνεις, αλλά αυτονόητα, το πότε θα το κάνεις, που πολλές φορές είναι το ποιο σημαντικό. Και βέβαια και το πώς θέλεις να το κάνεις, δηλαδή αν έχεις στρατηγική γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις και το πού στοχεύει και πού οδηγεί η στρατηγική σου. Από αυτά κρίνεται κάθε πολιτική κίνηση και βέβαια πάντοτε υπέρ ποιου το κάνεις. Πρέπει να εκφρασθούν κάποιες πολιτικές ομάδες, κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες οικονομικές ομάδες. Γιατί σήμερα, όπως καταλαβαίνετε, το υπόλειμμα του πρώην κραταιού κινήματος, δεν βρίσκεται στον πολιτικό χώρο στον οποίο ξεκίνησε, γιατί δεν εκπροσωπεί τις ομάδες για τις οποίες ιδρύθηκε να υπηρετήσει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιον χώρο βρίσκεται κατά τη γνώμη σας κ. Μπόλαρη; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Νομίζω ότι βρίσκεται πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή βρίσκεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. 
Επομένως αυτή η κίνηση του κ. Παπανδρέου προς το παρόν είναι ελεγκτική; Τι εκτιμάτε, θα έπρεπε να γίνει, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Σας έβαλα κάποιες παραμέτρους οι οποίες συνυπολογίζονται, τις οποίες θεωρώ κρισιμότερες από την πρόθεση. Πρέπει να συνυπολογιστούν προκειμένου να κριθεί.

ΑρχείοΝέων