Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Με οργανωμένο σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής

Με «σημαία» την εφαρμογή μιας πολιτικής αυτόνομης αυτοδιοικητικής πορείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων της περιοχής, διεκδικεί το αξίωμα του περιφερειάρχη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο της ΠΚΜ και ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης. 

«Εμείς δεν είμαστε υποτελείς κεντρικών επιλογών, που προωθούν το ξεπούλημα βασικών υποδομών της περιοχής, όπως η ΕΥΑΘ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εμείς δίνουμε τη μάχη για μια περιφέρεια με αξιώσεις ισότιμης παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρει χαρακτηριστικά και απορρίπτει το ενδεχόμενο «συμμαχιών» στο δεύτερο γύρο των εκλογών, τόσο με το σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και με τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Πρόσφατα κατηγορήσατε το νυν περιφερειάρχη, κ. Τζιτζικώστα, για έλλειψη σχεδίου προοπτικής και σχεδίου και για «έργα λεζάντας». Ποιο είναι το δικό σας όραμα-στόχος σας για την Κεντρική Μακεδονία και πώς πιστεύετε ότι μπορεί αυτόνα επιτευχθεί;

«Η διοίκηση Τζιτζικώστα επικαλείται συχνά, για να αιτιολογήσει την αδράνειά της και την ανικανότητά της να διαχειρισθεί τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το άλλοθι της αναρμοδιότητάς της και τη μετάθεση των ευθυνών στην κυβέρνηση, δηλ. στο Κέντρο. Η παράταξή μας “Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική κίνηση “συμμετέχω”“ έχει ως πρωταρχικό της μέλημα το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος περιφερειακής πολιτικής, που θα συνδέεται με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα της ανάπτυξης, της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας για τη Μακεδονία. Εμείς δεν είμαστε υποτελείς κεντρικών επιλογών, που προωθούν το ξεπούλημα βασικών υποδομών της περιοχής, όπως η ΕΥΑΘ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προτείνουμε ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης των εργαλείων ανάπτυξης της πιο σπουδαίας Περιφέρειας της χώρας, όπως είναι ο τουρισμός, το πολιτιστικό μας απόθεμα και η κληρονομιά, το φυσικό μας περιβάλλον.
Στην αδιαφάνεια και την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης προτείνουμε ένα υπεύθυνο οργανωτικό σχήμα, μια διοικητική δομή στηριγμένη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, που μπορεί να φέρει την Περιφέρεια σε μια προνομιακή θέση στο διεθνές περιβάλλον. Οταν η διοίκηση Τζιτζικώστα κρύβεται περιδεής για να μην εναντιωθεί στις κεντρικές πολιτικές και εκλιπαρεί για κονδύλια, εμείς δίνουμε τη μάχη για μια Περιφέρεια με αξιώσεις ισότιμης παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εχουμε σχέδιο μακρόχρονης αναπτυξιακής πνοής, με σημεία αναφοράς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λιμάνι που θα εξυπηρετεί όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την αξιοποίηση των μεγάλων συγκοινωνιακών αξόνων, που μας ενώνουν με το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και τη σύνδεση με Μεσόγειο, κρίνουμε βασική προτεραιότητα την προώθηση της καινοτομίας και της έξυπνης εξειδίκευσης, το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα μέσα από μια ολοκληρωμένη προοπτική. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική αντίληψη, που στον γραφειοκρατικό στρουθοκαμηλισμό αντιπαρατάσσει μια πολιτική αυτόνομης αυτοδιοικητικής πορείας».

Ποια τα μέτρα και στόχοι σας ειδικότερα για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την αύξηση της απασχόλησης;


«Αξιοποιώντας το νόμο για την κοινωνική οικονομία, στηρίζουμε την απασχόληση των ανέργων, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Εχουμε επεξεργασθεί το κατάλληλο σχήμα με την ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, οι οποίες συγκροτούνται από ανέργους και θα μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση τομέων του Δημοσίου, όπου σήμερα απευθύνονται σε εργολάβους. Η ενδυνάμωση της Περιφέρειας ως περιοχής προορισμού για θεματικό τουρισμό με την ανάπτυξη πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. το Βυζάντιο ως ζωντανή μαρτυρία, η Μακεδονία του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη) θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, με την εστιασμένη στην ποιότητα και την καινοτομία επιχειρηματικότητα η Μακεδονία γίνεται ελκυστική και ανταγωνιστική. Εργαζόμαστε όλοι για ένα νέο πρότυπο, που πρέπει να δείξει ετοιμότητα για αειφορικό σχεδιασμό, για διάφανη άσκηση πολιτικής, για επενδύσεις που θα αποτελέσουν ισχυρές μοχλεύσεις για περιφερειακή ανάπτυξη».

Δεδομένου αφενός ότι ο πολιτικός χώρος προέλευσης και πολυετούς δραστηριοποίησής σας είναι το ΠΑΣΟΚ, ήτοι η κεντροαριστερά -ανεξάρτητα από τη διαφοροποίησή σας από τις θέσεις του κόμματος-συγκυβέρνησης σε μέτρα των μνημονίων και της διαγραφής σας που ακολούθησε-, αφετέρου ότι η κεντροαριστερά διέρχεται περίοδο ζυμώσεων, δεν είναι ίσως «πολυτέλεια» η κάθοδος δύο υποψηφίων (η δική σας και της κας Παυλίδου, που στηρίζεται από Ελιά και ΠΑΣΟΚ) από τον ίδιο χώρο στην ΠΚΜ; Δεν μπόρεσε να υπάρξει συνεννόηση και σε ποια σημεία διαφοροποιείστε;

«Ημασταν εξ αρχής ανοικτοί σε κάθε συνεργασία, που εγγυάται την πορεία προς ένα νέο πρότυπο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να επιτευχθεί η υπέρβαση της πελατειακής και εγχώριας διαπλοκής, που υπονομεύει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε πόλος συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν αλλαγή, μέσα από κοινούς στόχους, για να οργανώσουμε ένα όραμα για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για την Κεντρική Μακεδονία. Δεν συγκροτηθήκαμε για να εξυπηρετήσουμε τακτικισμούς και σκοπιμότητες έξω από τη λογική της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Οσοι ασπάζονται τις θέσεις αυτές είχαν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας. Οσοι δεν το έπραξαν θα πρέπει να εξηγήσουν ποιες είναι οι αφετηριακές τους πολιτικές, που τους οδήγησαν αργοπορημένα σε άλλες επιλογές».

Πώς βλέπετε τα πράγματα για το δεύτερο γύρο εκλογών, που σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των δημοσκοπήσεων θεωρείται δεδομένος για την ΠΚΜ, καθώς δεν προκύπτει αυτοδυναμία ούτε για τον κ. Τζιτζικώστα ούτε για τον κ. Ιωαννίδη από την πρώτη Κυριακή. Για εσάς υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με κάποιον από τους δύο ή όχι και γιατί;
«Η δική μας αντίληψη για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι ριζικά αντίθετη προς την προωθημένη φιλελεύθερη πολιτική του διφυούς σχήματος Τζιτζικώστα - Ιωαννίδη, εκφραστή του πολιτικού συστήματος που ταλανίζει δεκαετίες τώρα την περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας.
Στηριζόμαστε στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που επιθυμούν η πιο εύφορη περιφέρεια της χώρας, η Μακεδονία, με το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό και τις υψηλές παραγωγικές δυνατότητες να απαλλαγεί από την κακοδαιμονία ανίκανων πολιτικών και αδιαφανών πρακτικών που εκθέτουν χρόνια τώρα την περιοχή. Εμείς απευθύνουμε προσκλητήριο νίκης και αναπτυξιακής προοπτικής, για να καταστήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα της Μακεδονίας σε πόλο αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν εμφανιζόμαστε συνδιαχειριστές ή ουραγοί πολιτικών, που οδηγούν τον τόπο στην ανεργία και στο ξεπούλημα κρίσιμων τομέων όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι, η ΕΥΑΘ».

Στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση έχετε την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ. Με δεδομένο το «διαζύγιό» σας με το ΠΑΣΟΚ, υπό τη σημερινή του τουλάχιστον ηγεσία, «παίζει» να υπάρξει συνέχεια με προσχώρησή σας στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ; 
«Η υποψηφιότητά μου είναι απολύτως ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική και δεν υπαγορεύεται από οποιαδήποτε στρατηγική. Είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος για την Περιφέρεια και η απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συστρατευθεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έγινε στη βάση αρχών, που αποβλέπουν στη συγκρότηση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα δώσει όραμα στην Κεντρική Μακεδονία, που θα ισχυροποιήσει τη θέση μας στη ΝΑ Ευρώπη, που θα φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή».

Συνέντευξη στη Βάσω Βεγίρη

ΑρχείοΝέων