Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Previous Next

Ομιλία Μάρκου Μπόλαρη στο 7o Aραβο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

Ο Υφυπεξ Μάρκος Μπόλαρης απευθύνει χαιρετισμό στο "7ο Αραβο-ελληνικό Forum" που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27-28 Νοεμβρίου.

Εξοχώτατοι κύριοι και κυρίες Πρέσβεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζουμε, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, στην Αθήνα του πολιτισμού, στην Αθήνα της φιλοσοφίας, στην Αθήνα της δημοκρατίας, στην Αθήνα της φιλοξενίας.
Καλωσορίζουμε τους φίλους μας από όλες τις αραβικές χώρες.
 
Μεταφέρω τις ευχές, τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα  του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα για επιτυχία στις εργασίες του επιχειρηματικού Αραβο-Ελληνικό Forum, το διήμερο αυτό στο Caravel, μια σταθερή γέφυρα της μεταξύ μας επικοινωνίας, με θεσμικά, πλέον, χαρακτηριστικά. Σας συγχαίρουμε για την διοργάνωση, για 7η συνεχή χρονιά.
 
Συγχαίρουμε ιδιαίτερα το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο που έχει έδρα την Αθήνα, το οποίο έχει πλέον μία ιστορική διαδρομή, αφού συμπλήρωσε 40 χρόνια από την ίδρυσή του, και με εξαιρετική επιτυχία παρεμβαίνει στις σχέσεις ανάμεσα στην ελληνική επιχειρηματική, την οικονομία, τη δραστηριότητα των αραβικών χωρών. Αυτό το forum έχει αναδειχθεί σε σημείο συνάντησης, αφού κάθε χρόνο κλείνονται συμφωνίες και υπογράφονται memorandum για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και από τις δύο πλευρές.
 
Είναι, άλλωστε, γνωστό, πως ιδιαίτεροι, διαχρονικοί δεσμοί συνδέουν την Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο. Δεσμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κοινές αναφορές στον Πολιτισμό και την Ιστορία, αλλά και στο Εμπόριο και τις Επιστήμες, γνώρισμα και προϊόν της γεωγραφικής γειτνίασης.
Κομβικό σημείο της αλληλεπίδρασης αυτής υπήρξε η συμβολή των Αράβων στην διάσωση και μελέτη κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, η οποία διαφύλαξε την κοινή αυτή κληρονομιά, που θεωρείται θεμέλιο του παγκόσμιου Πολιτισμού. Αλλά και η πρωτογενής προσφορά του Αραβικού Κόσμου, από την αρχαιότητα, στην προαγωγή των επιστημών και της τέχνης - Μαθηματικά, Αστρονομία, Οικονομία, Αρχιτεκτονική κ.λ.π., απετέλεσε πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.
 
Οι κοινές αυτές αναφορές μεταξύ Αραβικού Κόσμου και Ελλάδας εξακολουθούν να μας κατευθύνουν σε ένα κοινό δρόμο και να διαμορφώνουν ένα κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από την προαγωγή της συνεργασίας και της ανάπτυξης και μέσω αυτών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη προσέγγιση και εντατικότερες επαφές με τον Αραβικό Κόσμο, βέβαιη για την μεγάλη προστιθέμενη αξία η οποία μπορεί να παραχθεί προς αμοιβαίο όφελος.
 
Σε μία ευρύτερη περιοχή αστάθειας, η Ελλάδα διαδραματίζει συνεκτικό και συνθετικό ρόλο, μέσω ποικίλων πρωτοβουλιών, σε περιφερειακό επίπεδο, όπως τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία αποσκοπούν, τόσο στην προαγωγή της συνεργασίας επί θεμάτων οικονομικών και τεχνικών, όσο και στην εμπέδωση των αρχών της ειρήνης και της ασφάλειας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στις προσπάθειες ενίσχυσης της γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα της Ελλάδας, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συνδιαμορφώνει πολιτικές τις οποίες η Ένωση υιοθετεί στις σχέσεις της με τον Αραβικό Κόσμο -γύρω και πέραν της λεκάνης της Μεσογείου- την καθιστά σημαντικό παράγοντα της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αραβικού Κόσμου. 
 
Τομείς όπως η ενέργεια, η μετανάστευση, οι μεταφορές, οι νέες τεχνολογίες, το εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν δυναμικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, στα οποία αναπτύσσονται συνέργειες ΕΕ και Αραβικών χωρών, που καθιστούν την διαχείριση περισσότερο αποτελεσματική και δημιουργούν, με τον τρόπο αυτό, νέες προοπτικές για το μέλλον. 
 
Οσον αφορά την οικονομία και το εμπόριο, ειδικότερα, είμαστε αποφασισμένοι να εμπλουτίσουμε τις κοινές δράσεις, είτε μέσω νέων σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας, είτε και διμερώς, για την ενίσχυση των ανταλλαγών, την διεύρυνση της συνεργασίας και την εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας μας με τον Αραβικό κόσμο. 
 
Ο τομέας των επενδύσεων είναι κατ’ εξοχήν πεδίο, με μεγάλη προωθητική δύναμη και είναι για τον λόγο αυτό που πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ελλάδα είναι σημαντική επενδυτική δύναμη σε ορισμένες Αραβικές Χώρες, ενώ, ταυτόχρονα, ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις από αυτές. 
 
Η εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων στον τομέα αυτόν είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πρόοδο, ανάπτυξη, δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας και προαγωγή των ευκαιριών εκατέρωθεν, με άμεσους αποδέκτες την κοινωνία και, ειδικώτερα, τους νέους.  
 
Δεδομένης, πλέον, της σταθερής πορείας ανάκαμψης της οικονομίας της, ως αποτέλεσμα της λήψης σειράς μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα προσφέρει, κατά την παρούσα χρονική στιγμή, μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και η ενέργεια –συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών, όπου διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία.
 
Είμαι βέβαιος ότι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Αραβο-Ελληνικού Forum που μόλις άρχισε, θα δημιουργήσουν πολλές ευκαιρίες σε πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
 
Συγχαρητήρια στο Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο.
 
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Forum και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.  
 
Καλωσορίσατε, καλή διαμονή, και πολλές επιτυχίες.
 

ΑρχείοΝέων