Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης στην Ηurriyet: Επιθυμούμε οι τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος στην ε/φ Ηürriyet

Η ε/φ Ηürriyet δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Μάρκου Μπόλαρη, στην İpek Yezdani με τίτλο «Θα συνεχισθεί η εύκολη βίζα για τα νησιά» στην οποία γίνεται αναφορά στα εξής θέματα: στη διευκόλυνση της βίζας προς τους τούρκους πολίτες, στο μεταναστευτικό, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε τα εξής:

  •  «Οι χώρες μας συνεργάζονταν στενά μετά την υπογραφή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας την 18η Μαρτίου 2016 και η εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν ικανοποιητική. Όμως μετά από το 2018 έγινε γνωστό ότι ο αριθμός των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς και θαλάσσης αυξήθηκε σημαντικά. Αυξήθηκαν κατά 37% το 2018 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 καταγράφηκε αύξηση κατά το 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Εμείς ξέρουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί πολύ για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής και ότι επωμίζεται το φορτίο των μεταναστών που έρχονται από τις περιοχές σύγκρουσης. Ξέρουμε επίσης ότι η Τουρκία ανέστειλε τη συμφωνία Επανεισδοχής από τον Ιούνιο του 2018 και ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για τους πολίτες των τρίτων χωρών. Για αυτό το λόγο δεν είναι δυνατόν να στείλουμε τους παράνομους μετανάστες στην Τουρκία. Καλούμε την Τουρκία να εφαρμόσει εκ νέου την εν λόγω συμφωνία».
  • «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βασίστηκαν στο σεβασμό, στην εντιμότητα και σε μία κοινή βούληση που δημιουργήθηκε με στόχο να φθάσουμε σε επίπεδο συνεργασίας το οποίο είναι αντάξιο της μεγάλης ιστορίας των λαών μας. Στο παρελθόν δείξαμε ότι θα μπορέσουμε να συνεργασθούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε περιφερειακές δυσκολίες και παγκόσμια προβλήματα όπως η μεταναστευτική κρίση του 2015 και του 2016. Ο βασικός σκοπός της επίσκεψης του Π/Θ, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία το διάστημα 5-6 Φεβρουαρίου ήταν η συνέχιση αυτής της θετικής ατζέντας. Δεσμευόμαστε για μία βελτιωμένη σχέση, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο για το συμφέρον όλης της περιοχής και των λαών των δύο χωρών».
  • «Η Ελλάδα στηρίζει την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Τουρκία είναι ένα υποψήφιο κράτος για την ΕΕ και είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ. Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα ωφεληθούν από τη στενή συνεργασία, την οποία εγγυάται η ΕΕ, για το μεταναστευτικό, την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια».
  • Ο κ. Μπόλαρης δήλωσε ότι η διευκόλυνση της βίζας για τους τούρκους πολίτες θα συνεχισθεί και φέτος προσθέτοντας ότι «επιθυμούμε οι τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται πιο πολύ την Ελλάδα το 2019. Τους περιμένουμε επίσης στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και όχι μόνο στα ελληνικά νησιά». Παράλληλα ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι «το 2019 θα κατευθύνουν τους τούρκους πολίτες να πάρουν βίζα Σένγκεν». Επιπλέον ανέφερε ότι «εγκαινιάστηκαν τρία γραφεία θεωρήσεων στη Σμύρνη και ένα γραφείο στην Τραπεζούντα».

Δείτε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε από την Ηurriyet : http://www.hurriyet.com.tr/dunya/yunanistandan-turkiyeye-multeci-cagrisi-41186338

Ξενάγηση της δημοσιογράφου της Ηurriyet στην Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινουπόλεως 

Μετά το πέρας της συνέντευξης, ο Υφυπουργός Ξενάγησε την δημοσιογράφο της Ηurriyet, İpek Yezdani, στην έξθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού του αγιορείτη ιερομόναχου πατέρα Λουκά της Μονής Ξενοφώντος, με τίτλο «Ξενοφωντινό καλλιτεχνικό εργαστήρι», όπου εβδομήντα έργα, αγιογραφίες, ψηφιδωτά και μικρογλυπτική πολύτιμων λίθων, σύγχρονα δείγματα της βυζαντινής παράδοσης, που εξήλθαν για πρώτη φορά από το 'Αγιο Όρος, εκτίθενται στο ευρύ κοινό, από τις 17 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου υπό την διοργάνωση του 'Αγίου Όρους, του υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

hur1

hur3

hur4

ΑρχείοΝέων