Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ο Προϋπολογισμός είναι η αποτύπωση των πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης σε αριθμούς

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, στην Ολομέλεια της Βουλής 05/12/2013

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Το λόγο έχει ο κ. Μάρκος Μπόλαρης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. 
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Προϋπολογισμός είναι αποτύπωση πολιτικών προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης σε αριθμούς. Η συζήτηση, λοιπόν, πάνω στον Προϋπολογισμό είναι εξόχως πολιτική. Γι’ αυτό έχει σημασία, αφού κάποιοι δεν ακούν, να χρησιμοποιήσω και να αναφερθώ στις κρίσεις της πολιτικής που ασκείται από ξένους. 
Δηλαδή, δεν μπορεί να μην αναφερθώ στη διαπίστωση που κάνει η κ. Λαγκάρντ επανειλημμένα ότι το πρόγραμμα που εκτελείται δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορεί να μην αναφερθώ στον κ. Χάνες Σβόποντα, ο οποίος προχθές δήλωνε πως το υφεσιακό πρόγραμμα που εκτελείται στη χώρα, οδηγεί σε ακραίες κοινωνικές ανισότητες και διόγκωση της ανεργίας. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον κ. Μάρτιν Σουλτς που μίλησε προχθές στην Αθήνα αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας το οποίο εκτίναξε την ανεργία στους νέους. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο κείμενο των είκοσι δύο Σουηδών, νομπελίστες και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι κάνουν έκκληση για τη σωτηρία της χώρας από το επιβαλλόμενο έξωθεν πρόγραμμα. 
Τέλος, δεν μπορώ να παραλείψω τις διαπιστώσεις των ειδημόνων, εντός ή εκτός εισαγωγικών, του IMF, οι οποίοι είπαν ότι έγιναν λάθη και στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση και στα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος. 

Θα μου πείτε τι χρειάζεται να αναφερθείς στους εξωτερικούς, όταν βιώνει η ελληνική κοινωνία με τον πιο ανάλγητο τρόπο, με τον πιο άγριο τρόπο, τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται, γιατί οι Έλληνες πολίτες στην κοινωνία, στην παιδεία, στην υγεία, στην πραγματική οικονομία διαπιστώνουν πως η Κυβέρνηση αυτή εμφανίζεται χωρίς να έχει παραγωγικά Υπουργεία. Εμφανίζεται χωρίς να έχει σχέδιο και πρόγραμμα, ώστε να υλοποιεί πολιτικές που αφορούν την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. 

Τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση; Με τη φορολογική της πολιτική, που την κρύβει σήμερα εδώ για να τη φέρει στη συνέχεια, αποτυπώνει ξεκάθαρα το ιδεολογικό πρόσημο της πολιτικής που ασκείται. Γιατί στη φορολογική πολιτική είναι ξεκάθαρο από πού θα πάρεις τα έσοδα. Όταν, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως το χρήμα που ήρθε στη χώρα, το χρήμα που παράχθηκε στη χώρα, το χρήμα που είναι στα χέρια λίγων δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό δεν το αγγίζεις, τότε είναι απολύτως σαφές ότι θα επιμείνεις στην είσπραξη από τους πολλούς, απ’ αυτούς που πλέον η φοροδοτική ικανότητά τους έχει εξαντληθεί. 

Αυτή την πολιτική όπως θέλετε χαρακτηρίστε την: νεοφιλελεύθερη, υφεσιακή, λιτότητας, νεοσυντηρητική, μερκελική. Το βέβαιο είναι ότι οδηγεί την κοινωνία στα άκρα. 
Κάποιοι λένε ότι είναι λάθος πολιτική. Δεν είναι λάθος η πολιτική. Η πολιτική που ασκείται, ενώ ασκείται στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας κρύβει άλλες πολύ κρίσιμες παραμέτρους. Σε μια απ’ αυτές προηγουμένως αναφέρθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, πρώην Υπουργός Υγείας. 
Στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας γίνεται κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που έχτισε ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς, έτσι ώστε οι μεν δυνάμενοι να πάνε στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, που το διαφημίζουμε πλέον στις τηλεοράσεις, αυτοί όμως που δεν μπορούν, τα πιο ευαίσθητα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, να μείνουν ακάλυπτα. Με επίκληση δημοσιονομική εφαρμόζεται η πολιτική η οποία στέλνει τον κόσμο αλλού. 

Το ίδιο γίνεται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Υπάρχει η αναφορά που έγινε προηγουμένως από τον Υπουργό Άμυνας, τον κύριο Αβραμόπουλο. Ρωτήστε στη Βουλγαρία, κύριοι συνάδελφοι. Δεν είχαν κανένα πρόγραμμα. Έπρεπε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους επέβαλαν να κλείσουν τις αμυντικές βιομηχανίες. Δεν είναι δημοσιονομικοί οι λόγοι που επιβάλλουν να κλείσουν τα Αμυντικά Συστήματα. Πελάτες μας θέλουν για να πάμε να ξανακουμπήσουμε τα χρήματα. 

Πολλά περιμένει ο κόσμος και πολλά λέγονται για τις αποκρατικοποιήσεις, κύριε Υπουργέ. Θα πρέπει να πείτε τι γίνεται με τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη. Έχει επέμβει εισαγγελέας για τη διαφθορά. Έχει επέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας. Τι συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ και με την Εθνική; Αυτή είναι η αξιοπιστία με την οποία καλεί η Κυβέρνηση ξένους επενδυτές; Άλλα λέει η προκήρυξη και άλλα κάνουμε στη συνέχεια; Προσπαθούμε να περάσουμε αποφάσεις από το περιφερειακό συμβούλιο αυξάνοντας τα 8.000 m² σε 40.000 m²; Είναι διαφορά δεκάδων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Καταρρέει η αξιοπιστία της Κυβέρνησης της χώρας.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δείχνουν έλλειμμα ηγεσίας, έλλειμμα αξιοπιστίας της ηγεσίας, η οποία καταρρέει. Γι’ αυτό ο κόσμος είναι απέναντι. Γι’ αυτό επιτρέπεται σε κάποιους θρασείς νεοναζί να βγαίνουν και να σηκώνουν το δάχτυλο. 

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πολύ λίγο θέλω ακόμα, κυρία Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πολύ.
Εκείνο που χρειάζεται από τα κόμματα που πιστεύουν στη δημοκρατία είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, του κύρους, της θεσμικής λειτουργίας της δημοκρατίας, του πολιτικού προσωπικού, των κομμάτων, της διοίκησης, της αυτοδιοίκησης. Είναι αυτό στο οποίο υστερούμε, είναι αυτό που δεν κάνουμε γιατί έχουμε μείνει σε λογικές διαχείρισης και όχι πολιτικής. 

Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική συσπείρωσης, εθνικής συστράτευσης, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε άμεσα στην κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση έγνοια και αγωνία από την Κυβέρνηση δεν υπάρχει. Η έγνοια και η αγωνία είναι να εκτελεστεί ένα πρόγραμμα με λάθος στόχους που υπηρετούν αριθμούς και όχι ανθρώπους. 

Ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων