Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Απόσπασμα 2ο από την ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Κοινότητας Σικάγου

Καινούργια εισήγηση θα κάνουμε, αλλά πρώτα να απαντήσω γιατί είναι πολύ κρίσιμη η ερώτηση που μου κάνατε. Είπα προηγουμένως ότι οι πολίτες αισθάνονται απαξίωση για το πολιτικό σύστημα, για το πολιτικό προσωπικό της χώρας και την εκφράζουν αυτήν την απαξίωση. Το 35-38 % των απαντώντων δημοσκοπικά - γιατί οι πιο πολλοί δεν απαντούν και λένε ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν - κυρίως γιατί άλλοι αισθάνονται, άλλοι καταλαβαίνουν και άλλοι γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειμένο το πολιτικό προσωπικό. Τώρα όταν είναι εκτεθειμένο το πολιτικό προσωπικό, δεν έχει σημασία εάν είναι εκτεθειμένο απέναντι στούς πολίτες που είναι οι εντολοδόχοι του, διότι αν και είναι το πρώτο ζήτημα αυτό, δεν έχει σημασία μόνο αυτό. Όπως είπα και πριν για την σχέση πολίτη και Υπουργού, σημασία έχει ότι είναι εκτεθειμένοι και στο εξωτερικό. Αυτά που έλεγα προηγουμένως, το ένα παράδειγμα του υποβρυχίου, δείχνει ότι είναι εκτεθειμένο το προσωπικό και έξω. Παρόλα αυτά είμαι αισιόδοξος, διότι έχουμε πολυτελή επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν αυτή την στιγμή το πολιτικό προσωπικό είναι εκτεθειμένο, ο κόσμος είναι έτοιμος και μπορεί να μετακινηθεί και να αναλάβει ευθύνες. 

Πριν από 100 χρόνια ένας άγνωστος δικηγόρος έφυγε από τα Χανιά πήγε στην Αθήνα, ανέλαβε την εξουσία και έγινε εθνάρχης. Δεν τον ήξερε κανείς στην Ελλάδα. Δικηγόρος ήταν. Υπάρχει αυτός ο κόσμος και εδώ. Επειδή όμως μπήκαν και κάποιες άλλες υποψίες, θέλω να σας πω ότι οι Έλληνες αυτοί οι οποίοι στέλνουν τα μηνύματα, οι Έλληνες οι οποίοι είναι ακάλυπτοι σήμερα, κομματικά όχι πολιτικά, πολιτικά είναι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τους άλλους ποια είναι η πρόκληση και γι’αυτό δεν δέχονται να μπουν σε λογική κομματικής γραμμής σήμερα. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την καλύτερη πολιτική ανάλυση και οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι η χώρα σήμερα βρίσκεται ξανά κάτω από ένα πρόγραμμα, για το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια η κυρία Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζει ότι είναι ένα πρόγραμμα μη βιώσιμο. Το λέω αυτό γιατί σας είπα και προηγουμένως, στην Ελλάδα αν ανοίξει την τηλεόραση κανείς ακούει καθημερινά ότι οι κακοί τροϊκανοί ήρθαν και θα γίνουν κάποια πράγματα. Ένας από τους τρεις που έρχονται είναι εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Η πρόεδρός του από την Ουάσινγκτον λέει κάθε τρεις μήνες ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Είχα λοιπόν ρωτήσει κάποιους στην πολιτική ηγεσία, αφού σας λέει ένας από τους δανειστές «Σκεφτείτε εδώ, είστε άνθρωποι που ασχολείσθε με επιχειρήσεις. Μια επιχείρηση η οποία δανείζεται από 3 τράπεζες, και αν ο ένας τραπεζίτης, σοβαρός άνθρωπος, πει στον επιχειρηματία, δεν βγαίνει το πρόγραμμα, θα πάει στράφι η επιχείρηση, θα χάσουν και οι τράπεζες τα λεφτά τους, τι θα κάνει ; Θα είναι αμέριμνος ; Δεν θα πάει να πιάσει τους άλλους τραπεζίτες, να τους πει ελάτε να συνεννοηθούμε»; Είναι δυνατόν να βγαίνει το ΔΝΤ και να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το πρόγραμμα και η ελληνική κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την φούστα της κυρίας Μέρκελ ; Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό ; Θέλω να σας πω ότι η Γερμανία για δεύτερη φορά, οι Βαυαροί τότε, σήμερα το σύνολο αυτών, ανέλαβαν να διαχειριστούν και να κάνουν την Ελλάδα κράτος. Η πρώτη φορά ήταν μόλις σκότωσαν τον Καποδίστρια. Στο επιτελείο και τότε - δείτε τραγικές συγκυρίες - που ήρθε με τον Όθωνα, τον πρώτο βασιλέα των Ελλήνων, ξανασυμμετείχε ένας Ράϊχενμπαχ, όπως και σήμερα. Και τότε υπήρχε τριανδρία, τρεις αντιβασιλείς είχαν βάλει οι ξένες δυνάμεις, τρόϊκα δηλαδή, διότι όταν ήρθε ήταν πιτσιρικάς και τον είχαν υπό κηδεμονία. Και τοτε επιχείρησαν να στήσουν το κράτος χωρίς να σεβαστούν την νοοτροπία των Ελλήνων. 

Είπα στα παιδιά σήμερα το πρωί στην Ακαδημία ότι όλοι αυτοί οι οποίοι φτιάχνουν το πρόγραμμα ήταν καλής προαίρεσης. Και θέλουν να βοηθήσουν την περιφερειακή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται Ελλάδα. Στο μυαλό τους όμως έχουν έναν άλλο λαό, έχουν μια άλλη χώρα, μια άλλη οικονομία, άλλες επιχειρήσεις, άλλο μέγεθος επιχειρήσεων, άλλη δημόσια διοίκηση, άλλο λαό. Και καλό να ήταν το πρόγραμμά τους, όπως απέτυχαν με τον Νότο έτσι θα αποτύχουν και τώρα, έτσι αποτυγχάνουν κάθε μέρα, φαίνεται στα αποτελέσματα. Η πρόκληση είναι παρούσα. Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το μήνυμα που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί λαοί θα είναι μήνυμα απαρέσκειας. Ακούτε τις προγνώσεις οι οποίες είναι τρομακτικές. Στη Γαλλία πρώτο κόμμα βγαίνει η ακροδεξιά. Στην Αγγλία το ακροδεξιό κόμμα πέρασε δεύτερο. Το ξαναλέω, αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν ναζί, υφίστανται όμως τις σκληρές συνέπειες μιας λάθος πολιτικής, πολιτικής ύφεσης, την οποία έχει επιλέξει η κυρία Μέρκελ και την επιβάλει, και η οποία ζημιώνει την περιφέρεια της Ευρώπης και στο τέλος λειτουργεί σε βάρος της συνοχής της Ευρώπης. Σαν να φαίνεται ότι αυτός ο λαός έχει ανωριμότητα ηγεσίας, του λείπει η παράδοση που έχουν άλλοι λαοί που λειτούργησαν στα προηγούμενα χρόνια αυτοκρατορικά και έχουν επάρκεια στην ηγεσία. Γιατί όποιος θέλει να είναι ηγέτης και ατμομηχανή ήλων, πρέπει να έχει περίσσευμα ψυχής και όχι στενοκαρδία. Και σε αυτό φαίνεται ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα. 

ΑρχείοΝέων