Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτό το κορύφωμα της διαδικασίας, μιας διαδικασίας που αποτυπώνει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, του κράτους σε αριθμούς, τον Προϋπολογισμό, ο πειρασμός για όλους τους ομιλητές είναι μεγάλος και τον ασπαζόμαστε. Μπαίνουμε στη λογική της αριθμολαγνείας.

Θα μου επιτρέψετε να αποποιηθώ και να μην μπω στη λογική της αριθμολαγνείας, των αριθμών που επιστρατεύονται κάθε φορά για να αποδείξουν τα επιχειρήματα και γι’ αυτό και ακούμε συγκρουόμενες στατιστικές, συγκρουόμενους αριθμούς σε αυτήν την αίθουσα. 

Θα μου επιτρέψετε να μείνω στην πολιτική, να μείνω στη βούληση την κυβερνητική που αποτυπώνεται στους αριθμούς, και η οποία, όπως κάθε φορά στην πολιτική, ξεπερνά τους αριθμούς. Η πολιτική βούληση, η πολιτική θέληση, ο πολιτικός σχεδιασμός, ξεπερνούν τους αριθμούς.

Έχουμε έναν Προϋπολογισμό, στον οποίον δεν αποτυπώνεται πρώτιστα η πολιτική βούληση, γιατί η χώρα βρέθηκε στην αιχμαλωσία Βαβυλώνος τα τελευταία χρόνια και έτσι το πρώτο που αποτυπώνεται είναι οι δεσμεύσεις της χώρας, με τις συμφωνίες και τα μνημόνια που προηγήθηκαν.

Όμως, είναι απολύτως βέβαιο –και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Βουλή, αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η πολιτική εξουσία, το πολιτικό σύστημα στο λαό, στη χώρα- ότι περπατούμε, είμαστε σε πορεία εξόδου από αυτή τη χειμέρια περίοδο, από αυτόν τον χειμέριο Κλήδονα, ο οποίος ταλαιπώρησε τον λαό, τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ασθενέστερους, αυτούς οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της κρίσης. 

Και έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι αυτός ο λαός, ο Έλληνας, που σήκωσε το βάρος της κρίσης, είναι αυτός που δικαιούται σήμερα, καθώς η χώρα μπαίνει στο 2018, να ελπίζει, να αισιοδοξεί, δικαιούται να βλέπει με προοπτική, γιατί ξέρει ότι τα δύσκολα είναι στην πλάτη του. Γιατί ξέρει ότι πέρασε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυσκολίας του. Και το δικαιούται, γιατί η χώρα αυτή έχει εξαιρετικές ανθρώπινες δυνάμεις, έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, συνδυαζόμενο με τα εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, και τα παραγωγικά, και τα οικονομικά, και τα γεωστρατηγικά, πάνω στα οποία πρέπει να βασίσουμε τις πολιτικές μας.

Για όλα αυτά, γι’ αυτό το αισιόδοξο αύριο, ο πολίτης έχει από όλους εμάς αξιώσεις. Έχει αξίωση να ξεδιπλώσουμε, να αναλύσουμε και να υλοποιήσουμε έναν πολιτικό στρατηγικό σχεδιασμό, μια νέα πορεία της πατρίδας μετά την κρίση, όχι απλά μετά τα μνημόνια. Γιατί το γεγονός ότι η χώρα απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με υπογραφές, δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει το συνολικό πρόβλημα.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία, αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πούμε ότι καθώς βγαίνουμε από τις δεσμεύσεις και καθώς κινούμαστε για να βγούμε από την κρίση, στον πολιτικό μας σχεδιασμό, σε όλα τα επίπεδα, δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση. 

Κι έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι σε αυτό ο λαός έχει αξίωση από εμάς, να χτίσουμε, να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα, για την οικονομία. Ένα παραγωγικό πρότυπο που στοιχίζεται με την ποιότητα, με την ανταγωνιστικότητα, με την εξωστρέφεια, με την καινοτομία, και στα προϊόντα και στις υπηρεσίες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μία πορεία η οποία προϋποθέτει πως στον αναπτυξιακό τομέα λαμβάνουμε υπόψη τη δικαιοσύνη, λειτουργούμε με γνώμονα τη συγκράτηση της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό υπάρχει η έγνοια να σωθούν οι λαϊκές κατοικίες, οι πρώτες κατοικίες των φτωχών ανθρώπων που σήκωσαν όλο το βάρος.

Σε αυτήν τη νέα πορεία χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος, ένα κράτος το οποίο να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, με ταχύτητα για τον πολίτη, με διαφάνεια. Ένα κράτος ψηφιακό, ένα κράτος χωρίς χαρτί και μολύβι, ένα κράτος το οποίο ελέγχει και ελέγχεται, ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, για την ανάπτυξη και για τον παραγωγικό τομέα.

Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε πως ο σχεδιασμός αυτός γίνεται μέσα σε μια εξαιρετικά σημαντική εποχή για τον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό χώρο στον οποίον λειτουργούμε. Έχουν αναδειχθεί αυτά από τα τελευταία ταξίδια και τις τελευταίες επαφές του Πρωθυπουργού. Είμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο χώρο του Ευξείνου, η νησίδα σταθερότητας, νησίδα ασφάλειας για τους πολίτες, νησίδα ασφάλειας, υπεράσπισης και υπηρέτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην πορεία αυτή, έχει μεγάλη σημασία να στήσουμε ξανά την οικονομία μας, την παραγωγική μας βάση με σεβασμό στον πολίτη. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως η έγνοια του πολιτικού κόσμου, του πολίτη, του Έλληνα, είναι για μια χώρα, μια πατρίδα, μια Ελλάδα, όπου λειτουργούμε δημοκρατικά σαν κράτος και σαν κόμματα και βέβαια σεβόμαστε τους θεσμούς. Υπηρετούμε τη θεσμική λειτουργία, γιατί αγαπητές συνάδελφοι και συναδέλφισσες οι θεσμοί της χώρας έχουν πληγεί στην περίοδο της κρίσης πολλαπλώς και έχει μεγάλη σημασία, καθώς είμαστε στην πορεία εξόδου, να έχουμε έγνοια για αυτή τη θεσμική λειτουργία του κράτους.

Ο Έλληνας, ο λαός μας έχει τις δυνάμεις. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Το 2018 – και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στον πολίτη – θα είναι καλύτερο από το 2017.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

ΑρχείοΝέων