Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης: Τα παραδείγματα του παρελθόντος αποτελούν διαθήκη έναντι του αντισημιτισμού

Καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δάσκαλοι παρακολούθησαν το σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον».

Το  επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για το πως μπορεί κάποιος να διδάξει για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση διδακτικών σεναρίων.

Ακολουθεί η ομιλία του ΥΦΥΠΕΞ Μάρκου Μπόλαρη:

 

Στην ιστορία της ανθρωπότητας περιοδικά, εμφανίζεται η βία, η επιθετικότητα, το μίσος και η μισαλλοδοξία, τα οποία παράγουν αναταραχή και ανασφάλεια. Μια ακραία έκφραση που  καλλιεργεί φοβικό αλλά και συγχρόνως μισαλλόδοξο κλίμα και πρακτικές έναντι των Εβραίων είναι ο Αντισημιτισμός. Οι προφορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στοχεύουν κατά Εβραίων ή της ιδιοκτησίας τους ή των θεσμών των εβραϊκών κοινοτήτων. Ιστορικά ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός συμπορεύονται με αρνητικές συνέπειες στη  παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Οι θεμελιώδεις αρχές του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού αποτελούν το πνευματικό κεφάλαιο για την οικοδόμηση της ειρήνης. Οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στο παρελθόν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εμφάνιση του αντισημιτισμού σε διάφορες χρονικές περιόδου. Επίσης συνέβαλαν στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων για αιώνες.

Η ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων οδήγησε στην ευημερία και την δημιουργία πολιτισμικών αγαθών που αντέχουν στο χρόνο έως σήμερα.

Από το παρελθόν απορρέει "Ευθύνη της Μνήμης’’ αλλά συγχρόνως δημιουργείται η ‘’ευθύνη για το Μέλλον".

Τα θετικά παραδείγματα του παρελθόντος αποτελούν την διαθήκη και κληρονομιά έναντι του αντισημιτισμού με την οικοδόμηση περιβάλλοντος αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα βασίζεται στο δίκαιο, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και στην αποδοχή της ετερότητας.

Η Ελληνική Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, βάση των αρμοδιοτήτων του, υποστηρίζει και ενισχύει  δράσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα διαθρησκειακού διαλόγου, προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας, της θρησκευτικής πολιτισμικής κληρονομιάς ώστε να οικοδομείται περιβάλλον ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης.

Και επειδή στον ευρωπαϊκό ορίζοντα πυκνώνουν νέφη νεοναζισμού και νεοφασισμού, πλανώνται φαντάσματα που αιματοκύλισαν την Ευρώπη, είναι κρίσιμο και καθοριστικό ο κάθε πολίτης, ιδιαίτερα εν όψει ευρωεκλογών, να αναλάβει τις ευθύνες του για τη δημοκρατική λειτουργία της πατρίδας μας και της Ευρώπης και να σταθεί αποφασιστικά και σθεναρά απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων