Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη στο Ν/Σ με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας"

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κρίση στη χώρα φυσικά και δεν έχει μόνο δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. Είναι βέβαιο ότι ένα από τα μεγάλα της χαρακτηριστικά είναι η κατάρρευση του παραγωγικού τομέα της χώρας. Και εννοείται ότι η κατάρρευση του παραγωγικού τομέα της χώρας χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότησή του. Η ανάπτυξη αυτή χρειάζεται σχέδιο για την ενέργεια. Και η ενέργεια πρέπει να βασιστεί στο μεγάλο πυλώνα παραγωγής της ενέργειας που είναι η ΔΕΗ. 

Κύριε Υπουργέ, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο και σκόπιμο αυτό το νομοσχέδιο να το συνδιαμόρφωναν μαζί σας και να το συνυπέγραφαν τα παραγωγικά Υπουργεία, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα ήταν πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως το σχέδιο το οποίο κατατίθεται για τη ΔΕΗ, υπηρετεί τους σκοπούς της ανάπτυξης στη χώρα και δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα.

Αντ’ αυτών τι έχουμε; Έχουμε τη βάση του προσχήματος ότι το νομοσχέδιο με την αλλαγή στο μεγάλο παραγωγό ενέργειας της χώρας θα φέρει ανταγωνιστικότητα. 

Κύριε Υπουργέ, όμως το ξέρετε πάρα πολύ καλά και δεν λέγεται σε αυτήν την Αίθουσα, ότι στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ανταγωνισμός. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανήκει σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα - και αυτό έχει σημασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι - στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ έχει το 95% της αγοράς. 

Για τον τομέα της εμπορίας, κύριε Υπουργέ, δεν ισχύει ο νόμος της ανταγωνιστικότητας; Για τον τομέα της εμπορίας, που το 95% το έχει η ΔΕΗ, η ΡΑΕ δεν έχει να πει κάτι, η Κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα; Γιατί δεν λένε; Δεν λένε, διότι οι ιδιώτες πουλούν το ακριβό ρεύμα στη ΔΕΗ, αλλάζοντας την τιμή του τιμολογίου που προσφέρεται στην κατανάλωση. Γι’αυτό λυπούμαι πολύ να σας πω ότι τα στοιχεία, τα οποία καταθέτετε, είναι η τιμή την οποία διαμορφώνει η Κυβέρνηση και η ΡΑΕ στην αγορά. Και αυτή η τιμή δεν έχει καμία σχέση με την τιμή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα η ΔΕΗ. 

Εδώ, πραγματικά, θα ήθελα να σας πω ότι η ΡΑΕ είναι μια «ανεξάρτητη», ρυθμιστική Αρχή. Μόνο που από ό,τι βλέπουμε, έχουν πρόβλημα οι σύμβουλοι εκεί με τα μαθηματικά και τη λογιστική σε σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγή. Δεν γνωρίζουν μαθηματικά. Τα μαθηματικά τα οποία εφαρμόζουν είναι στην υπηρέτηση συγκεκριμένης κατεύθυνσης συμφερόντων. 

Ποιο είναι λοιπόν το ζήτημα για τη χώρα αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη, για την ενέργεια, για τη ΔΕΗ; Είναι η υπηρέτηση του δημόσιου και του κοινωνικού συμφέροντος. Είναι η υπηρέτηση της ανάπτυξης, με συγκεκριμένους στόχους για την ανάπτυξη στη βιομηχανία, στη μικρή και μεσαία βιομηχανική και βιοτεχνική επιχείρηση, στον αγροτικό τομέα. 

Πάνω, λοιπόν, στη ΔΕΗ στηρίχθηκε η βιομηχανική ανάπτυξη, η βιοτεχνική ανάπτυξη, στηρίχθηκε ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας σε όλη τη χώρα. Κανένας από αυτούς τους προβληματισμούς δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο, διότι το νομοσχέδιο ήρθε ξεκομμένο. Κόβουμε ένα φιλέτο για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τεράστια προβλήματα, με τεράστια ζητήματα. 

Μας είπατε προηγουμένως ότι θα κάνει το διαγωνισμό η ΔΕΗ αφού συμβουλευτεί σοβαρούς συμβούλους. Μόνο που δεν μας είπατε εάν θα εκτιμηθούν τα αποθέματα του λιγνίτη, τα οποία συνυπολογίζονται, όταν θα μεταβιβαστούν στους ιδιώτες.

Είναι ή δεν είναι περιουσία του ελληνικού λαού, των μελλοντικών γενεών τα αποθέματα του λιγνίτη; Λέχθηκαν προηγουμένως αριθμοί μεγάλοι. Ποιος θα τους εκτιμήσει αυτούς, κύριε Υπουργέ; Τα αποθέματα του λιγνίτη είναι περιουσία της ΔΕΗ, η οποία δόθηκε στη ΔΕΗ και μπορεί να την πουλήσει; 

Τα αποθέματα δόθηκαν γιατί είχαμε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Αυτή είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Αυτός μόνο ο παράγοντας, αυτή μόνο η διάσταση εγείρει τεράστιο ζήτημα συνταγματικότητας με βάση το νομοσχέδιο και όσα είπατε εδώ για να το υποστηρίξετε, το οποίο θα οδηγήσει στην ακύρωση του. Και θα οδηγήσει και στην ακύρωση οποιουδήποτε διαγωνισμού βασιστεί σε αυτό το νομοσχέδιο. 

