Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Έχοντας χάσει τη διαπραγματευτική ικανότητα και στερούμενη εθνικού σχεδίου, η Κυβέρνηση λόγω πανικού προσφεύγει σε πόλωση

Συνέντευξη στο Ρ/Σ Focus FM και στο δημοσιογράφο Αλέκο Τριανταφυλλίδη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Μπόλαρη.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Καλημέρα σας κ. Τριανταφυλλίδη σε εσάς και τους ακροατές σας στο Focus FM.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε αυτή την καταιγίδα κινδυνολογίας, της παρασκευής και ανακύκλωσης φόβου, έτσι όπως τεκμαίρεται από την συγκυβερνητική πλευρά. Όχι έτσι όπως το λέει ο Τριανταφυλλίδης, αλλά έτσι όπως το είπε ο Γραμματέας της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ότι είναι απρόσεκτη και επικίνδυνη η δήλωση της κας Βούλτεψη περί πιστωτικού γεγονότος σε ενδεχόμενο εκλογών και μη εκλογής του κ. Δήμα.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πριν από 8 μήνες ο ελληνικός λαός άκουγε από την Κυβέρνηση ότι έχουμε ένα ελληνικό θαύμα, ένα success story, ότι η χώρα πέτυχε και έτσι η ζητήθηκε από τον ελληνικό λαό η επιβράβευση από τους Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές. Στα αυτιά των Ελλήνων πολιτών ηχούν ακόμα οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ότι σκίζουν τα μνημόνια και μαζεύουν τα φύλλα από αυτό το σκίσιμο. Ξαφνικά από μια διαχείριση την οποία κάνει αποκλειστικά η Κυβέρνηση, η χώρα βρέθηκε να ζει καταστάσεις όπως το 2011-2012. Η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει κάποια μέτρα, η Κυβέρνηση δεν έφερε αυτά τα μέτρα στη Βουλή, η Κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία αφότου ψήφισε τον προυπολογισμό επέσπευσε τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αιφνιδιάζοντας ουσιαστικά τον εαυτό της και τους πολίτες. Αυτό, όπως το έγραψα από εκείνη την ημέρα, ήταν μια δραματοποίηση πολιτικών γεγονότων με ευθύνη της Κυβέρνησης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αυτά που ακούω καταλαβαίνω ότι ο Μάρκος Μπόλαρης τοποθετείται αρνητικά στη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, ανεξάρτητα αν εκτιμά πολιτικά και προσωπικά εν προκειμένω το πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Τριανταφυλλίδη, η πρώτη φορά που με ρώτησαν αν θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές. Έκτοτε αυτή η ερώτηση μού έχει τεθεί 70-80 φορές, όχι στη λογική του αν θα είναι καλός ο Πρόεδρος αλλά στη βάση της στρατηγικής η οποία ήταν και εξακολουθεί να είναι κυβερνητική επιλογή. Δηλαδή αν ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικυρώνεις τη συνέχιση της πολιτικής που ασκείται και διαλύει την πραγματική οικονομία της χώρας και τη μικρομεσαία επιχείρηση και φέρνει στα όρια την κοινωνική συνοχή. Μια ψήφος σε εκλογή Προέδρου, για την οποία η Κυβέρνηση προεξήγγειλε και συνεχίζει να εξαγγέλλει ότι θα είναι μια ψήφος για την συνέχιση της πολιτικής αυτής, αυτή δεν θα δοθεί από εμένα. Και το λέω αυτό, παρά το γεγονός ότι εκτιμώ τον κ. Δήμα ως ένα συντηρητικό πολιτικό και έναν άνθρωπο με συνέπεια και σοβαρότητα, ο οποίος ευόρκως υπηρέτησε την πατρίδα όποτε κλήθηκε να την υπηρετήσει. Όμως η πολιτική της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τιμά τον θεσμό αυτό, διότι δεν κάνουμε μια συζήτηση σε πολιτειακό επίπεδο, δεν συζητούμε για το ποιος είναι ο καλύτερος ανώτατος άρχων της χώρας. Αλλά συζητούμε υπό την πίεση και τις απειλές ότι η Ελλάδα θα βγεί ξανά από την Ευρώπη, ότι θα έχουμε Grexit και