Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης που είναι παρόντες και παρούσες για μία πρώτη επαφή, για ένα ξεκίνημα από την Θεσσαλονίκη στην πορεία μας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σας ευχαριστώ και όλους εσάς, όλους τους επώνυμους που είστε στην αίθουσα και όλους όσοι θα συμπαραταχθούν σε αυτήν την προσπάθεια. Κλείνουμε έναν κύκλο 40 χρόνων στην πολιτική ζωή της χώρας από τη μεταπολίτευση μέχρι και τώρα. Έναν κύκλο ο οποίος έχει θετικά, έχει και αρνητικά. Έναν κύκλο ο οποίος είναι πρωτοφανής για την ελληνική πολιτική ιστορία, κύκλος μεγάλης ειρήνης, σταθερότητας και αλλαγής του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, δημιουργίας υποδομών αλλά και ένας κύκλος ο οποίος είχε μέσα και εγγενή προβλήματα, τα οποία άλλωστε οδήγησαν στο κλείσιμο του κύκλου και τα αποτελέσματα αυτών των προβλημάτων τα βιώνει ο ελληνικός λαός. 

Είμαι λοιπόν στην Θεσσαλονίκη, στην φιλόξενη αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ γιατί πιστεύω πως στην Περιφέρεια, ιδιαίτερα σε αυτήν την μεγάλη Περιφέρεια της χώρας, δεν είμαστε εδώ για να ασκούμε επαρχιώτικες πολιτικές. Είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στα Σέρρας, στην Κατερίνη, στην Έδεσσα, στα Γιαννιτσά, στον Πολύγυρο, στα Μουδανιά γιατί πιστεύουμε πως η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να ασκεί ευρωπαϊκές πολιτικές μέσα στην Ευρώπη των περιφερειών. Και είμαστε σε αυτήν την πρόκληση των εκλογών, που είναι πρόκληση Αυτοδιοίκησης κάνοντας πάντα ένα ξεκαθάρισμα. Άλλο είναι η περιφερειακή διοίκηση και άλλο είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στην Θεσσαλονίκη πριν από 110 χρόνια υπήρχε περιφερειακός διοικητής με τον τίτλο του Πασά, τον οποίον διόριζε ο σουλτάνος. Εμείς δεν προσερχόμαστε στις εκλογές ούτε γιατί θέλουμε ούτε γιατί ζηλώσαμε τον τίτλο του διορισμένο άρχοντα της Περιφέρειας ούτε του κατ' επίφασιν αυτοδιοικητικού. Προσερχόμαστε στις εκλογές γιατί πιστεύουμε στην πολυτελή επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στην Θεσσαλονίκη, στην Μακεδονία. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος που είναι στην επιχειρηματικότητα, στην μικρομεσαία επιχείρηση, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στον πρωτογενή τομέα, τα νέα παιδιά που τα αναγκάζουμε να μεταναστεύσουν, όλος αυτός ο κόσμος έχει τεράστιες δυνατότητες, Και είναι αυτό το προσωπικό που μπορεί να σταθεί όχι ως φτωχός συγγενής κάποιου κέντρου, αλλά να εφαρμόσει με αυτοπεποίθηση ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά. Με ανοιχτούς ορίζοντες σε ευρωπαϊκά επίπεδα, με επίγνωση της γεωστρατηγικής σπουδαιότητας που έχει η Θεσσαλονίκη, το λιμάνι της και ο τεράστιος κάμπος, ο πιο εύφορος που έχει η Ελλάδα. 

