Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Μάρκος Μπόλαρης: «Η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα Καρφίτσα και στη δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν αρκεί η έξοδος από τα μνημόνια για να έρθει η ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και ένα αποτελεσματικό δημόσιο, εκτιμά ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης. Η κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Οι εκλογές θα γίνουν στο πέρας της τετραετίας, δήλωσε εμφατικά. Η ακριβοδίκαιη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων ήταν ο όρος «Σλαβομακεδονία», τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

 Η έξοδος από τα μνημόνια,σημαίνει αλλαγές στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης;

Είναι ιστορική καμπή για την πατρίδα, για το  λαό, για τους πολίτες η έξοδος της χώρας από την βαβυλώνια αιχμαλωσία στην οποία βρέθηκε επί μια οκταετία. Κρίσιμη και καθοριστική η επανάκτηση μεγάλου μέρους της εκχωρηθείσας εθνικής μας κυριαρχίας στους εταίρους-δανειστές μας. Παρά την μιζέρια όσων μικρόψυχα αρνήθηκαν την σημαντικότητα της επιτυχίας, είναι μια καθοριστική νίκη του Έλληνα που πάλεψε, που θυσιάστηκε, που μάτωσε και πέτυχε την απελευθέρωση της οικονομίας μας, των δημοσιονομικών μας από τα προκρούστεια δεσμά, Tροικανών και θεσμών. Κι έχει λόγους να είναι υπερήφανος ο λαός, γιατί σήκωσε το βάρος της λιτότητας κι άντεξε, έχει λόγους να΄ ναι υπερήφανη η κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια που συντόνισε τον αγώνα ανάκαμψης, την επίπονη προσπάθεια για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συμβολίσει την ημέρα με αναφορές σε θεμελιακά κείμενα της Ελληνικής Γραμματείας και Πολιτισμού, με αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου και στην επιστροφή στην Ιθάκη. Αρκεί η επιστροφή στην Ιθάκη ; Αρκεί η έξοδος από τα μνημόνια ; Η απάντηση μονολεκτική, Όχι! Η πρόκληση για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι όχι απλώς η πλήρης έξοδος από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα η δόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για την ανάπτυξη της χώρας, η δόμηση ενός δημόσιου τομέα με διαφάνεια κι αποτελεσματικότητα, η υπηρέτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος ,η αναβάθμιση του κοινωνικού μας κράτους χωρίς να αφήνει περιθώρια πισωγυρίσματος. Είναι σαφές ότι η αποδέσμευση από τα μνημόνια αλλάζει το περιβάλλον, αλλάζει το κλίμα εσωτερικά κι εξωτερικά, προσθέτει δυνατότητες. Δυνατότητες στήριξης αναπτυξιακών προσπαθειών, διόρθωσης αστοχιών ή και αδικιών σε βάρος ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της οκταετίας, κοινωνικής στόχευσης παρεμβάσεων, επαναφοράς στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως στην περίπτωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 Πότε θεωρείτε ότι θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές; Αλλάζει κάτι στο κυβερνητικό έργο μετά τον ανασχηματισμό;

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο πέρας της τετραετίας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός γίνεται με ορίζοντα τετραετίας. Ο ανασχηματισμός είναι ανασχηματισμός με τον οποίο ο πρωθυπουργός στέλνει σαφέστατο πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί και προσκαλεί για συγκρότηση ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου , ικανού να προχωρήσει μπροστά με δημοκρατία , ισχυροποίηση της οικονομίας, ανάπτυξη με δικαιοσύνη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο κράτος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους, κοινωνικό κράτος. Αυτή η πρόσκληση αφορά τους πολλούς, όλους όσους στάθηκαν απέναντι στον κλύδωνα της κρίσης κι επωμίστηκαν τα βάρη της, κι όχι όσους τα ονόματά τους βρέθηκαν σε λίστες φορολογικών παραδείσων.

