Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Επιβεβαιώνεται με το παρόν νομοσχέδιο η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια, για τις εξαγωγές και για τις επενδύσεις

Εισήγηση βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα τη συγκρότηση του "Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας". 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο διέγνωσα την αμηχανία του Υπουργού Ανάπτυξης σε σχέση με τα θέματα εξωστρέφειας και τα θέματα των εξαγωγών. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές όχι μόνο νέων επιστημόνων, νέων ανθρώπων, αλλά και επιχειρήσεων. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη χώρα; Τι επιχειρεί το Υπουργείο να εισηγηθεί; Μας λέει ότι έχει δύο φορείς οι οποίοι ασχολούνται με την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, τον ΟΠΕ και το «Invest in Greece». 

Τι προκύπτει από την εισήγηση του Υπουργείου; Προκύπτει ότι αυτοί οι δύο μηχανισμοί είναι αναποτελεσματικοί και ότι δεν επιτυγχάνουν στο έργο για το οποίο έχουν ιδρυθεί. Τι μας λέει με το νομοσχέδιο; Μας λέει ότι θα πάρει αυτά τα υλικά της κατεδάφισης, δηλαδή θα πάρει τους σκοπούς των δύο καταστατικών και θα τους ενώσει. Θα πάρει τα εργαλεία με τα οποία δούλευαν αυτοί οι δύο μηχανισμοί μέχρι σήμερα και θα τα συνενώσει. Θα πάρει το προσωπικό των δύο αυτών μηχανισμών, που καταγγέλλονται για αναποτελεσματικότητα και θα το συνενώσει. Και θα προσλάβει κι άλλους. Και απ’όλο αυτό θα προκύψει το θαύμα! Το μεγάλο εργαλείο, με το οποίο θα παρέμβει η χώρα, αυτή η χώρα, σε αυτήν την κρίση, στη διεθνή αγορά! Είμαστε στα όρια του εμπαιγμού! 

Θα μου επιτρέψετε, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να προσθέσω, για να δείξω το όλο τοπίο, το εξής: Είναι συναρμόδιο το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει τη δική του υπηρεσία, με τους λειτουργούς, τους Οικονομικούς και Εμπορικούς Ακολούθους. Υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο διαχειρίζεται εξαγωγές, αλλά δεν κρίνεται ότι είναι συναρμόδιο! Και υπάρχουν άλλα παραγωγικά Υπουργεία που διαχειρίζονται υπηρεσίες, για τις οποίες έπρεπε να έχει αρμοδιότητα ένας τέτοιος Οργανισμός εξωστρέφειας, όπως είναι το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτές οι υπηρεσίες τουρισμού, διεθνών μεταφορών και άλλες πολλές δεν είναι αντικείμενο εξωστρέφειας; Δεν είναι αντικείμενο αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος; Δεν υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. 

Το σημείωμα μας λέει πως έγινε μία διαβούλευση. Κατατέθηκαν σαράντα δύο σχόλια πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο. Από αυτά τα σαράντα δύο σχόλια, τα τριάντα εννέα αφορούσαν την αναποτελεσματικότητα του ΟΠΕ και του «Invest in Greece». Έπρεπε, λοιπόν, να έλθει εδώ ο Υπουργός και να πει: «Κύριοι συνάδελφοι, εξαγωγείς, παραγωγοί, σε αυτήν τη χώρα έχουμε διαπιστώσει ποιο είναι το πρόβλημα. Μας λέτε ότι έχουμε έλλειμμα λειτουργικότητας. Δεν δουλεύουν αυτοί οι μηχανισμοί». Περιγράφουμε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα και παρεμβαίνουμε νομοθετικά για να το διορθώσουμε. Πιθανόν και να μην χρειαζόταν καθόλου νομοθετική παρέμβαση, αλλά να χρειάζονταν σύμβουλοι οι οποίοι θα το έστηναν σωστά, αξιοποιώντας την τεχνολογία, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Βέβαια, όλο αυτό το σχήμα θα έπρεπε να μαζευτεί κάτω από έναν συντονισμό. 
Κατέθεσαν οι Ολλανδοί μία εισήγηση η οποία έλεγε, «μαζέψτε το, γιατί δεν μπορεί να έχει δέκα κεφάλια αυτό το σχήμα για τις εξαγωγές και ο καθένας να παρεμβαίνει διαφορετικά». Και τους είπαν: Θα έπρεπε να είναι ή κάτω από τον Πρωθυπουργό ή κάτω από τον Υπουργό Εξωτερικών ή κάτω από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το σχήμα, όμως, παραμένει ως ήταν. Άλλη δουλειά το Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλη το Ανάπτυξης, άλλη των Οικονομικών κλπ.. Για ποιο πράγμα συζητούμε λοιπόν; 

Η αναποτελεσματικότητα του κράτους, την οποία βιώνουν οι παραγωγοί -και του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, καθώς και όσοι πουλούν υπηρεσίες- να τους υποστηρίξει, επιβεβαιώνεται με την επανάληψη. Τραγωδία! Αν για κάτι πρέπει να καταγγείλουμε το Υπουργείο σήμερα, είναι για το ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα. Δεν έχει σημασία αν απολύονται άνθρωποι ή αν θα προσληφθούν άνθρωποι. Σημασία έχει ότι έχουμε επανάληψη του μοντέλου που απέτυχε, με τα ίδια υλικά της κατεδάφισης. Επανάληψη! 

Εκείνο που λείπει από το Υπουργείο είναι το σχέδιο. Δεν έχουν αντίληψη, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Όταν δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, όταν δεν υπάρχει σχέδιο και σύστημα, όταν λείπουν όλα αυτά τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν, το Υπουργείο επιχειρεί να παίξει με τα «εργαλεία», αλλά ανακυκλώνεται. 

Ο κ. Χατζηδάκης αυτές τις μέρες, σε παρεμβάσεις του, προκάλεσε την ελληνική επιχειρηματικότητα, τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες και τους εξαγωγείς λέγοντας: «Στο τέλος θέλετε στη χώρα να κάνουμε και ένα λόμπι υπέρ της ακρίβειας;». 

Θα πω το παράδειγμα στα γρήγορα, γιατί είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό του τι σημαίνει να έχεις έλλειψη στρατηγικής για την οικονομία και για την ανάπτυξη. Διότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ξέχασε και τον τίτλο του Υπουργείου. Ή τουλάχιστον δεν τον επιβεβαιώνει τον τίτλο ως «Ανάπτυξης»! 

Το παράδειγμα, λοιπόν, είναι το γάλα. Η παρέμβαση του κ. Χατζηδάκη είναι να εφαρμόσει την πρόταση του ΟΟΣΑ και να επιμηκύνει τις ημερομηνίες για το φρέσκο γάλα, γιατί έτσι θα πέσει η τιμή του γάλακτος στα σούπερ μάρκετ. Επιχειρεί να συμπαραταχθεί με τους καταναλωτές λέγοντας ψέματα, κάνοντας λάθος ανάλυση, για να δικαιώσει τους εισηγητές του ΟΟΣΑ. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση για να επιμηκυνθεί η ημερομηνία του φρέσκου γάλακτος έχει σχέση με την εισαγωγή γάλακτος το οποίο διέρχεται από τη Γερμανία και από την Πολωνία, για να προλαβαίνουν να πηγαίνουν και να γυρίζουν οι νταλίκες με το γάλα. Θα είναι φθηνότερο εκείνο το γάλα. 

Ασχολήθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης -με σχεδιασμό- με το γιατί είναι ακριβή η τιμή στο ελληνικό γάλα; Μέτρησαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί είναι κατά τι ακριβότερο το ελληνικό γάλα και πόσο επιβαρύνει την τιμή του γάλακτος η φορολογία στο πετρέλαιο και αν αυτή η φορολογία δεν ήταν τόση, πόση θα ήταν η τιμή του γάλακτος στο σούπερ μάρκετ; Απλώς τι κάνουμε, χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα και χρησιμοποιώντας τους αριθμούς όπως θέλουμε; Στεκόμαστε με την πλευρά των εισηγητών του ΟΟΣΑ, που δεν ξέρουν την κατάσταση και πάντως λειτουργούν υπέρ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών από το εξωτερικό, οι οποίες - εάν περάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή την τροπολογία - θα τσακίσουν τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, θα τσακίσουν την ελληνική κτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει έλλειψη σχεδιασμού, σημαίνει έλλειψη στρατηγικής. 

Στη συνέχεια, για να δούμε το μέγεθος του λάθους, το νομοσχέδιο αυτό παίρνει ένα «εργαλείο» το οποίο «έχτισαν» στο Υπουργείο Εξωτερικών, το ΟΕΥ, το οποίο είναι μία εξαιρετική «ηλεκτρονική πύλη», ένα πολύ καλό «εργαλείο» στα χέρια των επενδυτών. Δεν είναι δική μου η μαρτυρία. Οι εξαγωγείς τα λένε αυτά, οι οργανώσεις τους τα λένε, το Agora.mfa. Με αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει το «εργαλείο» που «χτίστηκε» από τους ΟΕΥ στο Υπουργείο Εξωτερικών και το μεταφέρει σ’ αυτόν τον καινούργιο φορέα τον οποίο εισηγείται σήμερα προς νομοθέτηση στη Βουλή. 

Τι δεν ξέρουν οι Βουλευτές, το οποίο όμως βίωσαν και βιώνουν οι εξαγωγείς; Ότι ο ΟΠΕ με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις επιχείρησε δύο φορές να «χτίσει» «ηλεκτρονική πύλη», αλλά απέτυχε. Δεν έκανε τη δουλειά που έπρεπε λόγω της γραφειοκρατικής αντίληψης και της νοοτροπίας που υπήρχε στον οργανισμό αυτό, με αποτέλεσμα η «μηχανή» που «χτίστηκε» στο Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφέρεται με την ψήφο των Βουλευτών στα χέρια αυτών οι οποίοι απέτυχαν να «χτίσουν» τις «ηλεκτρονικές πύλες» για να υποστηριχθεί η εξαγωγή από τη χώρα. Τι θέλουμε δηλαδή; Να χαλάσουμε και αυτό που «χτίστηκε»; Θέλουμε να χαλάσουμε και αυτό που λειτουργεί σωστά; 

Τελειώνοντας, πώς είναι δυνατόν σε αυτή την Αίθουσα να λέμε ότι, ενώ «καίγεται» η χώρα για να μπορέσει να στηρίξει εξαγωγές, θα επικοινωνούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εξωτερικών με memorandum of understanding; 

Πού το βρήκαμε αυτό; Αντί να υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους ανθρώπους που είναι στις πρεσβείες στο εξωτερικό, τους ΟΕΥ και στη μονάδα στη χώρα για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, θα λειτουργούμε με memorandum of understanding; Είναι δυνατόν; Αυτή είναι η αποτελεσματικότητα; Αυτό εισηγείσθε, κύριε Υπουργέ; 

Σας άκουσα να διαβεβαιώνετε ότι οι συμβάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Τη διάταξη δεν την πήρατε πίσω. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μια διάταξη η οποία καταργείται από το νόμο που ισχύει για τον ΟΠΕ και για το «Invest in Greece». Αυτή η διάταξη λέει επί λέξει το εξής: «Όλες οι συμβάσεις που καταρτίζει το Invest in Greece αναρτώνται στο διαδίκτυο και εφαρμόζουν τις οδηγίες περί συμφώνου ακεραιότητας της διεθνούς διαφάνειας». 

Αυτή η διάταξη στο νομοσχέδιο αυτό καταργείται. Δεν είδαμε να παίρνει το Υπουργείο πίσω την ακύρωση. Δεν ξέρω αν θα το πάρετε πίσω ή όχι. Απορώ πώς τολμήσατε και φέρατε την κατάργηση αυτής της διάταξης, όταν ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι οι οργανισμοί αυτοί, των οποίων τη συγχώνευση εισηγείστε, έχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες εκκρεμότητες στα ποινικά δικαστήρια. 

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να πω πως το ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατό είναι το ζήτημα σχεδίου για την ανάπτυξη. Πολιτική ανάπτυξης. Γιατί αυτά τα δυο χρόνια το μόνο που κάνει είναι να μην επιβεβαιώνει τον τίτλο του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων