Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

«Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε κατάσταση ασφυξίας την πραγματική οικονομία της χώρας»

Συζήτηση στην εκπομπή « Σαββατοκύριακο » στον Τ/Σ ΝΕΡΙΤ και στις δημοσιογράφους Βάλια Πετούρη και Μάριον Μιχελιδάκη

Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες σε σχέση με τους φόρους. Το δεύτερο είναι ότι στην κυβέρνηση υπάρχει η εικόνα πως οι Έλληνες κάπου έχουν κρυμμένα λεφτά και ότι μπορούν αενάως να βάζουν βάρη, τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Διότι είναι άλλο να λες «έχω δημοσιονομικό κενό και θα πρέπει να βρω χρήματα» και άλλο να λες «έχω δημοσιονομικό κενό και θα ξαναπάω στους μικρομεσαίους, στους αδύναμους, στους άνεργους, για να τους πω φερτε κι άλλα». Αυτοί που σηκώσαν όλο το βάρος της κρίσης δεν έχουν να δώσουν. 

Συνδέοντας λοιπόν αυτήν την φοροδοτική αδυναμία που έχουν οι πολλοί Έλληνες με το αίσθημα ανισότητας στην κατανομή του φόρου, τίθεται το τρίτο ζήτημα που αποδεικνύεται από την κυβερνητική συμπεριφορά, ότι δεν έχει φορολογηθεί το κεφάλαιο το οποίο έφυγε αφορολόγητο από την χώρα. Μέχρι και σήμερα ακούμε προφάσεις για την διαχείριση της μίας και της άλλης λίστας, τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος τους έχει όλους καταχωρημένους, με τα ποσά και τις ημερομηνίες που έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό. Προσπαθούμε να βρούμε λύση και δημιουργείται τρικυμία, ενώ το ζήτημα θα είχε λυθεί εάν υπήρχε πολιτική βούληση να ελεγχθούν τα κεφάλαια στην ουσία. Όχι με προσχηματικούς ελέγχους που διενεργούνται σήμερα, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, για τα οποία δεν χρειαζόμαστε καμία συνδρομή ούτε της κας Λαγκάρντ ούτε του Λουξεμβούργου. Και αυτό θα δημιουργούσε αίσθημα δικαιοσύνης. 

Οι Αμερικάνοι το 1929-1930 κατάφεραν και βγήκαν από την κρίση, γιατί η τότε κυβέρνηση φορολόγησε τον μεγάλο πλούτο. Ενώ στη Γερμανία το ίδιο διάστημα έκαναν το αντίθετο, δηλαδή δημιούργησαν στρατιές ανέργων γιατί υποχώρησαν στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Έτσι στη μια περίπτωση είχαμε την άνοδο μιας δύναμης που έγινε κοσμοκράτειρα, ενώ στην άλλη είχαμε ως αποτέλεσμα την άνοδο του ναζισμού, τον Χίτλερ και παγκόσμιους πολέμους. 

Το ζήτημα λοιπόν στη σημερινή συγκυρία είναι το εξής: έχουμε σχέδιο για να κάνουμε αυτήν την διαχείριση ή πηγαίνουμε με βάση μία λίστα 19 σημείων που πρέπει να εκπληρώσουμε; Μπορεί ο Έλληνας να σηκώσει το βάρος το οποίο έρχεται ή χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι; Η άποψή μου είναι ότι η λάθος λογική της κυβέρνησης είναι ότι κάπου οι Έλληνες έχουν κρυμμένα λεφτά, ενώ η σωστή λογική είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική πραγματική οικονομία. Γιατί μέχρι σήμερα το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι η αφαίρεση ρευστότητας, που οδηγεί την πραγματική οικονομία σε κατάσταση ασφυξίας. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται καθημερινά στην αγορά, στην μικρή και μεσαία επιχείρηση αλλά και στον αριθμό των ανέργων. 

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, ο κ. Γιοχάνες Χααν, είπε πρόσφατα πως αν στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη και προσλάβουν από έναν υπάλληλο η κάθε μία, θα έχουμε λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Αυτό προφανώς η κυβέρνηση δεν το ακούει, διότι αν το άκουγε θα είχε άλλη οικονομική στρατηγική στα ζητήματα ανάπτυξης.

ΑρχείοΝέων