Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Μπόλαρης στη Metrosport: Ομαλή Δημοκρατική πορεία η 'Μπερλουσκονισμός'

Η συνέντευξη του Μάρκου Μπόλαρη δημοσιεύεται στη σημερινή Metrosport

 

Ο Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στα Σέρρας το 1958. Είναι δικηγόρος, με σπουδές στη Νομική του ΑΠΘ, και μεταπτυχιακά στη Δημόσια Διοίκηση στο ΠανεπιστήμιοRoosevelt, του Σικάγο. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Τζαμπαζίδου και έχουν έξι παιδιά. Μιλάει αγγλικά.

Το 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Σερρών και από το 1990 ως το 1994 διετέλεσε αντιδήμαρχος Σερρών, αρμόδιος για τον Πολιτισμό , Κοινων. Πρόνοια και Αθλητισμό. Το διάστημα 1994 -1997 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Σερρών.

Στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012 εξελέγη βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ

Το διάστημα 2009-2010 ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας &Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε την Ειδική Μονάδα Ανάπτυξης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στις Περιφερειακές εκλογές 2010 ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και τιμήθηκε από 48,2%  των πολιτών..

Το 2011- 2012 διετέλεσε υφυπουργός Υγείας – Κοινων. Πρόνοιας , αναδιοργανώνοντας το σύστημα των κοινωνικών ιδρυμάτων.

Τον Οκτώβριο του 2012 η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου . Συνέχισε ως ανεξάρτητος δημοκρατικός βουλευτής.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 , με πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκλέχτηκε βουλευτής, συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ( 2015-2016) . Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι σήμερα Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα  αυτών των εθνικών εκλογών;

Στις  7 Ιούλη οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το αν η χώρα θα συνεχίσει μία ομαλή δημοκρατική πορεία, την οποία εγγυάται η  Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη ή εάν θα μπούμε σε περιπέτειες ενός ιδιότυπου Μπερλουσκονισμού, δηλαδή της επικυριαρχίας ισχυρού οικονομικού παράγοντα πάνω στην πολιτική.  Είναι εμφανής πίσω και δίπλα από τον πρόεδρο της Ν. Δ. η παρουσία του κουμπάρου κ. Μαρινάκη. Ενός υπόδικου επιχειρηματία, που έχει συγκεντρώσει μεγάλη ισχύ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρεμβαίνει ευθέως στις πολιτικές υποθέσεις και ζητήματα της χώρας.  Η δράση του επιχειρηματία κουμπάρου, αναδεικνύει την αμεσότητα της  απειλής να μπούμε σε περιπέτειες τύπου Μπερλουσκόνι. Φαινόμενα τα οποία οδήγησαν σε καταστάσεις αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και οδήγησαν σε επίπεδο ευτελισμού την δημοκρατική ζωή στην Ιταλία.

Τι εννοείται με τον όρο «μπερλουσκονισμός»;

Ο «μπερλουσκονισμός» δεν έχει αρχές, δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχει πολιτικές αγωνίες. Έχει αναφορά στην ομάδα, στον πρόεδρό της, κι ο πρόεδρος αυτήν την λαϊκή βάση,  τη χρησιμοποιεί για να εκβιάσει την κυβέρνηση και να πάρει αυτά που θέλει. Δηλαδή ακυρώνει όλη την πολιτική, την κοινοβουλευτική διαδικασία στήνοντας μία παράγκα διαιτητών η οποία εξευτελίζει το πρωτάθλημα και στο τέλος αυτόν τον εξευτελισμό για τον οποίο θα έπρεπε να τιμωρηθεί, τον χρησιμοποιεί για να αλλοιώσει τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία της χώρας

Πιστεύεται ότι μπορεί να  υπάρξουν παρεμβάσεις του συγκεκριμένου αθλητικού παράγοντα, του κ. Μαρινάκη,  στα πολιτικά πράγματα εάν εκλεγεί η Ν.Δ.;

 Η παρέμβαση αυτού του τύπου,  όπως και στην περίπτωση του Μπερλουσκόνι αναζητά λαϊκή στήριξη στο ποδόσφαιρο με την αγορά μεγάλων ομάδων. Στην Ελλάδα το υπάρχει το κακέκτυπο του,  πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο εν λόγω κουμπάρος αύριο θα αναζητήσει το κύρος στην λαϊκή υποστήριξη, που σημαίνει ότι θα αναζητήσει με κάθε τρόπο τις παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο για να συνεχίσουμε  τα στημένα συστήματα, τις παράγκες των διαιτητών τα γιαλαντζί πρωταθλήματα. Το γεγονός αυτό, εκτός από το ότι δημιουργεί τεράστια πολιτική παρενέργεια, διαλύει και τον αθλητισμό στη χώρα, διαλύει το πρωτάθλημα, διαλύει τον πρωταθλητισμό, διαλύει το ποδόσφαιρο.

Υπάρχει περίπτωση επιστροφής της «παράγκας» του ποδοσφαίρου;

Φέτος ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα και αυτό οφείλεται στο ότι ήρθαν ξένοι διαιτητές και είχαμε αντικειμενικότητα λειτουργίας του πρωταθλήματος Αν λειτουργούσε η παράγκα όπως την ξέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με  τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη, πάλι δεν θα είχαμε πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη.

Υπήρχε  μια σικέ κατάσταση και αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα για την Θεσσαλονίκη γιατί ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερα πρωταθλήματα αν δεν ήταν στημένες αυτές οι ιστορίες από την παράγκα της Αθήνας κι  αυτό είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα. Γιατί ο Ολυμπιακός, δεν είναι απλά μία ομάδα που παίζει μπάλα, αλλά από πίσω έχει έναν ισχυρότατο επιχειρηματία. Έχει την λογική του ενός ολιγάρχη που θέλει να έχει μία ομάδα για να έχει λαϊκή εξουσία και να παίρνει πάση θυσία τα αποτελέσματα

Η λογική του να παίρνει μία ομάδα επί 10-15 χρόνια συνεχόμενα πρωταθλήματα  στην Ελλάδα με τις παράγκες , με στημένα τα μαγαζιά της διαιτησίας,  και μόλις βγει έξω στην Ευρώπη επειδή είναι μία πάρα πολύ κακή ομάδα και δεν δικαιούταν να πάρει πρωτάθλημα στον 2ο αγώνα αποκλείεται αυτή είναι η ιστορία του Ολυμπιακού δεν πήγε ποτέ πουθενά στην Ευρώπη πάνω από 2-3 αγώνες. Αποκλείονταν, ξεφτιλίζονταν και γυρνούσε πίσω. Όμως στην Ελλάδα το παίζανε πρωταθλητές και κατέστρεφαν το πρωτάθλημα. Διότι όταν οι άλλες ομάδες, οι άλλοι πρόεδροι που θέλαν να βάλουν λεφτά έβλεπαν ότι υπάρχει αυτό το σύστημα και βγαίνει μία ομάδα της διαπλοκής πρωταθλήτρια, ο άλλος γιατί να βάλει λεφτά; Θα έχαναν  τα χρήματα τους , δεν θα μπορούσαν οι ομάδες να βγουν  στην Ευρώπη.

 Τι άποψη έχετε για το έργο της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Πιστεύετε εάν η Ν.Δ. είναι η επόμενη κυβέρνηση,  μπορεί να προκαλέσει κωλυσιεργήσει το έργο;  

Είναι απολύτως σαφές ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει ένα σοβαρό γήπεδο. Κι ο ΠΑΟΚ δικαιούται να έχει ένα γήπεδο. Και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει αυτό το έργο. Η Νέα Τούμπα θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα αναπτύξει την περιοχή, θα δημιουργηθούν καταστήματα, θα τονώσει την αγορά και την οικονομία της περιοχής. Η Τούμπα είναι ένα γήπεδο το οποίο εξυπηρέτησε τις ανάγκες το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Χρειάζεται λοιπόν ένα γήπεδο ευπρόσωπο,  γήπεδο του 21ου αιώνα  . Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη και σημείο εμπορικότητας και θα εξυπηρετήσει  τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει και πρέπει να έχει η ομάδα του ΠΑΟΚ.

Είστε υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Θεωρείται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στην πόλη;

 Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη χειροπιαστό και σημαντικό έργο που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα και αφορά στις υποδομές, στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης.  Ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις δεκαετίες που πέρασαν, το πέτυχε ο  ΣΥΡΙΖΑ  σε τέσσερα χρόνια και μάλιστα μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης.

 Έκλεισε την «πληγή» του Μετρό που βασάνιζε κατοίκους και κατέστρεψε επιχειρηματίες. Το έργο ξεμπλόκαρε , προχώρησε και σε λίγο ολοκληρώνεται.   Φρόντισε για την επένδυση στο Λιμάνι της πόλης και ήδη καταγράφεται μεγάλη άνοδος στην οικονομική δραστηριότητα. . Αποφάσισε για την οριστική θέση της Δ.Ε.Θ και την ανάπλαση του χώρου που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο project στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το αεροδρόμιο σε συνεργασία με την Fraport επεκτείνεται και δέχεται χιλιάδες επιπλέον τουρίστες που γεμίζουν τα ξενοδοχεία της πόλης. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε στην παραχώρηση των δύο στρατοπέδων του Παύλου Μελά και το Κόδρα τα οποία δοθήκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού. Άρα ένα έλλειμμα που είχαμε από πλευράς χώρων, σε έναν βαθμό λύνεται και τώρα μένει ν’ αξιοποιηθούν σωστά.   

metrosport2 

ΑρχείοΝέων