Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Εμπιστοσύνη με καθημερινή εφαρμοσμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα

Το κείμενο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη στο 30ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ) στα Γιαννιτσά.

 

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Eυχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας κ. Πρόεδρε, να παρευρεθώ και να χαιρετήσω το 30ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ) στα Γιαννιτσά. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα κυρίως μετά την πρόσφατη τοποθέτηση μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνοντας την μεγάλη ευθύνη του κρίσιμου τομέα της κτηνοτροφίας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ξεκίνησε στην ομιλία του επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης με ρητή υπογράμμιση των προτεραιοτήτων της: Πρόταξε την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Είναι σαφές κύριοι ότι η κρίση των τελευταίων έξι χρόνων, η ένταση της κρίσης ανέδειξε μια καθοριστική παθογένεια της χώρας. Την κατάρρευση του παραγωγικού μας προτύπου, την αποσάθρωση μεγάλου μέρους της παραγωγικής βάσης της χώρας. Εάν συνεπώς στοχεύουμε στην έξοδο από την κρίση , εάν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή έχει ως προϋπόθεση την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, τότε η προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που πρόταξε χτες στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός : Επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέγιστο σημερινό πρόβλημα: Που κατά την άποψή μου δεν είναι άλλο από το καταρρακωμένο ηθικό των Ελλήνων. 

Η μέγιστη πρόκληση για την Κυβέρνηση, η μεγάλη ευθύνη και το  καθήκον  μας , όλου του πολιτικού κόσμου, αλλά και όσων βρίσκονται στον δημόσιο λόγο και διαμορφώνουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το κλίμα, είναι η ανάταξή , η στήριξη του ηθικού του λαού, ηθικού των πολιτών. Κανένας λαός, καμιά ομάδα , κανείς πολίτης δεν μπορεί να παλέψει και να αντιμετωπίσει δυσκολίες ΧΩΡΙΣ εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, χωρίς αυτοεκτίμηση, χωρίς ακμαίο ηθικό. Αυτήν την εμπιστοσύνη , αυτή την αναπτέρωση του ηθικού δεν την επιδιώκουμε με λόγια, αλλά με καθημερινή εφαρμοσμένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα παραγωγής , στο χωράφι στην κτηνοτροφική μονάδα και στη μεταποίηση. 

Για αυτό χρειαζόμαστε μια άλλη αντίληψη, άλλη προσέγγιση για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς εργαζομένους σ αυτόν. Η αντίληψη ότι ο αγρότης , ο κτηνοτρόφος είναι ομάδα που χρήζει ελεημοσύνης είναι αντίληψη που απαξιώνει το χώρο. Δεν θέλουμε περιθωριοποιημένους ή απαξιωμένους αγρότες  ώστε να συναλλασσόμαστε.

Η παρωχημένη αυτή αντίληψη δεν έχει σχέση ούτε με την Δημοκρατία, ούτε με την αξιοπρέπεια, ούτε με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

  • • Χρειαζόμαστε άλλο κλίμα ,
  • • νέα προσέγγιση,
  • • άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές

Είναι η πρόκληση των Αγροτών που επιχειρούν με ποιότητα – με πιστοποίηση ποιότητας, με ανάδειξη της ποιότητας. Είναι η πρόκληση των Αγροτών – Κτηνοτρόφων που επιχειρούν με εξωστρέφεια, με εμπιστοσύνη  στον εαυτό τους, με ανταγωνιστικότητα και με καινοτομία  στην καλλιέργεια, στο προϊόν, στη συσκευασία, στην μεταποίηση, στη  εμπορία.

Η ανάπτυξη είναι η μόνη ικανή συνθήκη για τη  έξοδο της χώρας από την κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι το ξανά ξεκίνημα της πραγματικής οικονομίας στην  πατρίδα βασίζεται, μπορεί να βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Έχουμε σε επάρκεια πολυτελές ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, πτυχία, μεταπτυχιακών, γλώσσες, Σχέδιο και ενιαία στρατηγική χρειαζόμαστε. Όχι αποσπασματικούς σχεδιασμούς. Η ανάπτυξη δεν είναι, δεν μπορεί να είναι ΜΟΝΟ σύνθημα.

Η ανάπτυξη είναι η πρόκληση, η προώθηση μια σειράς  από μικρές ετικέτες κάθε προϊόν και μια ετικέτα, κάθε κλάδος και μια ετικέτα, κάθε προσπάθεια συνεταιριστική, κάθε προσπάθεια εταιρική, κάθε μικρή, μεσαία και μεγαλύτερη επιχείρηση, που αγωνίζεται νόμιμα , παράγει, καινοτομεί, παλεύει για την ποιότητα, αυξάνει το κατά κεφαλή εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εξάγει, φέρνει χρήμα στη χώρα, ΟΛΕΣ μικρές ετικέτες που συνθέτουν το παζλ της πραγματικής μας οικονομίας. Η ανάπτυξη στην χώρα δεν ξεκινά πρώτιστα από τις ξένες μεγάλες επενδύσεις. Καλοδεχούμενες είναι.

Αλλά η ανάπτυξη της χώρας είναι πρώτιστα στα χέρια  των Ελλήνων, στα δικά μας χέρια. Στην προσπάθεια αυτής της χώρας, σας θέλουμε συνοδοιπόρους, όλους εσάς που επί δεκαετίες υπηρετείτε με πάθος και ζήλο τον τομέα της κτηνοτροφίας. Η διαχρονική προσφορά τόσο σε επιστημονικό όσο και σε τομεακό επίπεδο συμβάλει ουσιαστικά και δημιουργικά στη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ελληνική κτηνοτροφία.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγώ προσωπικά με την σημερινή μου παρουσία, σας διαβεβαιώνουμε ότι αναγνωρίζουμε την εξαιρετική προσπάθεια σας για την πρόοδο της Ζωοτεχνικής Επιστήμης, στηρίζουμε το πολύτιμο έργο σας για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, σας συγχαίρω και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

ΑρχείοΝέων