Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή με πιστοποιημένη ποιότητα ενσωματώνει καινοτομίες και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σ΄αυτό επικεντρώνεται κι αναδεικνύεται ο ρόλος των κέντρων γενετικής βελτίωσης των ζώων

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου στην υπ’ αριθμόν 360/11-1-2016 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κα. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υποστήριξη και την αξιοποίηση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στον Νομό Καρδίτσας

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε, για την ερώτηση που αφορά το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Καρδίτσα.

Υπάρχει μία σειρά υποδομών στη χώρα, πέντε τέτοια κέντρα, τα οποία χτίστηκαν, ιδρύθηκαν για να υπηρετηθεί η ελληνική κτηνοτροφία. Ξέρετε κι εσείς που το βιώνετε στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα –και ο κύριος Πρόεδρος- ότι υπάρχει μία περίοδος –μιλώ για μία σειρά ετών, όχι λίγα- που αυτά τα κέντρα με ερευνητικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά, κρίσιμα εργαλεία για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, υποβαθμίστηκαν. Η υποβάθμιση, όμως, αυτή έχει δυσμενείς συνέπειες στον παραγωγικό τομέα και στην ελληνική κτηνοτροφία.

Εάν λοιπόν θέλουμε η Ελλάδα να κινηθεί μπροστά, να φύγει μπροστά και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα, θα πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή. Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος κλάδος είναι ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία. Η παραγωγή μας χρειάζεται να έχει ποιότητα. Η παραγωγή μας πρέπει να έχει πιστοποίηση. Η παραγωγή μας πρέπει να έχει και να ενσωματώνει καινοτομίες και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εδώ λοιπόν είναι ο ρόλος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων και της Καρδίτσας και των λοιπών που υπάρχουν στη χώρα. Διότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την κτηνοτροφία βγαίνουν από τη δουλειά η οποία πρέπει να γίνει σε αυτά τα κέντρα γενετικής βελτίωσης, τα οποία ασχολούνται ιδιαίτερα με τις σπάνιες αυτόχθονες φυλές, τις ελληνικές. Αυτό είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονεκτήματα. Αναφερόμαστε πάρα πολλές φορές στον αγώνα που γίνεται στη χώρα για να σώσουμε τα ελληνικά τυριά, να σώσουμε τη φέτα. Τη φέτα, όμως, πρέπει να την κάνουμε με ελληνικές φυλές, για να διατηρούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα και να είμαστε υπερήφανοι στη διεθνή αγορά για τη φέτα μας.

Έχει γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο φορές σύσκεψη για την αξιοποίηση αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Έχει γίνει σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» με το ΕΘΙΑΓΕ που έχει εξειδικευμένους ερευνητές και μελετητές στον τομέα της γενετικής βελτίωσης των ζώων για την κτηνοτροφία. Ένα, λοιπόν, από αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για το Υπουργείο, ένα από αυτά τα εργαλεία που έχει το Υπουργείο είναι το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων στην Καρδίτσα.

Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):

Κυρία συνάδελφε, θέλω να επισημάνω ότι η χώρα την ώρα που μπήκε στην κρίση, το 2008-2009, είχε ολοκληρώσει την εκταμίευση τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επρόκειτο για δισεκατομμύρια λεφτά. Κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 μέχρι σήμερα εκταμίευσε και το ΕΣΠΑ. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο κανείς μιλώντας από το κυβερνητικό Βήμα του Υπουργού, να πει ότι το Κέντρο ήταν ενταγμένο στη Δράση 3.4 του ΠΑΑ «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία». Θα έκανα μια επανάληψη όσων λέγονται όλα αυτά τα χρόνια, ότι εστιάσαμε στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Ναι, κάναμε απορροφήσεις, όσες κάναμε, στείλαμε πίσω λεφτά, όσα στείλαμε, το ζήτημα όμως είναι ότι κάναμε απορροφήσεις των χρημάτων για την υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων χωρίς όμως τα χρήματα να είναι στοχευμένα εκεί που έχει ανάγκη ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Κι αυτό γιατί το λέω; Γιατί αν ένα είναι το μείζον ζήτημα της χώρας, με το οποίο μπήκε πλησίστια στη κρίση, είναι το ότι έχει καταρρεύσει ο παραγωγικός τομέας.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει σύγχυση στους στόχους σε σχέση με την παραγωγική βάση της χώρας, τότε αυτά τα εργαλεία, όπως είναι το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων στη Θεσσαλία, υποβαθμίζονται.

Σας είπα και προφορικά σε άλλη συζήτηση ότι έχουν κληθεί η αρμόδια γενική διεύθυνση του Υπουργείου, οι αρμόδιες διευθύνσεις και τα ερευνητικά ινστιτούτα που είναι κάτω από το Υπουργείο, να εστιάσουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα. Μέσα σ’ αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι οι αυτόχθονες φυλές, είναι οι σπάνιες φυλές, όχι μόνο στα αιγοπρόβατα, αλλά και στα βοοειδή και στα χοιρινά.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαπρέπουν στη διατήρηση των αυτόχθονων φυλών και απολαμβάνουν τους καρπούς απ’ αυτήν τη δουλειά. Όμως, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Εμείς θέλουμε αυτές τις περιπτώσεις με τη στήριξη των ερευνητικών και επιστημονικών κέντρων να τις κάνουμε κανόνα.

Γι’ αυτό η πρόταση είναι έχοντας τους στόχους και εκπονώντας το σχέδιο με πολιτική βούληση να επιμείνουμε, ώστε να αξιοποιηθούν τα εργαλεία εκεί που έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και, άρα, να πολλαπλασιάσουμε το παραγόμενο στη χώρα κέρδος, για να στηρίξουμε και την  τοπική οικονομία και τους κτηνοτρόφους που επιχειρούν και την εθνική οικονομία, το εισόδημά μας.

Από το μερικό, από το παράδειγμα που φέρατε, του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων, αναγόμαστε στο γενικό και αυτή είναι η πρόκληση και για την Κυβέρνηση και για το Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων