Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη για την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΌΧΙ στο υφεσιακό μη βιώσιμο πρόγραμμα, στη διακινδύνευση της κοινωνικής συνοχής, στην υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας

ΝΑΙ στην πρόκληση αλλαγής
 
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα σήμερα έχουν τεθεί ζητήματα λειτουργίας δημοκρατίας, ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ζητήματα επιτυχίας του δημοσιονομικού προγράμματος που εκτελείται. Θα αναφερθώ επιγραμματικά μέσα στα πλαίσια του χρόνου που έχω. 

Κύριοι συνάδελφοι, κρίση κοινωνική και ανεργία υπάρχει και στην Ευρώπη. Όμως, αυτή η ένταση, αυτή η φυγή που αποτυπώνεται αρχικά στις εκλογές και στη συνέχεια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά προς την Ακροδεξιά, προς τα ναζιστικά μορφώματα δεν υπήρξε πουθενά. Και δεν υπήρξε γιατί όπως φαίνεται δεν αρκεί η ανάλυση που κάνουν κάποιοι ότι ο κόσμος κάνει ιδεολογία την οργή και το μίσος και το αδιέξοδο, γι’ αυτό κινείται προς τα εκεί. Υπάρχει πρόσθετος σημαντικός παράγων. Είναι η απαξίωση προς το σύστημα. Και όταν λέω πολιτικό σύστημα, δεν εννοώ τους παρόντες τριακόσιους Βουλευτές. Εννοώ οικονομικούς παράγοντες, κοινωνικούς, μιντιακούς που παρεμβαίνουν για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη χώρα. Αυτή η απαξίωση και η διαπλοκή είναι εκείνη η οποία περνάει στον κόσμο, το αδιέξοδο το οποίο γυρεύει εκδίκηση.
Γι’ αυτό θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν πριν από δύο χρόνια τέτοιες μέρες η «πέμπτη φάλαγγα» μέσα στο ΠΑΣΟΚ επέβαλε εξελίξεις, η Χρυσή Αυγή δημοσκοπικά ήταν ασήμαντη, δεν έμπαινε στη Βουλή. Ακολούθησαν, όμως, θεαματικές αλλαγές -«τούμπες» τις αποκαλεί ο λαός- «Ζάππεια», «συγγνώμες» στο λαό από κάποιον πολιτικό αρχηγό και στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή ανέβηκε με 7%.

Αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με ποινικές διαδικασίες. Τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν αξιόποινες πράξεις με ανεξαρτησία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. 
Όταν όμως το φαινόμενο έχει δημιουργηθεί πολιτικά, χρειάζεται πολιτική απάντηση. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Πολιτική απάντηση χρειάζεται. Πολιτική απάντηση είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καταρρέουν. Πολιτική πρόκληση είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε δύο τρόπους να αντιμετωπίσουμε την παρούσα διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση. 
Ο ένας είναι να μείνουμε στο μικρό «κάδρο». Στο «κάδρο» των παραπολιτικών, στο «κάδρο» του τι είχε στο μυαλό του ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τι ήθελε να πετύχει, τι ήθελε να κρύψει, όταν κατέθετε την πρόταση μομφής. 

Εγώ λέω πως όταν τίθεται μία τέτοια διαδικασία –και είναι μία κορυφαία διαδικασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, του κοινοβουλευτισμού- είμαστε υποχρεωμένοι να φύγουμε από το μικρό «κάδρο» της μικροπολιτικής και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα προβλήματα της χώρας για τα οποία γίνεται αυτή η διαδικασία.
Σε αυτό, λοιπόν, το μεγάλο «κάδρο» είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε: Αυτό το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη –το επιβαλλόμενο- πετυχαίνει; Εάν λοιπόν αποτυγχάνει, υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα; Υπάρχει ζήτημα θεσμικής οργάνωσης και λειτουργίας στην Ευρώπη; Υπάρχει ζήτημα δημοκρατικού ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Υπάρχει ζήτημα θεσμικής προστασίας του κοινού νομίσματος; Αυτά τα μείζονα θέματα θα τα συζητήσουμε εδώ; Επιχειρούμε να συζητήσουμε τι πιθανόν σκεφτόταν όποιος πρότεινε αυτήν τη διαδικασία. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα το πρόβλημα της χώρας, θα πρέπει να αφήσουμε την παραπολιτική, τα μικροκομματικά, τα οποία επιτείνουν την απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών.

Θα πρέπει να μπούμε στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι πρέπει κατ’ αρχάς να σώσουμε τη λειτουργία των θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Και η ΕΡΤ ένα τέτοιο ζήτημα έθεσε. Και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επίσης τέτοιο ζήτημα θέτουν. Και βέβαια πρέπει να σώσουμε την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να απαντήσουμε στους νεολαίους, στα νέα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι ισχυρίζονται πως το Υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει το κρυμμένο «λίπος» στην κοινωνία. Θέλω, λοιπόν, να το πω για να το ακούσουν όχι μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως αυτοί από το εξωτερικό με τους οποίους συζητούμε για τα θέματα του προγράμματος.
Θέλω λοιπόν να τους πω ότι το «λίπος» από αυτήν τη χώρα κάποιες λίγες δεκάδες πλούσιοι το έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, την ώρα που, όπως έγραψε χθες η «Washington Post», οι λίστες θάβονται! Επιχειρούν να βρουν το «λίπος» στη μικρομεσαία επιχείρηση. 

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η μικρομεσαία ελληνική οικογένεια το κέρδος το έχει επενδύσει σε ό,τι πολυτιμότερο είχε, το έχει επενδύσει στα παιδιά της, γιατί αυτά τα παιδιά της Μεταπολίτευσης, η σημερινή γενιά είναι τα πιο ταλαντούχα από πλευράς τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, πληροφορική, γλώσσες. Αυτόν τον πλούτο χάνουμε και αυτόν τον πλούτο μάς κλέβουν. Αυτός ο πλούτος φεύγει από τη χώρα και δεν αναφέρομαι στα άλλα ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη εδώ. 
Όταν, λοιπόν, κανείς δει την κατάσταση αυτή σε σχέση με τις μεγάλες πολιτικές ανάγκες της χώρας, με τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της ανάπτυξης, της παραγωγικής βάσης, του πραγματικού δημόσιου τομέα όχι του αναποτελεσματικού, του διαπλεκόμενου που καταρρέει, τότε λέει: Ναι, το πρόγραμμα που εκτελείται απέτυχε. Ναι, αυτό το πρόγραμμα για να εκτελεστεί δημιουργεί προβλήματα στη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Και απαντά θετικά στην πρόκληση.

Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε.

ΑρχείοΝέων