Είμαστε λοιπόν εδώ πολλοί, όχι μόνο όσοι είναι στην αίθουσα, γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε ανεξάρτητοι, χωρίς να υπακούμε σε κομματικές σκοπιμότητες, να προχωρήσουμε. Να προχωρήσουν οι πολίτες, οι φορείς, οι κινήσεις, τα κινήματα, οι συλλογικότητες για να κάνουμε πράξη αυτό που λείπει από την περιφερειακή διοίκηση. Να κάνουμε πράξη την Αυτοδιοίκηση. Γι’αυτό αν μας έλεγε κάποιος, «ποιοι είσθε, γιατί ήρθατε, τι θέλετε;», θα απαντούσαμε πως είμαστε ενεργοί, δημοκρατικοί πολίτες που έχουμε άποψη για τον τόπο, που ξέρουμε, που έχουμε βούληση και θέλουμε αυτήν την βούληση να την κάνουμε πολιτική πράξη, για να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο μας, για να σταματήσει η αιμορραγία των νέων ανθρώπων. Αυτή λοιπόν η ανεξάρτητη πορεία γίνεται μέσα σε μία κοινωνία, στην οποία οι πολίτες βιώνουν την απαξίωση της θεσμικής λειτουργίας της χώρας. Απαξίωση που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτή η απαξίωση η οποία έφτασε στο σημείο να ρίξει τους φράχτες και τους μαντρότοιχους που χώριζαν τους πολίτες σε πρώην ισχυρές παρατάξεις, σε πρώην ισχυρά κόμματα. Και αυτό γιατί βιώνουμε τις συνέπειες των αδυναμιών και των προβλημάτων που ανέφερα στην αρχή. Αυτοί οι πολίτες, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, αυτοί οι μικρομεσαίοι πολίτες, αυτοί οι μη προνομιούχοι πολίτες που σηκώνουν το βάρος της κρίσης, που έχουν φτάσει στα όρια αδυναμίας πλέον, που δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα, είναι αυτοί οι οποίοι πολύ περισσότερο από κομματικές ηγεσίες καταλαβαίνουν, βιώνουν τις συνέπειες και ψυχανεμίζονται, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, ότι ξεκινάμε έναν καινούργιο κύκλο πολιτικής και πολιτικών. Σε αυτόν τον κόσμο απευθυνόμαστε. Στους συμπολίτες μας οι οποίοι ξέρουν ότι οι αρχές δεν αλλάζουν, αλλάζουν όμως οι πολιτικές, αλλάζουν οι στρατηγικές και όταν φτάνουμε στα όρια χρειάζεται να μπούμε μπροστά για να κάνουμε εμείς εδώ στην Περιφέρεια αυτό που μας αναλογεί. Nα κάνουμε πράξη στο μέτρο και στο μερίδιο που μας αναλογεί τη νέα συλλογικότητα, την συμμετοχή των πολιτών, τον δημοκρατικό προγραμματισμό των πολιτών, για να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανάκαμψης, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία. 

Οι πολίτες στην Κεντρική Μακεδονία έχουν βιώσει το βάλτωμα του θεσμoύ, την έλλειψη πολιτικής και άποψης, την αδυναμία παρέμβασης στα καίρια, κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα που έχει ο τόπος, η μικρομεσαία επιχείρηση, ο επενδυτικός κόσμος, την αδυναμία ανταπόκρισης στην αναγκαιότητα των νέων παιδιών για να μπορούν να μείνουν στον τόπο και να θέσουν στον τόπο τις γνώσεις τους, τα μεταπτυχιακά τους, τις γλώσσες τους, την κοσμοπολίτικη εμπειρία που έχουν οι περισσότεροι σπουδάζοντας στο εξωτερικό. Να μπει μπροστά η ανεξαρτησία λοιπόν για να υπηρετηθεί η Αυτοδιοίκηση με Δημοκρατία, που σημαίνει με συνοχή, με συμμετοχή των πολιτών, με δημοκρατικό έλεγχο, για να στηρίξουμε την δυνατότητα της οικονομικής ανάτασης. Δεν προσερχόμαστε στις εκλογές για να άρξουμε της Περιφέρειας, για να γίνουμε "ο Περιφερειάρχης", αλλά το αντίθετο. Προσερχόμαστε στις εκλογές με βαθύτατο αίσθημα της δημοκρατικής ευθύνης για να υπηρετήσουμε τον τόπο σε περίοδο κρίσης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Όχι η αρχή, αλλά να υπηρετήσουμε, να τεθούμε στην υπηρεσία των νέων παιδιών που κοιτάζουν στα μάτια την πολιτική ηγεσία και λένε πού πάμε τώρα και τι κάνουμε. Γιατί ο τόπος έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες, αλλά του λείπει το σχέδιο. Και εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε αυτό το σχέδιο. 

Το ξέρετε πολύ καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, εννοώ την Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, κάποιες λέξεις και κάποιες προοπτικές είναι άγνωστες από το λεξιλόγιό όσων διαχειρίστηκαν τα πράγματα στην Κεντρική Μακεδονία. Οι Βρυξέλλες, οι περιφερειακές πολιτικές, τα προγράμματα για τις συντονισμένες και συνδυασμένες μεταφορές, η αξιοποίηση της Παρευξείνιας Τράπεζας και το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει. Θέλω να πω δηλαδή, πως οι προφάσεις πως δήθεν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έκανε τίποτα γιατί έπεσε σε περίοδο κρίσης, δεν ισχύουν. Αρκεί να δει κανείς άλλες Περιφέρειες στην χώρα πώς μπήκαν μπροστά και στήριξαν την πραγματική οικονομία στις περιφέρειές τους, διασώζοντας επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά υπάρχουν αρχές. Υπάρχει ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, θέμα στο οποίο πρωταγωνιστήσαμε αρνητικά τις προηγούμενες περιόδους στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν αρκεί να λέμε σεβασμό στην ψήφο των πολιτών, γιατί το δημόσιο χρήμα είναι ο ιδρώτας των πολιτών. Αλλά και σεβασμός μέσα από τις πολιτικές ανάπτυξης στο περιβάλλον, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν τέτοιο σημαντικό τόπο. Ο θεσμός του Καλλικράτη, μετά από μία πρώτη θητεία, έχει δείξει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Και ο ομιλών και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που παλέψαμε μέσα αλλά και κεντρικά, η Ένωση των περιφερειών, ο Μάκης ο Δράγας που με σοφία υπηρετεί σε αυτή την θητεία του στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως παλαιότερα είχε υπηρετήσει την τοπική και όλοι οι άλλοι αγαπημένοι μου περιφερειακοί συνεργάτες που είναι στην αίθουσα εδώ και όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν, είμαστε απολύτως βέβαιοι υπηρετώντας αυτόν τον θεσμό και έχουμε εικόνα για το πού θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον θεσμό, τόσο στην πολιτική κατεύθυνση όσο και στην θεσμική συγκρότηση. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο εργαλείο της περιφερειακής ανάπτυξης. Το πιστεύουμε και το βιώνει η Ευρώπη αυτό. 

Προσερχόμαστε στις περιφερειακές εκλογές έχοντας στόχο να πείσουμε τους συμπολίτες μας, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό θυμωμένοι ή οργισμένοι σκέφτονται τιμωρητικά. Θέλουμε να προτείνουμε πρόγραμμα με ρεαλισμό και αισιοδοξία για να επιχειρήσουμε να μην αφήσουμε την οργή να γίνει απλή και τυφλή αντίδραση. Και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε, είναι δημοκρατική μας ευθύνη. Θέλουμε, καταθέτοντας αυτό το πρόγραμμα, να βοηθήσουμε ώστε η δικαιολογημένη οργή που υπάρχει μέσα στην κοινωνία από τις επιβαλλόμενες πολιτικές ειδήσεις, η οποία θέτει σε διακινδύνευση την κοινωνική συνοχή της χώρας, αυτή η οργή να γίνει μοχλός ενέργειας για να πάει μπροστά ο τόπος. 

Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε γιατί ξέρουμε σε ποιους μιλούμε. Μιλούμε σε ανθρώπους με τους οποίους πορευόμαστε, ανθρώπους οι οποίοι ενώνονται μέσα στις συνθήκες της κρίσης, πολίτες οι οποίοι αγωνιούν για το αύριο του τόπου. Μαζί με αυτούς πιστεύουμε ότι μπορούμε αυτήν την υγρασία, την ομίχλη, την καταχνιά που υπάρχει στον αυτοδιοικητικό, στο περιφερειακό, στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Κεντρική Μακεδονία να την διώξουν. Φυσάει Βαρδάρης λοιπόν. Για να ξαστερώσει ο τόπος, για να ανοίξουν προοπτικές. Προοπτικές στην θάλασσα, προοπτικές στον Βορρά, προοπτικές Ευρώπης. Το δικαιούται αυτή η πόλη των δυόμιση χιλιάδων χρόνων, μία από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο. Το δικαιούται η πρωτεύουσα και η γη του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη. Με αυτήν την συναίσθηση ευθύνης ξεκινάμε. Ξεκινήσαμε. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων