Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Οι αλλοδαποί εργάτες γης είναι κινητήρια δύναμη στον πρωτογενή τομέα, κεφάλαιο ανθρώπινο, το οποίο παίρνει μέρος ουσιαστικά και καθοριστικά στην παραγωγή της χώρας

«Οι αλλοδαποί εργάτες γης είναι κινητήρια δύναμη στον πρωτογενή τομέα, κεφάλαιο ανθρώπινο, το οποίο παίρνει μέρος ουσιαστικά και καθοριστικά στην παραγωγή της χώρας.»

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη, «Στο Κόκκινο», στον δημοσιογράφο-διευθυντή του σταθμού κ. Κώστα Αρβανίτη.

Δημοσιογράφος
. Καλημέρα κύριε Μπόλαρη πώς είστε;
Μπόλαρης. Καλημέρα σας κύριε Αρβανίτη, καλημέρα στους ακροατές του Κόκκινου.

Δημοσιογράφος . Άκουσα ότι δηλώσατε ότι αν περίπου 300.000 αλλοδαποί εργάτες γης στην Ελλάδα ασφαλιστούν , οι οποίοι αμείβονται με μαύρα όπως ξέρουμε όλοι, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Αυτό είναι ένας πόθος; Ή είναι μια ουσιαστικά πολιτική δήλωση που θα ανοίξει δρόμους δηλαδή σε μια τέτοια διαδικασία;
Μπόλαρης. Είναι πρόταση πολιτικής, λίγο πιο σύνθετη από το να υποστηρίξει απλά τον ΟΓΑ. Να το θέσω το ζήτημα; Θέλω 2 λεπτά.
Έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης που τους υπολογίζουμε σε 300.000, δεν ξέρουμε πόσοι είναι και είναι ευθύνη μας να καταγραφούν αυτοί, είναι κινητήρια δύναμη για να μπορεί να λειτουργεί ο πρωτογενής τομέας.
Χωρίς αυτούς τους αλλοδαπούς εργάτες, ούτε πορτοκάλια θα μαζέψουμε από το Άργος και την Λακωνία, ούτε ελιές στην Μεσσηνία και την Κρήτη, ούτε καπνό. Ούτε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες στο σύνολό τους έχουν ξένους αλλοδαπούς εργάτες. 
Άρα μιλάμε για ένα κεφάλαιο ανθρώπινο το οποίο παίρνει μέρος ουσιαστικά και καθοριστικά στην παραγωγή της χώρας.
Αυτό λοιπόν το κεφάλαιο εμείς, το έχουμε διαχειριστεί με εξαιρετική αβελτηρία, χρησιμοποιώ τον επιεικέστερο όρο.
Είναι ένας τομέας, τον οποίο η ελληνική πολιτεία, έχει αποτύχει παταγωδώς.
Θέλω λοιπόν να σας πω πια είναι η προσέγγιση που κάνω με βάση αυτά τα δεδομένα.
Το πρώτο είναι ότι πρέπει σαν πολιτεία να δούμε αυτούς τους ανθρώπους σαν εργαζόμενους, αφήνοντας στην άκρη το αν είναι Πακιστανοί ή Μεξικάνοι, το λέω το Μεξικανοί εσκεμμένα ή εάν είναι νόμιμοι, εάν έχουν έρθει με διαβατήριο, εάν έχουν κάρτα εργασίας, εάν έχουν χαρτιά, εάν είναι εδώ λίγο καιρό, εάν θα φύγουν, δηλαδή ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και το καθεστώς παραμονής τους στη χώρα, είναι εργαζόμενοι, η κύρια ιδιότητα τους, είναι ότι αυτές οι 300.000 είναι εργαζόμενοι και είναι ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας.
Αυτή η πρόταση, την οποία θα εκθέσω τώρα σε 4 γραμμές κύριε Αρβανίτη εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Λοιπόν τι λέει αυτή η πρόταση. 
Ότι αφού έχω εργαζόμενους, δεν με ενδιαφέρουν οι άλλες ιδιότητες, είναι άνθρωποι είναι εργαζόμενοι, άρα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Γιατί έχουν αυτό το δικαίωμα σαν εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλυμμένοι, αν αρρωστήσουν, αν χτυπήσουν αν έχουν ένα σοβαρό αγροτικό ατύχημα.

Δημοσιογράφος
. Και αν δεν έχουν χαρτιά κύριε Υπουργέ τι γίνεται;
Μπόλαρης. Θα σας πω, ας μην έχουν.

