Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Δεν αιρόμαστε στο ύψος της περίστασης

Συνέντευξη στο Ρ/Σ "Παραπολιτικά" και στη δημοσιογράφο κα Κέλλυ Κοντογιώργη

Δημοσιογράφος : Εδώ στα δικά μας τώρα. Να πάμε στον Ανεξάρτητο Δημοκρατικό βουλευτή τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο τον είδαμε χθες στα εγκαίνια της έκθεσης "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή", στο Ζάππειο. Καλό μεσημέρι κ. Μπόλαρη.

Μπόλαρης
: Καλό μεσημέρι κα Κοντογιώργη. Καλό μεσημέρι στους ακροατές των Παραπολιτικών.

Δημοσιογράφος
: Κύριε Μπόλαρη πως σας φάνηκε όλη αυτή η εικόνα που είδατε χθες και ζήσατε;

Μπόλαρης: Παραβρέθηκα στην έκθεση της οποίας ο τίτλος είναι εύγλωττος. Από τον ανένδοτο αγώνα μέχρι την αλλαγή, γιατί κρίνω ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική, πολιτική, ιστορική αναδρομή. Θυμίζει κρίσιμες στιγμές για την ιστορία του τόπου σε αγώνες δημοκρατικούς. 
Δόθηκε και ένας άλλος παράπλευρος τόνος που αφορά τα δρώμενα και τα συμβαίνοντα σήμερα στη χώρα, τα οποία είναι διαφορετικών επιπέδων, σε μια χώρα όπου το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ρευστότητα. Υπήρχε δηλαδή παρουσία πολιτική με ένα πολύ καλό πολιτικό κείμενο που ακούστηκε για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Δημοσιογράφος
: Από ποιον εννοείτε ; Από τον κ.Βενιζέλο, από τον κ.Πετσάλνικο ή από τον κ.Παπανδρέου; 

Μπόλαρης
: Το κείμενο το πολιτικό που ακούστηκε, που αφορούσε την επίκαιρη πολιτική ανάλυση, ήταν από τον κ.Παπανδρέου. Ο κ.Πετσάλνικος έκανε αναφορά στην έκθεση. Ο κ.Βενιζέλος ήτανε περισσότερος παρατεταμένος στον χαιρετισμό του από ό,τι συνηθίζεται. Βέβαια αυτά τα οποία γίνανε παράπλευρα και χαρακτηρίζονται σαν εκδηλώσεις από τους τηλεθεατές, έριξαν το επίπεδο. Δυστυχώς δεν κρατούμε το επίπεδο που χρειάζεται και δεν αιρόμαστε στο ύψος της περίστασης.

Η έκθεση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι ακροατές του ραδιοφώνου σας έχει σημασία να επισκεφθούν την έκθεση και οι παλαιότεροι για να θυμηθούν αλλά και οι νέοι για να μάθουν. Είναι πολύ σημαντική έκθεση, αφορά δημοκρατικούς αγώνες, αφορά αγώνες που πέτυχαν κατακτήσεις για τον κόσμο, για το λαό, για την κοινωνία, για την κοινωνική απελευθέρωση. Είναι σημαντικοί σταθμοί στη νέα πολιτική ιστορία του τόπου, την ιστορική και την κοινωνική.

Δημοσιογράφος
: Κύριε Μπόλαρη προέρχεσθε από το ΠΑΣΟΚ, έχετε ζήσει άλλες εποχές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που είχαμε ως αίσθηση οι δημοσιογράφοι που παραβρεθήκαμε εκεί ήταν ότι αυτή η έκθεση διοργανώθηκε όχι και τόσο πολύ καλά. Δηλαδή δεν είναι και τόσο καλά οργανωμένη σε επίπεδο εκθεμάτων και χώρου, αλλά οργανώθηκε επί της ουσίας για να δημιουργηθεί αυτή η αντιπαράθεση που είδαμε χθες και η σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου - Ευάγγελου Βενιζέλου μέσα από τους λόγους τους αλλά και από τον κόσμο που βγήκε αυτό το πράγμα. Δηλαδή ήταν σαν ένα ραντεβού με ένα κοινό από κάτω, με αφορμή αυτή την έκθεση. 

Μπόλαρης
: Νομίζω ότι έχω απαντήσει σε αυτό που με ρωτάτε. Είπα πως μετράμε σαράντα χρόνια από την μεταπολίτευση. Κλείνει έτσι κι αλλιώς ένας κύκλος μεταπολιτευτικός, στην ψυχή του κόσμου έχει κλείσει και πολιτικά έχει κλείσει, γι' αυτό και έχουμε αυτή τη ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα είναι ο προάγγελος αλλαγών οι οποίες έρχονται με όση περισσότερη σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα απέναντι στην ιστορία μας, στον τόπο, στα παιδιά μας, στον εαυτό μας. Για να λειτουργήσουμε για το αύριο, με στόχο το καλύτερο και για τον τόπο και για τα παιδιά μας. Όταν ρίχνουμε το επίπεδο αυτοχαρακτηριζόμαστε και βέβαια αδικούμε τον τόπο και την ιστορία. Τα κόμματα και οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται απ' τις ιστορικές παρακαταθήκες αν δεν τις τιμούν, χαρακτηρίζονται από το πόσο είναι συνεπείς στις παρακαταθήκες και στο κατά πόσο ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του καιρού, στις προκλήσεις του σήμερα. 

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το κύριο χαρακτηριστικό, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο χώρο που συζητούμε, αλλά για την κυβέρνηση συνολικότερα, είναι πως είναι κατώτερη της πολιτικής και της ιστορικής περίστασης. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το σήμερα. Και βέβαια έγραψα και χθες και θύμισα και στους φίλους με τους οποίους μιλούμε διαδικτυακά ότι ο χώρος αυτός για τον οποίο μιλούμε ιδρύθηκε από τον Ανδρέα το 1974 με ένα τρίπτυχο. Το πρώτο ήταν η εθνική ανεξαρτησία, το δεύτερο η λαϊκή κυριαρχία , το τρίτο ήταν η κοινωνική απελευθέρωση μέσα απ' τις δυνάμεις της κοινωνίας και όλα αυτά με μια μεγάλη προϋπόθεση, με δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν σήμερα τα ξαναπούμε αυτά, σαράντα χρόνια μετά και εμείς και οι νεότεροι και τα παιδιά, καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι στόχοι πρέπει να ξανακερδηθούν. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την κοινωνία και νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος για την έκθεση. Να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τους στόχους που είχαν μπει για την εθνική ανεξαρτησία. Με δημοκρατικές διαδικασίες για την Δημοκρατία που ταλανίζεται και αμφισβητείται σήμερα.

Δημοσιογράφος
: Κύριε Μπόλαρη, εχθές ακούσαμε από τον κ.Πετσάλνικο και από τον κ.Παπανδρέου λέξεις και έννοιες όπως νέα αφετηρία, νέα πορεία, νέο ξεκίνημα γίνεται απόψε, ξέρουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε, ο κόσμος αναζητά μια νέα αρχή. Ένα καινούργιο ξεκίνημα εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα.
Ακούσαμε τέτοιες εκφράσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία και χτυπάνε κάπως στα αυτιά του ακροατή. Σε πολύ λίγο, δεν έχει καθοριστεί το πότε, θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα τεθούν πολλά θέματα. Εάν και εφόσον άλλαζε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, εσείς έχετε κάπου πίσω στο μυαλό σας το να επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ ;

Μπόλαρης
: Δεν είμαι προσωπολάτρης. Η πολιτική μου σταδιοδρομία δεν χαρακτηρίζεται από προσωπικές αντιπαραθέσεις και όσες φορές τοποθετήθηκα, τοποθετήθηκα πολιτικά. Δεν έχω προσωπική αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Έχω πολιτική αντίθεση με την πολιτική την οποία ασκεί. Διαφωνώ απόλυτα με το γεγονός ότι η χώρα μου και ο χώρος ο πολιτικός στον οποίο λειτούργησα, εκλέχθηκα, πάλεψα τα προηγούμενα χρόνια, όχι απλά δέχεται να υλοποιεί τις πολιτικές ύφεσης που επιβάλλει η γερμανική δεξιά, αλλά και τις υπερασπίζεται ότι είναι σωστές. Είδατε τι έγινε προχθές στη Γαλλία με τον Γάλλο Υπουργό των Οικονομικών ;

Δημοσιογράφος
: Ναι, παραιτήθηκε όλη η κυβέρνηση. 

Μπόλαρης
: Οι πολιτικές που επιβάλλει η Γερμανία, διαλύουν τη Γαλλία, διαλύουν την Ευρώπη. Αυτές οι πολιτικές έχουν χρησιμοποιηθεί σαν σε πειραματικό εργαστήριο στην Ελλάδα και συνεχίζουν να εφαρμόζονται εδώ διαλύοντας την πραγματική οικονομία. Διαλύοντας την μικρομεσαία ελληνική τάξη, διαλύοντας την ελληνική επιχείρηση, διαλύοντας την παραγωγική μας βάση. Εάν αυτό το πράγμα δεν μπει στη συζήτηση, εάν δηλαδή δεν ξαναβάλουμε την πολιτική στη θέση της για να μπορούμε να σχεδιάσουμε για τον τόπο, αλλά φέρνουμε νομοσχέδια γραμμένα στη Γερμανία ή αλλού σε ξένη γλώσσα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για να τον εφαρμόσουμε στη χώρα, θα πηγαίνουμε από βράχο σε βράχο και από ύφαλο σε ύφαλο. Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι η χώρα αν δεν ξαναδεί την παραγωγική της βάση, αν δεν ξαναπάρει μπρος η οικονομία, αν δεν ξαναμπούμε σε λογικές ανάπτυξης. 

Δημοσιογράφος
: Κάτι τελευταίο, διότι με αυτή τη γεύση μείναμε χθες όλοι εκεί που παρακολουθήσαμε την έκθεση, την εκδήλωση "από τον ανένδοτο στην αλλαγή". Συζήταγε ο κόσμος μεταξύ του μετά, ανάμεσα στα πηγαδάκια και στους καλεσμένους, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάτι ετοιμάζει. Ετοιμάζει κάποιο νέο σχήμα, κάποιο νέο κόμμα. Αυτό πώς σας ακούγεται εσάς; Χρειάζεται, μπορεί, αντέχει άλλο ένα κόμμα το σύστημα ;

Μπόλαρης
: Εκείνο το οποίο συζητούμε όλη αυτή την ώρα και το οποίο, το έχω πει και το λέω καθημερινά σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε, είναι πως η χώρα χρειάζεται πολιτική. Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση, όχι στη λογική αντιμετώπισης απλά των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία επιβάλλει η γερμανική δεξιά, αλλά στη λογική της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε άλλη πολιτική. Αυτή λοιπόν η άλλη πολιτική πρέπει να εκφρασθεί. Όσο για το πώς θα εκφρασθεί, όπως σας είπα, είμαστε σε μια εποχή ρευστότητας. Καταγράφονται κινήσεις και προθέσεις. Θα το δούμε.

ΑρχείοΝέων