πιστωτικό γεγονός, τα οποία όλα αυτά τα επισπεύδει η Κυβέρνηση σε βάρος της χώρας. Προεξαγγέλλει η Κυβέρνηση αρνητικά γεγονότα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από χθές επισημάνθηκε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι εκείνη την περίοδο του Μαΐου-Ιουνίου 2012 είχε βγει προς τα έξω ότι δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ότι δεν θα εκταμιευθούν οι δόσεις. Εν τέλει και οι συντάξεις πληρώθηκαν και οι δόσεις εκταμιεύθηκαν. Αυτό αποτελεί τεκμήριο στον κόσμο και αναρωτιέται αν θα βγουν κροκόδειλοι στον Λευκό Πύργο, αν θα κλείσουν τα ΑΤΜ και άλλα. Είναι ξεκάθαρο.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ Είναι σαφές ότι υπάρχει μια κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι συμπολίτες μας που μας ακούν γνωρίζουν ότι ενώ η Κυβέρνηση μιλά για μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση στο δημόσιο τομέα χειροτερεύει. Η Κυβέρνηση λειτουργεί μόνο με το Υπουργείο Εισπράξεων, το οποίο δεν το λέω Οικονομικών γιατί η οικονομία είναι κάτι μεγάλο κάτι δημιουργικό. Τα παραγωγικά Υπουργεία είναι άφωνα, είναι βουβά και δεν είναι δημιουργικά. Δεν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα καθοδικό κλίμα για το οποίο ωστόσο επιχειρούν με λογιστικά και δημοσιονομικά τρικ να μας πείσουν ότι έχουμε πλεόνασμα. Η Κυβέρνηση έχει μπει σε μία λογική είσπραξης, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι η είσπραξη μέσω των φόρων μπορεί να υπάρχει μόνο όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της, όταν παράγει προϊόν και πουλάει υπηρεσίες ανταγωνιστικές και ποιοτικές, για να παραχθεί χρήμα στον τόπο και να φορολογηθεί. Η λογική του «πάω να πάρω από τους μικρομεσαίους, που κάπου τα έχουν κρυμμένα», χωρίς να ακουμπούν τους όποιους και όσους πλούσιους έχουν βγάλει τα χρήματα αφορολόγητα στο εξωτερικό, είναι πολιτική η οποία έχει επιδεινώσει κατακόρυφα τα πράγματα στην πραγματική μας οικονομία και στην κοινωνία. Δεν μπορεί να εγκριθεί για να συνεχίσει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω και να έχω και τη δική σας προσέγγιση, ότι μου είχε κάνει εντύπωση, στην προτελευταία τοποθέτηση και ομιλία του Μάρκου Μπόλαρη στη Βουλή, που είχε αναφερθεί σε ομιλίες και αποστροφές του αποχωρήσαντος από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και το πώς αντιμετωπίστηκε από τον Ολαντ και τι ακριβώς είπε σε σχέση με τα οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα στη Γαλλία. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ακριβώς ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το ίδιο γίνεται και στη Γαλλία. Αλλά η Γαλλία δεν αντιμετωπίζεται όπως η Ελλάδα, γιατί είναι μια χώρα με 70 εκατομμύρια πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου κ. Μπόλαρη είναι αν βιώνουμε στην Ελλάδα μια διαφορά φάσης και θα εξηγήσω τι εννοώ. Την ώρα που η αλτερνατίβα αμφισβητεί το ευρώ μέσα στην ίδια τη Γερμανία, παίρνοντας ποσοστά 12 και 13 τοις εκατό στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου και της Θουριγγίας και της Σαξωνίας. Την ώρα που ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία μαζεύει υπογραφές για να αμφισβητήσει την παρουσία της Ιταλίας στο ευρώ. Την ώρα που η Μαρίν Λεπέν λέει στη Γαλλία «έξοδος και από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και τα λοιπά. Την ώρα που καταρρέουν και φαίνεται ορατό πλέον αυτό που φαινόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, η μόνη χώρα που σκίζει τα καλτσόν της για το ευρώ είναι η Ελλάδα. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Τριανταφυλλίδη, η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες ότι το γερμανικό συντηρητικό σύστημα επιχειρεί στην περίπτωση της Ελλάδας να πείσει τους ευρωπαίους για την επιτυχία των πολιτικών της. Γι’ αυτό μπήκε στο στόμα της κυβέρνησης και το success story. Γιατί είχαν μπροστά τους εκλογές οι Γερμανοί, είχε μπροστά της ευρωεκλογές η Ευρώπη. Δεν επιτυγχάνει η πολιτική ύφεσης η οποία ασκείται, έχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Και το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα ρεύμα το οποίο είναι ευρωσκεπτικιστικό και αμφισβητεί τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, αυτό δεν είναι γιατί ξαφνικά παλάβωσαν οι Ευρωπαίοι και στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γιατί αμφισβητούν την πολιτική αυτή που δημιουργεί προβλήματα στους λαούς. Είναι καιρός οι ιθύνοντες και οι υπερασπιστές αυτού του προγράμματος να καταλάβουν την αποτυχία τους και να κάνουν βελτιωτικές κινήσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι αναφορές που εξειδικεύουν αυτό που έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά πολιτικά συμφραζόμενα και τις εξελίξεις, πώς ακριβώς μπορούν να εξηγηθούν μ’ αυτήν την εμμονή και την εμπάθεια που διακρίνει το λόγο τόσο του κ. Σαμαρά, όσο και του κ Βενιζέλου. Εσείς τους έχετε γνωρίσει από κοντά, έχετε συνομιλήσει και με τους δύο. Πώς εξηγείται αυτή η εμμονή, οι ίδιοι να λαμβάνουν αποφάσεις και να επισπεύδουν τις εξελίξεις και την ίδια ώρα να κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ως τον μόνο υπεύθυνο που θα σύρει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη, έξω από το ευρώ, εναντίον των αγορών και τα λοιπά;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Τριανταφυλλίδη, νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού τη δυνατότητα μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης. Από τη στιγμή που την έχασε, έχει αποδεχθεί και έχει αναδειχθεί ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση δε λειτουργεί με βάση ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, δεν έχει κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις ελληνικό σχέδιο. Η Κυβέρνηση οπισθοχωρεί διότι υπάρχει μια ατζέντα των δανειστών και διαπραγματεύεται πάνω σε αυτήν, δεν έχει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις. Μετά από αυτά είναι ευνόητο ότι η εύκολη οδός, η εύκολη καταφυγή είναι το να μεταφέρεις ευθύνες στους άλλους. Το δικό τους αδιέξοδο μεταφέρουν στους άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό πρόταγμα, και είναι το τελευταίο μου ερώτημα, το δια ταύτα πλέον είναι ότι η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και στην απέναντι πλευρά από τους δανειστές βρίσκεται πλέον ο ελληνικός λαός. Αυτός πρέπει να αποφασίσει για το τι πρέπει να κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, το θεωρείτε πλέον αναπόφευκτο;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι χρειάζεται να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο. Δεν είμαι επαναπαυμένος για όσα γίνονται και θα γίνουν τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Έχει σημασία λοιπόν με ψυχραιμία και χωρίς προβλήματα, χωρίς να δραματοποιήσουμε και άλλο την κατάσταση, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στην κοινωνία και στους πολίτες, να ξεπεράσουμε αυτό το δεκαπενθήμερο. Στη συνέχεια θα έχουμε το χρόνο για να δούμε τι πρέπει να γίνει.

 

 

ΑρχείοΝέων