Δηλώνετε, ως κυβέρνηση, ικανοποιημένοι από τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με βάση τις διαδηλώσεις και τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν συμφωνεί με την παράδοση του όρου Μακεδονία στο γειτονικό κράτος. Πως μπορείτε να τους πείσετε;

Στο γειτονικό κράτος, την ΠΓΔΜ , κατοικούν κατά πλειοψηφία Σλάβοι γείτονές μας, που ομιλούν κατά πλειοψηφία Σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα , διαμένουν δε σε τμήμα του γεωγραφικού ιστορικού χώρου της Μακεδονίας. Γι αυτούς τους λόγους είχα προσωπική μου καταγεγραμμένη άποψη για το ονοματολογικό. Πίστευα και πιστεύω ότι η ακριβοδίκαιη ονομασία για το κράτος αυτό ήταν ο όρος «Σλαβομακεδονία». Έχω επίσης διατυπώσει ότι στα καθοριστικής σημασίας εθνικά ζητήματα, χρειαζόμαστε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και στρατηγική. Οι συμπολίτες μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν τη σοφία που αποκτάται από την πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Οι Μακεδόνες και οι Έλληνες όπου γής, παρακολουθούμε με σοβαρότητα καθημερινά τις εξελίξεις. Όχι μεμονωμένα αυτές που αφορούν το σκοπιανό, αλλά το πλήρες εύρος των συντρεχόντων εθνικών μας θεμάτων και εξωτερικών σχέσεων της χώρας μας, τόσο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο, όσο την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η αγωνία κι η ευθύνη μας, ως κυβέρνησης κι ως προσώπων, είναι η μέγιστη δυνατή εξασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων, όπως απαιτεί ο σεβασμός στην Ιστορική Διαχρονία της Ρωμιοσύνης.

 Η μεταναστευτική κρίση, μεγάλο μέρος της οποίας επωμίζεται η πατρίδα μας, έχει δημιουργήσει τον λεγόμενο «αστάθμητο παράγοντα» στις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Ποιός είναι ο ρόλος της Ελλάδας ;

Το ανεκτίμητο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας είναι η γεωγραφική μας θέση. Σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, άρα σημείο διέλευσης και σύγκρουσης λαών, στρατών, στόλων, εμπορίου, ιδεών, ιδεολογιών, θρησκειών, τυχοδιωκτών, πολιτισμών και παιδείας. Τόπος ευλογημένος και ζηλευτός. Τις κρίσιμες τούτες ημέρες πάλι, παραμέρισαν οι στρατοί για να διαβούν πεινασμένοι, κυνηγημένοι, φτωχοί, κατατρεγμένοι, πρόσφυγες, φυγάδες, μετανάστες. Άλλοι διωγμένοι από την απόγνωση , άλλοι έντρομοι από το φάσμα του θανάτου, άλλοι από την ερημοποίηση της κλιματικής αλλαγής, άλλοι διωκόμενοι από τα ανελεύθερα καθεστώτα του τόπου τους, άλλοι δραπετεύοντας από τον φανατισμό των ισχυρότερων αντιπάλων τους. Η ιστορία έχει καταγράψει μετακινήσεις από την αρχαιότητα. Θεωρώ ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Πιστεύω ότι η ηγεσία της Ευρώπης αντιδράει σπασμωδικά, αμυντικά , νευρικά. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αναλογιστούμε τα αίτια. Να αναλύσουμε τις αιτίες που προξενούν το πρόβλημα . Να εκπονήσουμε πολιτικές που απαντούν στις προξενούσες την πολυμορφία των προβλημάτων απαρχές. Με σεβασμό κι αγάπη στους συνανθρώπους μας, στις ανθρώπινες ψυχές που εξαθλιώνονται, ταλαιπωρούνται, χάνονται, θαλασσοπνίγονται. Δική μας η υπεύθυνη διαχείριση της συγκυρίας και μεγαλύτερη η ευθύνη χάραξης ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που χτυπάει την ρίζα των προβλημάτων. Όντως ισχυρή πολιτική πρόκληση.

ΑρχείοΝέων