Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης στον Focus: Η Μακεδονία ήταν και είναι ξακουστή και είναι του Αλεξάνδρου η χώρα και αυτό αναγνωρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών [AUDIO]

Συνέντευξη Μπόλαρη στον Focus 103.6

 

«Μας είπαν, ότι για τις πινακίδες στο Βερολίνο, με το "Μακεδονία", ήταν ένα τεχνικό λάθος, ας το δεχτώ, αλλά ξέρω πολύ καλά, ότι υπάρχουν πάντα εκείνοι οι οποίοι διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών στη γειτονική χώρα κι αυτοί θα φροντίζουν να το δείχνουν» δήλωσε μιλώντας στον Δημήτρη Βενιέρη και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.


Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα ο κ. Μπόλαρης είπε:


«Το τι παιχνίδια μπορούν να παίξουν αντιπολιτευόμενοι, μειοψηφούντες , που έχουν το μυαλό τους κολλημένο σε άλλες στρατηγικές, σε συμφέροντα κτλ, είναι ένα θέμα, αλλά σημασία έχει ότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες με το Διεθνές Δίκαιο.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών οι γείτονες δηλώνουν ότι είναι Σλάβοι, ότι μιλάνε σλαβικά, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ότι ήρθαν στην περιοχή 1000 χρόνια μετά τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.
Η Μακεδονία ήταν και είναι ξακουστή και είναι του Αλεξάνδρου η χώρα και αυτό αναγνωρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.»


Ερωτηθείς για την πορεία των εργασιών της διμερούς Επιτροπής για σχολικά βιβλία ο κ. Μπόλαρης δήλωσε:


«H επιτροπή για τα σχολικά βιβλία, δεν έχει βαλτώσει, στη συνάντηση που έγινε, λειτουργήσαμε με ειλικρίνεια. Θέσαμε ξεκάθαρα το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχει υπογραφεί και έχει συμφωνηθεί ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 τα βιβλία που θα μοιραστούν, θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμούς και αναθεωρητισμούς.
Η Ελλάδα δεν έχει στα βιβλία της ούτε αλυτρωτισμούς, ούτε αναθεωρητισμούς. Η Ελλάδα είναι εδώ και 40 χρόνια μέλος της Ε.Ε., όλα αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί σε όλες τις επιτροπές και έχουν λυθεί. Ξεκάθαρα, οι γείτονες δεν μας έχουν βάλει κανένα τέτοιο ζήτημα, για τα βιβλία μας.»


Αναφορικά με τις αντιδράσεις, που σημειώνονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ο υφυπουργός εξωτερικών απάντησε:


«Η Μακεδονία δεν δέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ο πολίτης χρειάζεται πλήρη ενημέρωση. Ο καθένας έχει την καθημερινότητά του, τη δουλειά του, είναι το μεροκάματο, είναι στην πίεση, δεν έχει χρόνο, δεν έχει την πολυτέλεια να δει, να μάθει και να ακούσει λεπτομέρειες για το πέτυχε η χώρα, για τα θετικά σημεία της Συμφωνίας. Χρειάζεται ενημέρωση.»

ΑρχείοΝέων