Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Η τήρηση του Συντάγματος και η ενδεχόμενη προσφυγή σε εκλογές δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εκτροπή

Εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra Channel με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Μάκη Κουρή

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ:
 Δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το οποίο λέχθηκε προηγουμένως ότι «η εφαρμογή και τήρηση των άρθρων του Συντάγματος συνιστά εκτροπή». Το Σύνταγμα προβλέπει δύο διαδικασίες, η μία είναι πριν τις εκλογές και η άλλη μετά τις εκλογές. Η πρώτη είναι εκείνη στην οποία ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει συναίνεση με διακόσιους βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία, διακόσιους στην δεύτερη και στην τρίτη εκατό ογδόντα. Και στην δεύτερη διαδικασία μετά τις εκλογές, όπου δεν χρειάζεται συναίνεση. Εάν λοιπόν δεν υπάρχει συναίνεση, πηγαίνουμε σε εκλογές. Αυτό δεν είναι εκτροπή, είναι η εφαρμογή του Συντάγματος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την οποία την έχει υλοποιήσει και εφαρμόσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτή λοιπόν είναι η εφαρμογή του Συντάγματος και δεν είναι σωστό να λέγεται πως συνιστά εκτροπή. Ο κ. Κουμουτσάκος με την παρέμβαση που έκανε ξεκινώντας αναφέρθηκε σε εμένα, όποτε αισθάνομαι υποχρεωμένος να απαντήσω λέγοντας ότι τους επτά μήνες που προηγήθηκαν δεν έγινε συζήτηση στη χώρα για πολιτειακό. Αυτή την συζήτηση έπρεπε να την κάνει όποιος προτείνει. Αντίθετα, η συζήτηση που ξεκίνησε από τον μήνα Ιούνιο με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ήταν «Θα ψηφίσετε Πρόεδρο Δημοκρατίας, όποιος κι αν είναι αυτός, όχι για να έχουμε Προέδρο γιατί θα έχουμε Πρόεδρο καθ’ ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά για να παραταθεί ο βίος της συγκυβέρνησης και άρα να παραταθεί η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα;». Αυτό ήταν το ερώτημα και με αυτή της την στρατηγική η Κυβέρνηση ακύρωσε την όποια συζήτηση ήταν να γίνει κι αφορούσε τον ανώτατο άρχοντα και το πολιτειακό. Επομένως όταν αυτός που έχει ανοίξει την συζήτηση ακυρώνει το πολιτειακό επίπεδο, μετά δεν μπορεί να λέει ότι «Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ό,τι και να γίνει εγώ δεν ψηφίζω», διότι εκείνο είναι άλλο ζήτημα. Όταν λες ότι «Εγώ θέλω την ψήφο σας για να συνεχίσω αυτή την πολιτική» ο άλλος απαντά λέγοντας «Όχι δεν δίνω συγκατάθεση να συνεχιστεί αυτή η πολιτική» και αυτή ήταν η ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτό είπα προηγουμένως και αυτή είναι η στάση την οποία έχω. Κάνατε μια αναφορά πριν λέγοντας ότι αυτό δεν είναι επιχείρημα που μας βοηθά στις διαπραγματεύσεις του εξωτερικού. Σκεφτείτε πόσο μάλλον τι πρόβλημα δημιουργούν αυτές οι δηλώσεις όταν γίνονται από πλευράς Υπουργών και αξιωματούχων, οι οποίοι αναφέρονται κινδυνολογικά σε «bankruns», «θα φύγουν λεφτά στο εξωτερικό». Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επιχειρεί να μαζέψει ψήφους για το κόμμα που κυβερνάει ή για τα κόμματα που κυβερνούν. Όμως η δήλωση αυτή καταγράφεται καθημερινά στους δανειστές, στις αγορές και σε αυτούς που προσδοκούμε να μας δανείσουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεσθε προφανώς στην κ. Βούλτεψη. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι μόνο στην κα Βούλτεψη, είναι επανειλημμένες οι δηλώσεις. Έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα τον Πρωθυπουργό να μιλά για Grexit στην Κοινοβουλευτική Ομάδά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν το περίμενα, δεν ήταν ορθή κίνηση αυτή. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν είναι υπαρκτός κίνδυνος κ. Μπόλαρη, βλέποντας τι λένε τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία; Και σας μεταφέρω το κλίμα των ημερών, αύριο επι παραδείγματι είναι μια κρίσιμη ημέρα για το τραπεζικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές, το πώς δηλαδή θα εκτιμήσουν το σημερινό πολιτικό αποτέλεσμα. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Πώς εμείς επηρεάζουμε το κλίμα; Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες όπου χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία. Ποιος αιφνιδίασε τους δανειστές δυο ημέρες αφότου ψηφίσθηκε ο Προϋπολογισμός, έχοντας τη δεδηλωμένη. Από τη στιγμή που έχεις τη δεδηλωμένη, γιατί αιφνιδιάζεις τους πολίτες, τα χρηματιστήρια και τις αγορές; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό που φάνηκε διεθνώς είναι ότι το ξεπερνάμε αυτό το ζήτημα. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αυτό έγινε γιατί υπήρξε αδυναμία συνέχισης των διαπραγματεύσεων, γιατί βάλτωσε η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είπε «δεν παίρνω μέτρα» και η απάντηση ήταν «από τη στιγμή που δεν παίρνεις μέτρα, πάμε παρακάτω». Και όσον αφορά στα όσα λέχθηκαν για τον κ. Στουρνάρα, εγώ θεωρώ ότι ως τραπεζίτης αν είχε κάποια ενημέρωση να κάνει, θεσμικά λειτουργώντας θα έπρεπε να ενημερώσει την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση. Οι ανακοινώσεις τέτοιου είδους προς τα έξω δείχνουν λογική κομματικής αντίληψης και αυτό καταδικάζουμε. Έχει υποχρέωση να λειτουργήσει θεσμικά. Αυτή είναι η θέση μου.

ΑρχείοΝέων