Δημοσιογράφος
. Ας μην έχουν.
Μπόλαρης. Ας μην έχουν. Μπορούνε να ασφαλιστούν και χωρίς να έχουν, σας λέω ότι αυτό το εφαρμόζουν στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφος
. Μα δεν το λέω εγώ αρνητικά.
Μπόλαρης. Μόλις το ολοκληρώσω, για να υπάρχει πλήρη εικόνα θα τα λύσουμε όλα ζητήματα και όλες τις απορίες. 
Άρα ένα ζήτημα, πρέπει να ασφαλιστούν, για να είναι αυτοί εξασφαλισμένοι με τον εαυτό τους, για ατύχημα, ακόμα και για θάνατο. Γιατί από πίσω έχουν οικογένειες, νέοι άνθρωποι είναι έχουν παιδία. Ένα ζήτημα είναι αυτό.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αφού θα ασφαλιστούν, ο εργοδότης μπορεί να πάει στην εφορία που κάνει την δήλωση και να πει, εγώ κύριοι χρησιμοποίησα για να μαζέψω τα πορτοκάλια στο Άργος, το λέω εσκεμμένα το Άργος και τα πορτοκάλια γιατί αυτή την στιγμή γίνεται η συλλογή των πορτοκαλιών, ο εργοδότης λοιπόν μπορεί να πάει και να πει, είχα 20 εργάτες, οι οποίοι να εδώ είναι τους έχω δηλώσει στον ΟΓΑ, τόσα πλήρωσα για ασφάλιστρα και τόσα πλήρωσα για τον μισθό τους, αφού τους είχα ασφαλισμένους πλήρωσα και μισθό. 
Άρα ο εργοδότης αμέσως εκπίπτει τα έξοδα της συλλογής, της καλλιέργειας, της φύλαξης της κτηνοτροφικής μονάδας, επομένως λύνουμε ένα θέμα που έχει σχέση με την τήρηση των βιβλίων των επιχειρήσεων, των κτηνοτροφικών και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Δημοσιογράφος. Αυτό δεν ανοίγει και έναν άλλο δρόμο θετικό το λέω, όπου για να πάρει κάποιος άδεια παραμονής ζητείται αν έχει μόνιμη εργασία ;
Μπόλαρης. Αυτά είναι όλα στις συνεπείς μετά.

Δημοσιογράφος
. Και το δεύτερο είναι ότι δεν θα έχει ο μετανάστης πρόβλημα επειδή αποδεικνύεται ότι δουλεύει, να έχει άλλη εμπλοκή, θα πρέπει να προστατεύεται και αυτός ο οποίος
Μπόλαρης. Από την στιγμή που δουλεύει και είναι ασφαλισμένος και μισθοδοτείται, δεν μπορείς να πας να τον αρπάξεις και να τον απελάσεις.
Το τρίτο σημείο είναι αυτό το οποίο είπατε εισαγωγικά. Ότι αυτοί οι άνθρωποι μπαίνοντας στον νόμιμα ασφαλιστικά εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ΟΓΑ. Και λύνεται και αυτό το ζήτημα.
Το τέταρτο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εξισορροπούνται τα πράγματα ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους. Γιατί; Διότι μέχρι σήμερα λένε τα νέα παιδιά, δεν μας παίρνουν οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές, γιατί μπορούν και παίρνουν τον Πακιστανό με μαύρα και στην αμοιβή, δεν πληρώνουν ασφάλιστρα. Άρα εγώ σαν Έλληνας εργαζόμενος βρίσκομαι σε δυσμενή θέση. Αυτό καταλαβαίνετε πάει και σε άλλες λογικές, δημιουργεί μίσος, δημιουργεί προβλήματα, αυτό το λύνουμε, διότι μετά ο εργαζόμενος είτε είναι Έλληνας είτε αλλοδαπός έχει και τα ασφάλιστρα του και τον μισθό του.
Και το πέμπτο , το οποίο πέμπτο είναι το πρώτο, είναι αυτό που σας έλεγα εισαγωγικά, ότι συμπεριφερόμαστε, σαν χώρα και σαν λαός, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που υπολογίζουμε ότι είναι 300.000 και δεν το ξέρουμε πόσοι είναι ακριβώς, τους φερόμαστε σαν άνθρωποι, τους φερόμαστε πολιτισμένα, φερόμαστε όπως θέλει ο λαός, με νομιμότητα, με φιλοξενία, με ανθρωπιά, που το έχουμε σαν λαός και το δείχνουμε όποτε μπορούμε, αλλά εδώ όπως σας είπα το ζήτημα της αντιμετώπισης των αγρεργατών δεν έχει σχέση με την φιλοξενία από πλευράς του λαού, έχει σχέση με αβελτερία και αστοχία του ελληνικού κράτους.

Αυτό λοιπόν πρέπει να το διορθώσουμε. Και αυτό έχει σχέση και με τον εργαζόμενο, έχει και με τον εργοδότη, έχει και με την ανθρωπιά μας, έχει και με την παραγωγή, με την ανάπτυξη.

ΑρχείοΝέων