Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Απόσπασμα 1ο από την ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Σικάγου

Θέλω να σας πω και κάτι απλό, τελείως καθημερινό. Η Αθήνα και οι άλλες πόλεις στην Ελλάδα είναι γεμάτες αποτσίγαρα και σκουπίδια. Στο μέτρο δεν έχει τίποτα, ούτε καλαθάκι για σκουπίδια έχει μέσα. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι που ατεβαίνουν τα σκαλιά, μπαίνουν στο Μετρό, δεν ρίχνει κανείς σκουπίδια, βγαίνουν έξω και συνεχίζουν. Ξέρουν ότι εκεί λειτουργεί το σύστημα. Θέλω να σας πω ότι αυτός ο λαός, ο οποίος λειτουργεί κακομαθημένα κάποιες φορές, λειτουργεί κακομαθημένα αντιδρώντας. 

Είναι πράγματι μεγάλη η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Είναι όμως 100 φορές μεγαλύτερη η ακίνητη περιουσία του κράτους. Την αξιοποιούμε; Όχι. Βλέπετε τώρα τι γίνεται; Το μεγαλύτερο κομμάτι για αξιοποίηση, το μεγαλύτερο κομμάτι γης δίπλα στην θάλασσα, δίπλα στα αεροδρόμια, είναι το ελληνικό. Μπορεί να αξιοποιηθεί, αξιοποιείται; Όχι, γιατί υπάρχει γραφειοκρατία. Το πιο όμορφο κομμάτι στην Αττική, από τα ωραιότερα στην Ευρώπη είναι ο Αστέρας στην Βουλιαγμένη. Τον έβγαλε το ΤΑΙΠΕΔ για να τον πουλήσει. Σκάνδαλό έγινε αμέσως. Πότε γίνονται αυτά; Το 2013, στν Ελλάδα που είναι σε κρίση. Ενάμισι εκατομμύριο κόσμος σε ανεργία, 60 % των νέων σε ανεργία, εμείς πάμε να αξιοποιήσουμε ένα κομμάτι για να βγάλουμε λεφτά και δημιουργούμε σκάνδαλο! Ποιός; Το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτοί δηλαδή που τους διόρισε η κυβέρνηση. Γι’αυτό και σας είπα για μύθους. Σκεφτείτε αν σε αυτό το Αρχιπέλαγος, το Αιγαίο και το Ιόνιο, από την Ερεικούσσα στην Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τη Γαύδο μέχρι την Μαρώνεια στην Θράκη κάνουμε μαρίνες, τι λεφτά θα βγάζαμε. Γιατί δεν γίνονται; Δημοσίες δεν είναι οι περιουσίες, τα νησιά δεν είναι δημόσια; 

Διότι όπως είπε προηγουμένως ο κύριος Οικονόμου,που πάει να κάνει Αστεροσκοπείο με εξασφαλισμένη την μελέτη και με εξασφαλισμένα λεφτά και τον κρίνει ο κάθε μανδαρίνος στο Υπουργείο, γιατί δεν το πήρε επάνω του ο υπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο και να τους μιλήσει γαλλικά; Ναι, συμφωνώ ότι υπάρχει θέμα, όπως το είπατε θα πρέπει να ξανασυζητήσει η Ευρώπη. Γιατί άλλα πράγματα έλεγαν αυτοί που την οραματίστηκαν και άλλα γίνονται σήμερα. 
Να ξανασυζητήσει η Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Να ξανασυζητήσει για το Κοινοβούλιο, για το ποια είναι η παρέμβαση που κάνουν οι λαοί της Ευρώπης στη νέα διοίκηση της Ευρώπης, ποια είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη. Ο Ιταλός Υπουργός των Οικονομικών επέστρεψε πριν από μερικούς μήνες από το συνέδριο στο οποίο συνεδρίασαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο αεροδρόμιο της Ρώμης τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι. "Κύριε Υπουργέ τι συζητήσατε στο ΕΚΟΦΙΝ"; Ξέρετε τι απάντησε ο Ιταλός Υπουργός; «Στο ΕΚΟΦΙΝ ακόμα δεν μιλούμε». Καταλάβατε ποιον ακούνε, αυτά είναι τεράστια ζητήματα. Πάμε για ευρωεκλογές. Μπορούμε να πάμε στην δραχμή, χρειάζεται να πάμε στην δραχμή; Χρειάζεται να έχουμε σχέδιο για το που πάει η χώρα. Ένα σοβαρό κράτος κάνει και πρώτο και δεύτερο και τρίτο σχέδιο. 

