Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Για τους πολίτες οι εκλογές για την Περιφέρεια αποτελούν πρόκληση δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής

Συνέντευξη "στο κόκκινο 93,4" με τους δημοσιογράφους Λευτέρη Αρβανίτη και τον Θεόφιλο Σιχλετίδη στην εκπομπή "Δυο Λύκοι"

Δημοσιογράφος: Κύριε Μπόλαρη καλώς ήρθατε στον αέρα του Κόκκινου της Θεσσαλονίκης. 

Μπόλαρης: Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα, καλή Σαρακοστή. Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. 

Δημοσιογράφος: Η δική σας υποψηφιότητα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα; Μιλάμε για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 

Μπόλαρης: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Είναι πρόκληση Δημοκρατίας πρώτα απ’όλα, γιατί η προσέγγιση, η δική μου προσωπικά αλλά νομίζω και των περισσότερων πολιτών, είναι πως η Αυτοδιοίκηση είναι πρόκληση Δημοκρατίας. Στις προκλήσεις ανταποκρινόμαστε, περισσότερο γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες μέρες όπου η χώρα βρίσκεται σε κρίση, το πρόβλημά μας δεν είναι απλά τα οικονομικά ζητήματα σε εκκρεμότητα, αλλά εγείρονται επίσης και τεράστια θέματα Δημοκρατίας, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα και θέματα κοινωνικής συνοχής. Αυτά τα ζητήματα έχουν τις δικές τους διαστάσεις όταν κανείς τα δει από την πλευρά του πολίτη, γιατί αυτή θέλω να είναι πάντοτε η οπτική μου γωνία. Η οπτική γωνία του πολίτη ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην περιδίνηση της κρίσης, χειμάζεται, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Υπάρχει λοιπόν η πρόκληση να αξιοποιήσουμε, να διαχειριστούμε τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, υπηρετώντας τους πολίτες και τον τόπο. 

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει, ξαναεπανέρχομαι στην ερώτηση, ότι ανακοινώνουμε υποψηφιότητα;

Μπόλαρης: Αυτό σημαίνει ότι επεξεργαζόμαστε τις κρίσιμες και απαραίτητες συνθήκες για να φτάσουμε στην ανακοίνωση. 

Δημοσιογράφος: Έχει γίνει αρκετή συζήτηση το τελευταίο διάστημα, νομίζω ήσασταν στην Αμερική, έγιναν κάποιες συναντήσεις με κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ όπου συζητήθηκε και το δικό σας το όνομα, δηλαδή για μια κοινή υποψηφιότητα. Η ΔΗΜΑΡ επέμενε ότι έχει μια συζήτηση μαζί σας η οποία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ απ’ό,τι κατάλαβα το απέρριψε και μιλάει για κάποιον άλλον, κάποια άλλη υποψήφια. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτή την συζήτηση. 

Μπόλαρης: Κατ’αρχάς θέλω να σας πω ότι δεν εξουσιοδότησα κανέναν για να συζητήσει και να διαχειρισθεί την προσωπική μου ενασχόληση με τα θέματα αυτά. Κυρίως γιατί πιστεύω πως η υπόθεση της Αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση η οποία πρέπει να αφορά πρώτα απ’όλα τους πολίτες. Και όταν λέω πολίτες δεν εννοώ άτομα, αλλά εννοώ αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν αγωνία για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον τόπο, όχι αδιάφορους, αλλά ενεργούς πολίτες. Είναι λοιπόν υπόθεση των πολιτών η Αυτοδιοίκηση και δεν είναι υπόθεση μηχανισμών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις σήμερα έχουν αποστεωθεί, έχουν απονεκρωθεί. Δεν έχουν πρόσβαση στην κοινωνία εξαιτίας των επιλογών που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, επιλογών υποταγής στις πολιτικές ύφεσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα. 

Δημοσιογράφος: Η ΔΗΜΑΡ όμως παρ όλ’αυτά έχει πάρει απόφαση ότι στηρίζει στην Περιφέρεια τον Μπόλαρη. Είναι απόφαση των τοπικών οργάνων της εδώ. 

Μπόλαρης: Πιστεύω πως η υπόθεση των εκλογών δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου. Είναι υπόθεση των πολιτών και φορέων και συλλογικοτήτων. Είναι συνολική η υπόθεση της περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή συζητούμε με πολλές συλλογικότητες για να μπορέσει να εκφρασθεί κάτι το οποίο θα μπορεί να εκφράσει την πλειοψηφία των πολιτών, αυτών των πολιτών που όπως είπα βρίσκονται μέσα στην περιδίνηση της κρίσης και πληρώνουν την κρίση. 

Δημοσιογράφος: Με βάση την περιγραφή που κάνετε τώρα για την κρίση, ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι μία δύσκολη Περιφέρεια, ότι ο κόσμος εδώ ταλαιπωρείται πολύ από την κρίση στην Κεντρική Μακεδονία...


Μπόλαρης: Δεν είναι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά σε όλη την χώρα. Απλώς η πρόκληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσον αφορά στα θέματα διοίκησης περιφέρειας, είναι πιο σημαντική γιατί αυτή η Περιφέρεια έχει περισσότερες δυνατότητες οικονομικές, έχει περισσότερες δυνατότητες για ανάκαμψη, έχει περισσότερες δυνατότητες να στηρίξει συνολικά την χώρα. 

Δημοσιογράφος: Εσείς τώρα ποιόν χώρο πάτε να εκφράσετε; Δηλαδή έχετε μια υποψηφιότητα, στήνεται ένα ψηφοδέλτιο, θεωρείται δεδομένη η στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ στο πρόσωπό σας και θα δούμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία. Παίζεται με αυτή την ιστορία της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς να στήσετε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα στηριχθεί από όλον αυτό το χώρο ;

Μπόλαρης: Εκείνο που θέλω να εκφράσω είναι οι πολίτες, οι οποίοι καταλαβαίνουν πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Και επιμένω στον όρο Αυτοδιοίκηση, γιατί η αντίληψη η οποία υπάρχει στα κεντρικά επιτελεία είναι ότι πρόκειται για μια περιφερειακή διοίκηση, δηλαδή για ένα θεσμό στον οποίο οι πολίτες άπαξ στα τέσσερα χρόνια δίνουν μία νομιμοποίηση και στην συνέχεια αποστασιοποιείται η διοίκηση από τους πολίτες. Θέλω λοιπόν να ξαναπώ και να ξαναβάλω στην συζήτηση αυτό που είπα εισαγωγικά, ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πρώτα και κύρια πρόκληση Δημοκρατίας, είναι πρόκληση συμμετοχής των πολιτών στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το πρόγραμμα αλλά και με θεσμούς λογοδοσίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει στην χώρα, αλλά εγκαταλείφθηκε. Όπου όμως λειτουργούμε δημοκρατικά ξέρουμε ότι δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ξεκόβει από την καθημερινή επαφή, την καθημερινή πρόταση, την καθημερινή λογοδοσία στους πολίτες. Θέλουμε λοιπόν να εκφράσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, η οποία έχει πλέον κλείσει μια πενταετία στην χώρα και επιδεινώνει τα πράγματα. Θέλουμε να εκφράσουμε τα νέα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε αδιέξοδο από την κρίση και παίρνουν την βαλίτσα για να αναζητήσουν μια δουλειά στο εξωτερικό. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να εκφράσουμε. Νομίζω ότι οι πολίτες, κάτω από αυτήν την εμπειρία των τελευταίων ετών, έχουν ξεπεράσει τους τεχνητούς φράχτες που υπήρχαν και χώριζαν τον κόσμο. Και αυτοί οι φράχτες έπεσαν από την στάση κομμάτων, τα οποία μπροστά σε αυτήν την κρίση έδειξαν ανεπάρκεια, μπήκανε σε κατεύθυνση εφαρμογής των υφεσιακών πολιτικών που επιβλήθηκαν και επιβάλλονται στην χώρα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μεγαλώνουν τόσο τα οικονομικά όσο και τα κοινωνικά αδιέξοδα. 

Δημοσιογράφος: Άρα αυτό πρέπει να αλλάξει. Δηλαδή λέμε ότι οι υφεσιακές πολιτικές πρέπει να αλλάξουν, σωστά;

Μπόλαρης: Οι υφεσιακές πολιτικές διαλύουν και τον κοινωνικό ιστό, γι’αυτό σας είπα και προηγουμένως ότι υπάρχει πρόταγμα Δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Στο μέτρο αυτό πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στην Περιφέρεια, στην Κεντρική Μακεδονία, για την αλλαγή αυτών των υφεσιακών πολιτικών και την συμπαράταξη με τους δημοκρατικούς πολίτες του τόπου. 

Δημοσιογράφος: Αυτό θέλω να σας ρωτήσω τώρα, για το θέμα της συμπαράταξης. Έτσι όπως φαίνεται σήμερα, έχουμε δεδομένο ότι έχουμε μία επίσημη υποψηφιότητα από την Νέα Δημοκρατία, μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα από τον νυν Περιφερειάρχη - θα ήθελα να μου πείτε και πώς λειτουργούσε η Περιφέρεια το τελευταίο διάστημα, διότι είπατε ότι δεν ήταν κοντά στούς πολίτες. Και έχουμε και άλλες υποψηφιότητες, μια επίσημη υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά. Πώς μπορεί να υπάρξει μια συμπαράταξη δυνάμεων, οι οποίες θέλουν και σε τοπικό επίπεδο να σταματήσουν οι υφεσιακές πολιτικές ;

Μπόλαρης: Οι πολίτες δεν είναι περιχαρακωμένοι. Έχουν τη δυνατότητα, την ψυχραιμία και την ωριμότητα, ιδιαίτερα μετά από όσα έχουν υποστεί και εξακολουθούν να υφίστανται, να κάνουν επιλογές. Και τις επιλογές αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε υποχρεωμένοι ούτε σαφώς θα γίνει έτσι να τις κάνουν πίσω από κομματικές επιλογές. Δεν έχω απέναντί μου κανέναν υποψήφιο ούτε καμιά κομματική επιλογή.

Δημοσιογράφος: Αφήστε τις κομματικές επιλογές. Πάμε όμως σε πολύ έντονα πολιτικές εκλογές. Βγαίνει δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση και λέει ότι προσδίδω δημοψηφισματικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει χώρος για μια υποψηφιότητα που έχει καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα ;

Μπόλαρης: Οι εκλογές οι πολιτικές - επειδή όπως σας είπα και πρίν συνιστούν πάντοτε άσκηση Δημοκρατίας - έχουν πάντοτε πολιτικό νόημα. Και είναι απολύτως σαφές ότι οι πολίτες θα στείλουν το πολιτικό μήνυμα. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, η άσκηση πολιτικών από την Περιφέρεια συνιστά πολιτική, και μάλιστα όχι περιφερειακή, αλλά πολιτική Εθνική, πολιτική Ευρωπαϊκή. Όποιος ασκεί πολιτική στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ασκεί πολιτικές για την χώρα και για την Ευρώπη. Μεθαύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Διότι η Ευρώπη θέλει να λειτουργήσει στο επίπεδο των Περιφερειών, μη βλέπετε που εμείς εδώ δεν το κάνουμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ψήφος στις εκλογές φυσικά και έχει πολιτικό νόημα. Το πολιτικό δεν συναρτάται σε καμία περίπτωση ούτε είναι απαραίτητο να εξαρτάται από την κομματική επιλογή. Το πολιτικό βάρος της επιλογής των πολιτών είναι σε σχέση με τις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν σε αυτήν την κρίσιμη ώρα, την ώρα που βρίσκεται σε περιδίνηση η ελληνική οικονομία, που διαλύονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, που μεγαλώνει ο αριθμός των ανέργων. Γι’αυτό και φυσικά η ψήφος έχει πολιτικό νόημα, το οποίο όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση άρρηκτα δεμένο με μία κομματική πρόταση.

ΑρχείοΝέων