Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη Μάρκου Μπόλαρη στον Ρ/Σ Βήμα fm 99.5 με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πούμε καλό μεσημέρι στον κ. Μάρκο Μπόλαρη, υποψήφιο Περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Καλο μεσημέρι κύριε Μπόλαρη. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι κύριε Παπαπαναγιώτου, σε εσάς και τους ακροατές σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, πώς την πήρατε την απόφαση τώρα, να κατέβετε κι εσείς, μέσα στα θεριά εκεί πέρα; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η απόφαση δεν είναι προσωπική, είναι συλλογική. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε κάποιος μπαίνει μπροστά. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλοί ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες, που συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια και παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν τον τόπο, την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και η υποψηφιότητα είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας αυτών των ενεργών πολιτών, που πιστεύουμε ότι μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τα πράγματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι κάποιου κόμματος, αν δεν κάνω λάθος, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ...

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι, κατεβαίνουμε ανεξάρτητα. Και ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, γιατί σέβεται αυτόν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα. Η παρέμβαση, η πρόσκληση και η πρόκληση αφορά τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι τα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπόλαρη, εσείς προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές είσασταν υποψήφιός του. Πώς βλέπετε όλα αυτά που συμβαίνουν στους κόλπους του πρώην κόμματός σας; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Νομίζω ότι δεν πρέπει να το δούμε εστιάζοντας μόνο στο ΠΑΣΟΚ, από τις σκέψεις που θα πω νομίζω ότι απαντώ στο ερώτημά σας. Θεωρώ ότι στη χώρα κλείνει ένας κύκλος πολιτικής και πολιτικών, ο οποίος άνοιξε το 1974. Αυτός ο κύκλος αφορούσε μία μεγάλη περίοδο ειρηνική, δημιουργίας για τη χώρα, ανόδου του βιοτικού επιπέδου, δημιουργίας υποδομών, αλλά είχε μέσα του και τα σπέρματα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Εμπεριείχε δηλαδή διαλυτικά σπέρματα, μειονεκτήματα, αρνητικά. Είναι σαφές ότι όποιος ψυχανεμίζεται, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, πολιτικά την σημερινή κατάσταση, καταλαβαίνει ότι ανοίγει μέσα από τα ερείπια καινούριος κύκλος για τη χώρα. Ό,τι βλέπουμε σαν σπασμό στην επιθανάτιο κλίνη, την ίδια στιγμή είναι και σπασμός για τη δημιουργία, για τη γέννα αυτού που έρχεται. Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο, γι’αυτό και βλέπετε ότι υπάρχει και μία ένταση, μία αμηχανία, υπάρχουν πολλές προσπάθειες όπου επιχειρούν από τα πάνω να επιβάλλουν απόψεις, υπάρχουν πολλές κινήσεις μέσα στην κοινωνία, δυνάμεις, κινήματα, ενεργοί πολίτες οι οποίοι επιχειρούν να σχηματίσουν μια εικόνα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα φαινόμενο, το οποίο κάποια στελέχη τα οποία είναι κοντά στον κ. Βενιζέλο το στηλιτεύουν. Δηλαδή, πρώην συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που είχαν στηρίξει την πολιτική των μνημονίων στην πρώτη φάση, στη συνέχεια διαφοροποιούνται και περνάνε απέναντι, με αποτέλεσμα και να δημιουργείται μία πολιτική σύγχυση και να κατηγορούνται ως πολιτικοί γυρολόγοι. Αισθάνεσθε να σας αγγίζει και να σας αφορά αυτή η κριτική; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτή η αντίληψη του να διχάζουμε τον κόσμο σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, είναι παλιά ιστορία, έχει σχέση με τους μανιχαίους και την αίρεση του μανιχαϊσμού, ότι δηλαδή υπάρχει στον κόσμο το φως και το σκότος. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην νεότερη πολιτική ιστορία, την έχουμε ασπαστεί πολλές φορές αυτή τη θεωρία, υπήρχαν οι Ρουμελιώτες και οι Πελοποννήσιοι, οι βενιζελικοί και οι βασιλικοί, οι εθνικόφρονες και οι συνοδοιπόροι. Τώρα επιχειρήθηκε ένας καινούριος διχασμός μανιχαϊκού τύπου, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί. Εγώ θέλω να σας πω κ. Παπαπαναγιώτου ότι πραγματικά, τα κόμματα υπάρχουν και λειτουργούν για να εκφράσουν τα προβλήματα και τις αγωνίες που έχουν οι πολιτικές ομάδες, οι κοινωνικές ομάδες, οι πολίτες, η χώρα. Δεν είναι ούτε θεολογικές ακαδημίες ούτε επιστημονικά ινστιτούτα, για να μάχονται για την επιστημονική, τη θεολογική ή τη φιλοσοφική αλήθεια. Αν ένα κόμμα ασκώντας πολιτικές σφάλλει, θα πρέπει να έχει τη λεβεντιά που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου και να πει «mea culpa, έκανα λάθος». Όποιος, ενώ αφίσταται των αρχών του και με τις πολιτικές του έρχεται σε αντίθεση με τις ομάδες και τους πολίτες, με τους ανθρώπους και τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν και τον στήριξαν, εμμένει στο λάθος, τότε αυτός πλέον δεν κάνει λάθος, αλλά έχει αλλάξει πολιτική τοποθέτηση, έχει μετακινηθεί πολιτικά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά τον κ. Βενιζέλο; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
: Αυτό αφορά όσους κάνουν αυτήν την πράξη. Θέλω να σας πω ότι πολιτικά αισθάνομαι ότι είμαι μέσα στο χώρο στον οποίο ανήκα, δηλαδή είμαι μέσα στη δημοκρατική παράταξη. Αισθάνομαι ότι δίπλα μου έχουν καταρρέυσει οι φράχτες που χώριζαν τους πολίτες, γιατί τους έχει ενοποιήσει η κρίση. Οι πολίτες οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της κρίσης, που ματώνουν για να ανταποκριθούν στην κρίση, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, προσωπικά και οικογενειακά, όλοι αυτοί οι πολίτες επιθυμούν και περιμένουν αυτές τις καινούριες πολιτικές γέννες, που θα έχουν πρόταση για τη χώρα, οι οποίοι θα αντισταθούν σε πολιτικές ύφεσης που επιβάλλονται και θέτουν σε διακινδύνευση την κοινωνική συνοχή στη χώρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τέτοια λύση μπορεί να είναι η επάνοδος του Γιώργου Παπανδρέου; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
: Νομίζω ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είναι από αυτούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη που τους αναλογεί. Η πορεία για να γεννηθεί το καινούριο δεν είναι πορεία εύκολη, ούτε είναι πολιτική την οποία θα βγάλει ο μάγος ως λαγό από το καπέλο. Χρειάζονται διεργασίες μέσα στην κοινωνία και μέσα στο εκλογικό σώμα, χρειάζεται πολιτική πρόταση. Υπάρχει ανάγκη σήμερα στην κοινωνία, διότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικής πρότασης για τη χώρα. Οι πολιτικοί που σήμερα ισχυρίζονται ότι διαχειρίζονται τα θέματα της χώρας, βγαίνουν και μας λένε «μας επιβλήθηκε εκείνο, μας επιβλήθηκε το άλλο και το τρίτο». Οι άλλοι τι απαντούν; Αφού μας επιβλήθηκε, πάμε κόντρα. Πολιτικό σχέδιο για τον τόπο δεν υπάρχει. Η πρόταση λοιπόν που κάνουμε εμείς στην Περιφέρεια, η οποία νομίζω ότι μπορεί να υιοθετηθεί και σαν μοντέλο κεντρικά, είναι να καταθέσουμε την πρόταση μέσα από τις διεργασίες που έχει η κοινωνία στην πολιτική της βάση, για να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και να υπάρξει μέσα από αυτήν ανάπτυξη στον τόπο, με επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία τελευταία ερώτηση, είναι χρήσιμος ο κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή στη χώρα; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σ: Ο κ. Παπανδρέου είναι προσωπικότητα η οποία έχει μία διεθνή αναγνώριση. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να μπει στο πολιτικό γίγνεσθαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή. Αλλά μετά τις ευρωεκλογές;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Οι καινούριες συνθήκες και οι πολιτικές διεργασίες θα δείξουν και για τον πρώην Πρωθυπουργό και για άλλους την αναγκαιότητα της επανόδου τους. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Μπόλαρη. Καλό αγώνα. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

ΑρχείοΝέων