Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μάρκος Μπόλαρης (συνέντευξη στη ΝΕΡΙΤ και στις δημοσιογράφους Βάλια Πετούρη, Μάριον Μιχελιδάκη) : Ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση, χωρίς πρόταση για την ανάπτυξη, χωρίς σχεδιασμό για τον συνδυασμό ηλεκτρικής ενέργειας κι ανάπτυξης, επισπεύδει

Δημοσιογράφος : Ο κύριος Μπόλαρης ανήκει στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν πάρει θέση για το θέμα αυτό. Κύριε Μπόλαρη καλημέρα σας. Για πείτε μας κύριε Μπόλαρη ποια είναι η δική σας πρόθεση ως προς αυτήν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτή την συγκέντρωση των 120 βουλευτών, που μεγάλο ρόλο θα παίξει το πως θα κινηθείτε κάποιοι από εσάς τους ανεξάρτητους βουλευτές, που είσαστε αρκετοί πια. 

Δημοσιογράφος : Δηλαδή θα προσυπογράψετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα;

Μπόλαρης : Προτού να φτάσουμε στο δημοψήφισμα να πω μια γενική σκέψη. Να πω δηλαδή ότι όταν συζητάμε για την ΔΕΗ, συζητούμε για την βασική πηγή παραγωγής ενέργειας, παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα. Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η βάση, κύριος παράγοντας για την ανάπτυξη στην χώρα. Θα έπρεπε η συζήτηση την οποία κάνουμε να είναι μια συζήτηση πάνω σε ένα σχέδιο ή σε αντιπρόταση σε αυτό το σχέδιο, για το πως φανταζόμαστε την ανάπτυξη στην χώρα, τη βιομηχανία, τη μικρότερη και μεσαία ελληνική επιχείρηση, τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, για να ξέρουμε αν αυτό που συζητούμε και αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε σήμερα στην ΔΕΗ είναι σωστό ή λάθος. 
Δυστυχώς όπως διαπιστώνετε και εσείς τέτοιο σχέδιο που αφορά την ανάπτυξη και η σχέση της ανάπτυξης με την ηλεκτρική ενέργεια, άρα και με την ΔΕΗ δεν κατατίθεται από την κυβέρνηση. 

Δημοσιογράφος : Άρα εσείς διαφωνείτε με τον τρόπο με τον οποίο αυτή τη στιγμή ...

Μπόλαρης : Εδώ είναι το βασικό έλλειμμα, έλλειμμα πολιτικής, κρίσιμο ζήτημα, καίριο ζήτημα. Έλλειμμα πολιτικής για το τι θέλουμε να κάνουμε. Πάμε μετά στο ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εάν αυτοί οι νόμοι έχουμε γίνει και είναι πανάκειες, ως εάν στη χώρα δεν μπορεί ο ιδιώτης να κάνει ένα εργοστάσιο που μπορεί δηλαδή ο κάθε ένας είτε ξένος είτε Έλληνας επενδυτής να στήσει εργοστάσιο, να ζητήσει από την ΔΕΗ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αγοράσει φυσικό αέριο και να κάνει ένα εργοστάσιο να παράξει ρεύμα. Δεν γίνεται αυτό όμως ! 

Δημοσιογράφος : Υποτίθεται ότι αυτό κύριε Μπόλαρη είναι πολύ χρονοβόρο για να αποδώσει. 

Μπόλαρης : Νομίζω ότι επειδή ο νόμος για την ανταγωνιστικότητα και στην ενέργεια δεν είναι χθεσινός, αλλά έχει κάποια χρόνια, αυτοί οι οποίοι θα θέλαν είχαν το νομικό πλαίσιο για να το κάνουν. 

Δημοσιογράφος : Για πείτε μας τώρα, θα προσυπογράψετε την πρόταση του σύρριζα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ;

Μπόλαρης : Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο αφορά περιουσία του ελληνικού λαού. Έχουμε με το νομοσχέδιο αυτό, περιουσία η οποία ανήκει στην δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η οποία στήθηκε με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή καινούρια υδροηλεκτρικά φράγματα, καινούρια εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ορυχεία στα οποία υπάρχει λιγνίτης ο οποίος είναι περιουσία του ελληνικού λαού, περιουσία του ελληνικού κράτους, μεταβιβάζονται, με μία τιμή η οποία είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχει καμία αντιστοίχηση μέ την πραγματική αξία των μεταβιβαζομένων. 