Την περίπτωση του Καζακστάν την ξέρετε; Όταν διαιρέθηκε η Σοβιετική Ένωσή και έγινε η Κοινοπολιτεία, το Καζακστάν το οποίο έχει πολλά πετρέλαια, είχε συμφωνήσει με την Ρωσία να κρατήσουνε το ρούβλι. Οι Ρώσοι όμως κάνανε ένα παιχνίδι - δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες χρηματοοικονομικές - έτσι ώστε διαχειριζόμενοι αυτοί το κρατικό νόμισμα να κερδίσουν πάρα πολλά από το Καζακστάν. Και την ημέρα που θα γινόταν επίσημα, θα συνέχιζε το ρούβλι να είναι το νόμισμα του Καζακστάν. Το πήρε αυτό είδηση η ηγεσία του Καζακστάν και χωρίς να πουν σε κανέναν τίποτα, ο Πρόεδρος συνεννοήθηκε στο Λονδίνο, τύπωσαν χρήμα για το Καζακστάν και την ημέρα που οι Ρώσοι επιχείρησαν να τους κάνουν τη ζημία, βγήκε ο Πρόεδρος έξω και ανακοίνωσε ότι το Καζακστάν έχει δικό του νόμισμα. Και απέτρεψε και τον κίνδυνο και το παιχνίδι που πήγαν να τους στήσουν οι Ρώσοι. Αυτό θέλει ηγεσία, η οποία δεν λέει πολλά, αλλά κάνει αυτά που πρέπει. Αυτή είναι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. 

Οι μίζες δεν είναι θέμα που πρέπει να το συζητάει η πολιτική ηγεσία. Θεσμική λειτουργία σε ένα κράτος σημαίνει ότι όταν η διοίκηση, ο γενικός διευθυντής, ο τμηματάρχης, ο προϊστάμενος, ο απλός δημόσιος υπάλληλος διαπιστώνει ότι δεν πάει κάτι καλά, τότε κάνει έγγραφο και το επισημαίνει στην διοίκηση. Και η διοίκηση το στέλνει στον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας παρεμβαίνει, άσχετα από το αν αυτός για τον οποίο έγινε η καταγγελία είναι υπουργός, είναι πρωθυπουργός, είναι οτιδήποτε άλλο. Έτσι λειτουργεί ένα κράτος δικαίου. Η Ελλάδα πρέπει να είναι κράτος δικαίου. Η συζήτηση η οποία γίνεται και βγαίνουν και λένε «υπουργοί, πρωθυπουργοί, βουλευτές και τα λοιπά να πάνε φυλακή, να τους βάλουμε μέσα», ποιος και ποιούς θα βάλει; Είναι δικιά μου δουλειά να βάλω κανέναν φυλακή; Εγώ ασχολήθηκα στη Βουλή γιατί υπάρχει ο περίφημος νόμος περί ευθύνης υπουργών. Έστειλε η Εισαγγελία του Μονάχου έναν φάκελο στην Εισαγγελία Αθηνών, τον κρατούσε θαμμένο η Εισαγγελία Αθηνών 3 χρόνια και όταν βγήκαν από εδώ οι Νιου Γιόρκ Τάιμς και άρχισαν να τους κράζουν στείλαμε τον φάκελο στην Βουλή. Και δεν είναι αντικείμενο ανοιχτής ανακοινώσης το τι έγινε στην συνέχεια, παρά μόνο ότι αυτό που δεν έβρισκαν οι εισαγγελείς και αυτό που δεν βρήκε η Εισαγγελία του Μονάχου, η Επιτροπή της Βουλής της οποίας είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος τα βρήκε σε 40 μέρες. Δε χρειάζεται άλλο σύστημα για την λειτουργία και τον διαχωρισμό των εξουσιών, αυτό είναι το σωστό. Βγαίνεις βουλευτής, πας στην Βουλή και ψηφίζεις. Και μετά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την ευθύνη να επιλέξει ανθρώπους από την κοινωνία και να τους κάνει υπουργούς. Τώρα, όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το σύστημα στην Ελλάδα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Στην Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προεδρικό. Δεν είναι εκεί το ζήτημα αν η εξουσία είναι στον πρόεδρο ή στον πρωθυπουργό. Το ζήτημα είναι να λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να παρεμβαίνει αλλά δεν την ασκεί. Έχετε δει ότι το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, έχουν γίνει επανειλημμένες παραβιάσεις του Συντάγματος με τις συνεχείς εκδόσεις πράξεων νομοθετικού περιεχομένου από την κυβέρνηση. Το Σύνταγμα λέει ότι τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις εκδίδει ο Υπουργός και τις υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν δεν λειτουργεί η Βουλή, μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν εκδοθεί 25 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ακυρώνεται το δημοκρατικό πολίτευμα και αυτό είναι τεράστιο ζήτημα. Γι’ αυτό από το βήμα της Βουλής είπα ότι δεν είναι δυνατόν κάποια κόμματα να λένε ότι εμείς είμαστε το συνταγματικό τόξο και να παραβιάζουν το Σύνταγμα. Τότε τι έμεινε για τους άλλους που δεν είναι στο συνταγματικό τόξο;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας, αλλά πιο πολύ για την συμμετοχή, για τις ερωτήσεις που μου δώσανε την δυνατότητα να διευκρινίσω και άλλα πράγματα. Και όπως καταλαβαίνετε αυτή η συζήτηση δεν τελειώνει, είναι ανοιχτή, γιατί είναι ανοιχτή η πρόκληση να στηρίξουμε τον τόπο μας, να στηρίξουμε την χώρα. Απλώς θέλω να αφήσω ανοιχτή μια πόρτα για να ξανακουβεντιάσουμε και αυτή η πόρτα είναι η εξής, η Ελλάδα ποτέ στην μεγάλη της ιστορική διαχρονία, στην μεγάλη της πορεία στους αιώνες, ποτέ δεν είχε μόνο ένα κέντρο. Ποτέ οι Έλληνες δεν είχαν ένα κέντρο. Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια είχαν την Αθήνα, αλλά είχαν και την Θήβα, είχαν και την Κόρινθο, είχαν και την Έφεσο, είχαν και τις Συρακούσες. Και στα μεταγενέστερα χρόνια είχαν την Κωνσταντινούπολη, αλλά ήταν και η Αλεξάνδρεια, ήταν και η Αντιόχεια, ήταν και η Τραπεζούντα, ήταν και η Θεσσαλονίκη. Και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ξανά από την Βιέννη, από την Βενετσιά, από τη Λειψία, από την Οδησσό, από την Αλεξάνδρεια ξαναλειτούργησαν με κέντρα. Αυτή η ανισορροπία, ότι δηλαδή η Αθήνα είναι το μοναδικό εθνικό κέντρο, είναι πολύ καινούριο και αποτυχημένο μοντέλο. Εγώ ήθελα να σας πω ότι πραγματικά σήμερα γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε Έλληνες ενός από τα κέντρα του Ελληνισμού. Το Σικάγο με τις 300.000 των Ελλήνων έχει τόσο κόσμο όσο είχε η Αθήνα του Περικλή, αλλά και την μόρφωση και την οικονομική δυνατότητα, την πολιτική και την πολιτιστική παρέμβασή του. Απλώς και το Σικάγο και Νέα Υόρκη, η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και το Μόναχο λειτουργούν σαν ομοσπονδίες σωματείου. Όταν θα καταλάβουμε ότι εδώ είναι εθνικό κέντρο, στο οποίο κάποιες φορές πρέπει να αναφέρεται η Αθήνα, τότε θα αλλάξουν τα πράγματα και για τους Έλληνες του Σικάγο αλλά και για την Αθήνα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. 

 

sikago1  sikago3  sikago2

ΑρχείοΝέων