Το ίδιο ισχύει για το νερό, για την αέναη ροή του νερού. Το ίδιο ισχύει για τις κοιλάδες και τη γη, η οποία παραχωρήθηκε από το κράτος στη ΔΕΗ, στη δημόσια επιχείρηση για να χτιστούν τα εργοστάσια. Κι εκεί υπάρχει ζήτημα. Ποιος θα κοστολογήσει; Θα κοστολογηθεί το νερό; Από ποιον θα κοστολογηθεί; Αυτά είναι τα ζητήματα. 

Και προσθέστε το τεράστιο ζήτημα που προσβάλλει ευθέως το Σύνταγμα και έχει σχέση με την ελευθερία των συμβάσεων. Αναφέρομαι στο τμήμα της μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού. Υπέγραψαν Έλληνες πολίτες με τη ΔΕΗ και εδώ η Κυβέρνηση, αγνοώντας το Σύνταγμα και τις ατομικές ελευθερίες έρχεται και λέει «Εγώ θα δώσω το 30% από το πελατολόγιο σε κάποιον ιδιώτη». Είναι εμπόρευμα; Και επίσης απαγορεύει για διάστημα ενός εξαμήνου την επαναδιαπραγμάτευση. Άλλος λόγος αντισυνταγματικότητας, για τον οποίο επίσης θα πέσει το νομοσχέδιο, σε οποιαδήποτε κρίση. Και, φυσικά, θα ακυρωθούν και οποιοιδήποτε διαγωνισμοί στηριχθούν πάνω σε αυτό. 

Βέβαια, αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται εργοστάσια, ορυχεία και μονάδες, καταλαβαίνουμε πώς θα γίνει και η επιλογή των καταναλωτών.

Τους καλούς θα τους πάμε στη μικρή ιδιωτική ηλεκτρική επιχείρηση και όσους είναι προβληματικοί και δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα τους πάμε στη μεγάλη, για να πάρει όλο το κόστος.

Αναφέρθηκα προηγουμένως στο ιδεολόγημα της μείωσης της τιμής από την ανταγωνιστικότητα. Υπογράμμισα –και το ξαναλέω- ότι κοστίζει 20 ευρώ η παραγωγή ρεύματος ανά μεγαβατώρα από το υδροηλεκτρικό, 55 ευρώ από το λιγνίτη, 440 ευρώ από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ανεβαίνει το κόστος για τον καταναλωτή. 

Αυτή είναι η πρόκληση, κύριε Υπουργέ, για την ανάπτυξη. Αυτή είναι η πρόκληση σε μια χώρα που οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, έχουν σταματήσει να έχουν φοροδοτική ικανότητα και γι’ αυτό δεν μπορεί να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο που δεν μπορεί σήμερα να τα βγάλει πέρα. 

Εκεί χρειαζόταν η μεταρρυθμιστική σας παρέμβαση, μαζί με τη ΡΑΕ, στη διαχείριση που θα διαμορφώσει την τιμή του ρεύματος στις τιμές που πράγματι παράγει η ΔΕΗ και όχι στις τιμές που διαμορφώνονται μετά από την παρέμβαση περίπου του 95% των ιδιωτών με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Κλείνω με το εξής. Είμαστε σε Θερινό Τμήμα. Μα, έκλεισε η Βουλή βιαστικά, όταν εσείς, κύριε Υπουργέ, είχατε να κάνετε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση; Αδιανόητο! Και ακολουθούν και άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις. 

Αυτό έγινε για να προφυλάξουμε κάποιους Βουλευτές, οι οποίοι πρέπει να πάνε στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη και να πουν «α, εμείς διαφωνούμε, αλλά τι να κάνουμε; Οι καημένοι! Δεν είμαστε στο Τμήμα!». 

Δεν γίνεται έτσι πολιτική. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις μπαίνουν στη βάσανο, υπάρχει συνευθύνη των Βουλευτών. Όταν τα ζητήματα είναι τέτοια που επηρεάζουν όχι μόνο τη διάρκεια αυτής της Κυβέρνησης ούτε των επομένων, αλλά είναι υποθέσεις δεκαετιών - αναφέρομαι στα αποθέματα του λιγνίτη, αναφέρομαι στα υδατικά αποθέματα που έχει η χώρα, στην αέναο ροή που έχει ο Αλιάκμονας, ο Νέστος και ο Μέγδοβας - τότε υπάρχει μείζον ζήτημα και αυτό το μείζον ζήτημα είναι ευκαιρία να το κρίνει ο ελληνικός λαός και είναι πρόκληση για εσάς. 

Εάν, λοιπόν, πραγματικά θέλουμε μεταρρύθμιση, κύριε Υπουργέ, έχετε την πρόκληση να δείτε τα ζητήματα που αφορούν το άνοιγμα της «μεγάλης ΔΕΗ» στα Βαλκάνια, το άνοιγμα της «μεγάλης ΔΕΗ» σε τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία, η βιομηχανία, ο αγροτικός εξηλεκτρισμός, η στήριξη του παραγωγικού τομέα αυτήν την κρίσιμη στιγμή. 

Αν πραγματικά υπάρχει μία πρόκληση, αυτή θα ήταν να δώσετε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν αυτονομία στα νοικοκυριά με τα φωτοβολταϊκά, όχι διασυνδεδεμένα με τα δίκτυα της ΔΕΗ. Να τους απαλλάξετε από τη διασύνδεση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία ξέρουν να ελέγξουν αυτόν το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. 
Αυτό, λοιπόν, το ζήτημα του ελέγχου, της έγκρισης, της επιδοκιμασίας ή της αποδοκιμασίας αυτού που εσείς ονομάσατε «μεγάλη μεταρρύθμιση» σας προκαλώ, σας προκαλούμε να το εμπιστευθείτε στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. 

Ευχαριστώ πολύ.

ΑρχείοΝέων