Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

«Δεν πήρε τίποτε, επειδή έχει αυτοπαγιδευτεί. Είναι αργά, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί»

Συνέντευξη στο Ρ/Σ Ζακύνθου ΣΤΙΓΜΑ Radio και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπάστα

Δημοσιογράφος: Θα συζητήσουμε και θα ακούσουμε την άποψη του κ.Μάρκου Μπόλαρη, ανεξάρτητου βουλευτή, πρώην Υφυπουργού Υγείας. Καλημέρα σας κ.Μπόλαρη.

Μπόλαρης: Καλημέρα στην ωραία Ζάκυνθο.

Δημοσιογράφος: Kύριε Μπόλαρη, πώς είδατε τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Μέρκελ; Πώς την κρίνετε;

Μπόλαρης: Κύριε Μπάστα, όταν έχεις στερήσει από τον εαυτό σου τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, όταν έχεις παραδώσει οικεία βουλήσει τα επιχειρήματα, αποδεχόμενος ένα πρόγραμμα ύφεσης στο σύνολό του, δεν έχεις περιθώρια διαπραγμάτευσης. Περιθώρια διαπραγμάτευσης έχει όποιος εκφράζει επιφυλάξεις, όποιος εκφράζει διαφωνίες.

Θέλω να θυμίσω στους ακροατές σας ότι πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ.Μοντεμπούρ βγήκε και είπε στο γαλλικό λαό μέσω της εφημερίδας Le Monde, ότι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ύφεσης της δεξιάς που εφαρμόζεται στην Ευρώπη με εντολή της Γερμανίας, είναι πρόγραμμα καταστροφικό, το οποίο θα ρίξει την γαλλική οικονομία στα βράχια. Σε δύο μέρες έγινε ανασχηματισμός του συνόλου της γαλλικής κυβέρνησης. Διότι ο πολύς - όχι πολύς στην πολιτική, αλλά σε άλλα - κ. Ολάντ, δεν στάθηκε στο ύψος του να προασπίσει τη χώρα του και να προασπίσει την αλήθεια των ισχυρισμών του Υπουργού του, του Γάλλου Υπουργού των Οικονομικών.

Δημοσιογράφος: Ο σοσιαλιστής Ολάντ, κ.Μπόλαρη. Το τονίζω.

Μπόλαρης: Όπως ξέρετε οι τίτλοι δεν κάνουνε την ουσία της πολιτικής. Μπορεί κάποιος να λέει ότι είναι σοσιαλιστής ή κομμουνιστής και να υπηρετεί την ολιγαρχία, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Αντίστοιχα παραδείγματα βλέπετε και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ο κ. Σαμαράς πήγε σε μία συνάντηση από την οποία φυσικά και δεν έφερε τίποτα. Δεν ξέρουμε τα κατ’ ιδίαν λεχθέντα, αλλά δεν έφερε τίποτα διότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Και αυτό συμβαίνει όταν αποδέχεσαι ένα πρόγραμμα και κρίνεσαι με βάση την επιτυχία αυτού του προγράμματος, το οποίο έχει μεταφέρει το σύνολο των βαρών και των υποχρεώσεων της χώρας στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, στη μικρομεσαία ελληνική οικογένεια, στους μη προνομιούχους Έλληνες. Χωρίς να ασχολείται η κυβέρνηση και το αντίστοιχο υπουργείο των Οικονομικών με τους λίγους, οι οποίοι έχουν κερδίσει τα προηγούμενα 30 χρόνια και έχουν σωρεύσει πλούτο ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Και δεν κινείται κανείς σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε οι λίστες Λαγκάρντ ούτε οι λίστες Λουξεμβούργου, ούτε τα στοιχεία τα οποία έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία λένε ποιοι, πότε και πόσα διακίνησαν στο εξωτερικό αφορολόγητα. Όποιος τα έβγαλε φορολογημένα με γεια του. Τα αφορολόγητα μας ενδιαφέρουν.

Εάν λοιπόν η κατάσταση στη χώρα είναι αυτή, δηλαδή ελέγχεται η χώρα από την ολιγαρχία και το πληρώνει η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, η οποία κλείνει γιατί δε μπορεί να τα βγάλει πέρα, όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μία συζήτηση σε επίπεδο Σαμαρά – Μέρκελ. Και θέλω να τονίσω το εξής: Εμείς κινηθήκαμε σαν λαός και σαν χώρα για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχαμε βάλει στόχο να γίνουμε εταίροι σε μία μεγάλη ένωση λαών. Οι σχέσεις που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχέσεις οι οποίες αποτυπώνονται στις προσδοκίες που δημιουργούνται για την συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, δεν είναι σχέσεις εταίρων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σχέσεις μιας μικρής χώρας η οποία απευθύνεται στον μεγάλο δανειστή, είναι οι σχέσεις του οφειλέτη προς το δανειστή. Δεν ήταν όμως αυτή η βούληση του ελληνικού λαού. Δεν ήταν η βούληση των μεγάλων πολιτικών, οι οποίοι αποφασίσανε να ιδρύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα πράγματα είχαμε στο μυαλό μας και άλλα γίνονται. Αυτά τα οποία γίνονται είναι κόντρα στις διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες. 

Δημοσιογράφος: Εσείς συνηγορείτε στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαστε πολύ κοντά σε ανακήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό; Αυτό βγαίνει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Μπόλαρης: Είναι βέβαιο ότι υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Αυτό το οικονομικό πρόβλημα η κυβέρνηση επιχειρεί να το καλύψει λέγοντας «αν θα βρούμε 180 βουλευτές για να βγάλουμε Πρόεδρο, αν δε βρούμε θα πάμε σε εκλογές και θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και τα λοιπά. Βάζει ένα πλαστό διαδικαστικό δίλημμα, τους 180 βουλευτές, ενώ το ζήτημα είναι υπαρκτό, τεράστιο και οικονομικό. 

Είναι οικονομικό διότι έχει βαλτώσει η υπόθεση που λέγεται ανάπτυξη, έχει βαλτώσει η υπόθεση που έχει σχέση με τη μικρή και μεσαία ελληνική παραγωγική επιχείρηση. Και υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με 77 – 78 δις ευρώ κόκκινα δάνεια που χρωστούν οι Έλληνες στις τράπεζες. Αυτό το γεγονός από μόνο του σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιοποίηση, ότι η ανακεφαλαιοποίηση η οποία έγινε έχει πάει περίπατο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μείζον ζήτημα στον τραπεζικό τομέα και αυτό λοιπόν, με δεδομένη και την φοροδοτική ανικανότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που σωρεύει η κυβέρνηση καθημερινά – με τελευταία επίθεση τον ΕΝΦΙΑ-, αλλά και στη δεδομένη ανικανότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι το πρόβλημα το οποίο έχει η χώρα και έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λάθος πολιτική ύφεσης που εφαρμόζεται.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε λοιπόν ότι δεν θα πάει μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

Μπόλαρης: Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, δεν το διακινδυνεύω. Πιθανόν να είναι έτσι, αφού γίνουν κάποιες εξαγγελίες δήθεν φοροελαφρύνσεων, στις 10 Οκτωβρίου η κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές. Πιθανόν. Αλλά αυτό δε μπορώ να το πω με βεβαιότητα, διότι πρέπει να ξέρετε πως η προκήρυξη εκλογών δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης, έτσι όπως φέραμε τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Εσείς κ.Μπόλαρη θα είστε υποψήφιος όποτε προκηρυχθούν οι εκλογές;

Μπόλαρης: Είμαι ενεργός πολιτικός και είμαι μέσα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Δημοσιογράφος: Παρατηρώ πάντως ότι πολλές απόψεις δικές σας είναι σε μια παράλληλη σχέση και ροή με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, θα ρωτήσω ευθέως εάν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Μπόλαρης: Και με του κ.Μοντεμπούρ είδατε ότι είναι σε παράλληλη σχέση οι απόψεις μου. Δηλαδή όταν βάζουμε ζητήματα κοινής λογικής απέναντι σε μια πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει η γερμανική δεξιά - γιατί περί αυτού πρόκειται, δε βάζω τη Γερμανία απέναντι αλλά τη γερμανική δεξιά-, είναι θέμα απλής ανάλυσης. Γιατί το θέμα κ.Μπάστα είναι στο τέλος με ποιον είσαι: θα είσαι με τους λίγους και τους ισχυρούς ή θα είσαι με τους πολλούς και τους αδύνατους, τους μη προνομιούχους, που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Εμείς κ.Μπάστα μεγαλώσαμε σε ένα χώρο πολιτικό στον οποίο όταν αναφερόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε «εμείς και η άλλη αριστερά». Ποτέ δε συντάχθηκε με τη δεξιά.

Δημοσιογράφος: Υποθέτω ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δε έχει σχέση με αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Μπόλαρης: Το σημερινό υπόλειμμα είναι δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν δεν αποκλείετε την πιθανότητα να συνεργαστείτε εσείς προσωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ; Ρωτώ ευθέως.

Μπόλαρης: Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε συνέργειες για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Δε θα πάρετε τα χρήματά σας αν θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είπε να σηκώσουμε οι Έλληνες τα χρήματα από τις τράπεζες και να φύγουμε;

Μπόλαρης: Αυτά είναι αρμοδιότητα του Εισαγγελέα. Έπρεπε να είχε ασχοληθεί ο Εισαγγελέας με αυτόν τον κύριο.

ΑρχείοΝέων