Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης: - Εμπαιγμός οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Καταρρακώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση - Θα ακυρωθεί ο νόμος ως αντισυνταγματικός από τα δικαστήρια

 Εκπομπή Kontra Channel "Επί του πιεστηρίου" με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Μάκη Κουρή.

ΕΝΦΙΑ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Έχουμε έναν οικισμό εγκαταλελειμμένο στον οποίο κάποιοι κάνανε επισκευές παλαιών κτισμάτων του 1920-1930 για να παραθερίζουν και τους ήρθαν τιμές ΕΝΦΙΑ βορείων προαστίων των Αθηνών! 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ψηφισμένο!

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Είναι αυτό που ψηφίστηκε. Δεν ήταν λάθος το έντυπο που στάλθηκε για καταβολή στους πολίτες. Βασιζόταν στο νόμο. Αυτό λέει ο κ.Μητρόπουλος, ο νόμος ήταν λάθος και εφαρμόστηκε σωστά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Κατ' αρχάς ο νόμος αυτός κρίνει και καταλύει καθοριστικά την όποια εμπιστοσύνη έχουν οι πολίτες σε σχέση με την Κυβέρνηση και σε σχέση με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός είπε "θα διορθωθούνε τα λάθη, θα τον κάνουμε δίκαιο το νόμο". Και τώρα που έχουμε την τελική εκδοχή - την οποία λυπούμαι να το πω, αλλά την εισήγαγαν σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, γιατί ήταν επείγουσα διαδικασία - την υποβάθμισαν όσο ήταν δυνατόν για να μη γίνει η συζήτηση εκτενώς. Να μείνουν προς τα έξω μόνο επιχειρήματα, ότι διορθώνουμε λάθη και αδικίες. Να μην ακούσει ο κόσμος τα ουσιαστικά επιχειρήματα που υπάρχουν και είναι καταλυτικά σε βάρος του νόμου.

Ποιά είναι η λάθος βάση; Την είπε και η κα Πατριανάκου, "πρέπει να βρούμε κάποια χρήματα"! Δεν ασχολούμαστε με αυτό που είπε και ο κ.Μητρόπουλος, αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, ότι πρέπει να δούμε ποιά είναι η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη, για να βρούμε τον δίκαιο φόρο, την δίκαιη εισφορά του πολίτη για να στηριχθεί η Χώρα. Ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο φορολογούνται ακίνητα τα οποία τα οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους σε τράπεζες και δεν πληρώνουν τα δάνεια. Έχουμε "κόκκινα" δάνεια και καλούνται οι οφειλέτες να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι βελτιώσεις που γίνονται τώρα ομως κ.Μπόλαρη δεν ευνοούν; Είπε η κα Πατριανάκου ότι 1.200.000 άνθρωποι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. 

ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εάν πρόκειται για μία αδικία η οποία είναι της τάξης των 100 και τη βελτιώσουμε και την κάνουμε 95% έχουμε βελτιώσει την αδικία αλλά κατά 5%. Αυτό δεν είναι προς καύχηση! Είναι εμπαιγμός του φορολογούμενου!

Όταν λοιπόν έχουμε πολίτες που έχουν ακίνητα με παρακρατημένη την κυριότητα από την τράπεζα. Γράφει στο υποθηκοφυλάκιο, "Παπαδόπουλος Νικόλαος, η κυριότητα παρακρατημένη". Και του λέμε έλα να πληρώσεις φόρο. Μα τι φόρο να πληρώσει ο κακομοίρης ! Δεν είναι δικό του. Σταμάτησε να πληρώνει το δάνειο. Έχει οικονομική αδυναμία. Το Σύνταγμα ορίζει: κατά τις δυνάμεις του!

Σας λέω ότι αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά έχει χτυπήσει καθοριστικά την εμπιστοσύνη του φορολογούμενου, του πολίτη που έπαψε να έχει φοροδοτική ικανότητα και του οποίου του λένε, "εμάς δε μας νοιάζει τι κάνεις εσύ, εμείς θέλουμε τόσα χρήματα". "Μα δεν έχω!Αφού σταμάτησα να πληρώνω στην τράπεζα το δάνειο».

Και βέβαια έγινε αναφορά για τις αντικειμενικές αξίες. Ποιά εμπιστοσύνη πρέπει να έχει ο πολίτης όταν του λένε: "θα' ρθεις και θα μου πληρώσεις φόρο με αντικειμενικές αξίες που είχε το ακίνητό σου προ κρίσης"!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα έτσι κι αλλιώς.

ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Μα πώς να έχει ο πολίτης εμπιστοσύνη όταν έρχεται το κράτος και του λέει, "Εγώ θέλω να σε εξαπατήσω. Θέλω να φορολογήσω το διαμέρισμά σου με αντικειμενική αξία 300.000€, όταν αυτό σήμερα κάνει 40.000 - 50.000€ πραγματική αξία"!
Και για να το θέσουμε στο γενικό πλαίσιο το ζήτημα, η κυβέρνηση λέει "ναι έχω ανάγκες και πρέπει να τα πάρω από τους πολίτες, πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες φόρο". Σύμφωνοι, αλλά πάντα από τους μικρομεσαίους Έλληνες. Επειδή, όπως είναι γνωστό, αυτοί που έχουν τα πολλά χρήματα, πρώτοι τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό, όπως διαπιστώνουμε, και δεύτερον δεν έχουν πληρώσει τα αναλογούντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και πολύ σωστά παρατήρησαν κάποιοι ότι θεωρείται κεφάλαιο ένα σπίτι των 50.000€ για παράδειγμα, ενώ 50 εκατομμύρια στην τράπεζα ως κεφάλαιο δεν φορολογούνται.

ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Πολλώ δε μάλλον όταν φύγαν από εδώ στο εξωτερικό.

Πάντως ο ΕΝΦΙΑ, θα ήθελα να το υπογραμμίσω κ. Ξενάκη, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα είμαστε στο Σεπτέμβριο του 2014. Το λέω αυτό γιατί γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι προχειρότητες και τα λοιπά. Εννέα μήνες έχουν περάσει και τώρα έρχονται εκ των υστέρων να διορθώσουνε. Εννέα μήνες τι κάνανε; Αυτή είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Γραμματέων.
 

ΑρχείοΝέων