Δημοσιογράφος : Την ξέρουμε κύριε Μπόλαρη την τιμή αυτή την στιγμή ;

Μπόλαρης : Η δική μου η γνώμη λοιπόν είναι πρώτα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο, πρέπει αυτό το νομοσχέδιο, να συζητηθεί στην Ολομέλεια να υπάρχει συνευθύνει όλων των βουλευτών και των 300 βουλευτών. Η κυβέρνηση επέλεξε να το φέρει σε Τμήμα. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση επιλέγει να το υποβιβάσει το θέμα, να το πάει σε Τμήμα, το κείμενο που γράψαμε προχθές 5 ανεξάρτητοι βουλευτές λέει ότι, πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια, να συζητήσουν οι 300 βουλευτές, να υπάρχει συνευθύνει. Και εάν ψηφιστεί, στην συνέχεια φυσικά θα υπάρξει ζήτημα για δημοψήφισμα. Γιατί ξέρετε ακούω το σύνθημα που λέει και είναι σωστό, οι διακόπτες δεν είναι των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ για να τους κατεβάζουν όποτε θέλουν. Αυτό είναι αυτονόητο. Το άλλο που είναι επίσης αυτονόητο και είναι το μείζον, ούτε και η ΔΕΗ είναι της κυβέρνησης όμως. Και τα υδροηλεκτρικά φράγματα και το νερό το οποίο κινείται αενάως και τα κοιτάσματα του λιγνίτη, τα οποία είναι των μελλοντικών γενεών και περιουσία του ελληνικού έθνους δεν είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης και να το μεταβιβάζει με αυτόν τον τρόπο. Άρα υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος. 

Δημοσιογράφος : Ανεξαρτήτως εάν θα τεθεί στην Ολομέλεια ή όχι, μια πρόταση, που δεν φαίνεται να αποδέχεται η κυβέρνηση, εσείς, γιατί τώρα συγκεντρώνονται οι υπογραφές, θα προσυπογράψετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ;

Μπόλαρης : Ναι, σας είπα ότι υπάρχει θέμα το οποίο αφορά τον ελληνικό λαό και άσχετα από το εάν θα συγκεντρωθούν ή όχι οι υπογραφές πρέπει να τεθεί το ζήτημα, να αναδειχθεί η σπουδαιότητα, να καταλάβουν οι συμπολίτες μας ότι δεν μιλούμε για μικρή ΔΕΗ, αλλά μιλούμε για μεταβίβαση του 30 % του ό,τι καλύτερο έχει η ΔΕΗ, που αφορά τον ελληνικό λαό σε ολιγοπώλια με διαδικασίες οι οποίες είναι αντισυνταγματικές. 

Δημοσιογράφος : Δηλαδή εάν καταλαβαίνω καλά μας λέτε , ναι ;

Μπόλαρης : Φυσικά. 

Δημοσιογράφος : Κύριε Μπόλαρη να σας ρωτήσω κάτι ακόμη. Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι αυτή η πρόταση του δημοψηφίσματος είναι απλώς ένα πρόσχημα που βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μετρήσει δυνάμεις για 120, για αυτό που έπεται, για την εκλογή προέδρου και τις εξελίξεις. 

Μπόλαρης : Η δική μου απάντηση είναι ότι η εκποίηση που αφορά το καινούργιο φράγμα του Θησαυρού στο Νέστο το οποίο κοστίζει ένα δις, τα καινούρια εργοστάσια της ΔΕΗ και τα λιγνιτωρυχεία, καθώς και το 30 % των Ελλήνων καταναλωτών που δεν είναι εμπόρευμα ώστε να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία δεν είναι καθόλου προσχηματική, αλλά τεράστια περιουσία δημοσίου συμφέροντος.

ΑρχείοΝέων