Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μ. Μπόλαρης: Οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ και εκφράζονται από αυτό

Για προσωπικές απόψεις του Π. Καμμένου έκανε λόγο μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ περί εναλλακτικού σχεδίου για το «Μακεδονικό» και επέκτασης των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. 

 Όπως τόνισε ο κ. Μπόλαρης, τα ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών και εκφράζονται από αυτό. Σημείωσε πως είναι κατανοητές οι κομματικές απόψεις, ωστόσο, όπως υπογράμμισε «οι θέσεις της χώρας μέσα στα πλαίσια μία θεσμικής λειτουργίας έχουν συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης για να είναι δεσμευτικές για την χώρα». Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία να υπάρχει σεβασμός στη θεσμική λειτουργία, «ο καθένας έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και συγκεκριμένους ρόλους, όπως προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι», προσθέτοντας πως «ο σεβασμός στη θεσμική λειτουργία είναι σεβασμός στη δημοκρατία, είναι σεβασμός στον λαό ο οποίος είναι ο εντολέας μας».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην πΓΔΜ σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, η Ευρώπη παρακολουθούμε τα δρώμενα στην γειτονική φίλη χώρα», σημειώνοντας πως «θέλουμε να είναι φίλη χώρα, θέλουμε την συνεργασία στο οικονομικό, αναπτυξιακό, ενεργειακό, πολιτιστικό, πολιτικό επίπεδο» και «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με γνώμονα πάντοτε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, ευρέως εννοούμενα μέσα σε ένα πλαίσιο φιλίας, μέσα σε μία προοπτική συνεργασίας στη Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ αύριο». «Σε αυτήν την προοπτική είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Πιστεύουμε ότι και η κυβέρνηση και τα κόμματα και ο λαός θα πράξουν το καλύτερο για να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στην περιοχή για συνεργασία, φιλία, πραγματικά σχέσεις αλληλεγγύης».

Σχετικά με την Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-πΓΔΜ, ο κ. Μπόλαρης που είναι ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Επιτροπής ανέφερε πως «με βάση τη συμφωνία οι εργασίες ξεκινούν και το αποτέλεσμα θα επικυρωθεί αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας». Ήδη έχουν ανταλλαγεί επιστολές και έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση. «Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική πλευρά, και στην πλευρά των γειτόνων μας, να παρέμβει» στα σχολικά βιβλία και το συνοδευτικό υλικό, «ώστε να απαλειφθούν ιστορικές ανακριβείς αναφορές οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν και είναι η αιτία για την ένταση η οποία υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς». Δήλωσε δε βέβαιος «ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς γιατί αυτό είναι η προϋπόθεση για να δομήσουμε σχέσεις εργασίας, φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς».

Ακούστε τι είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου:

ΑρχείοΝέων