Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Συνέντευξη στην εκπομπή ON AIR του "Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5", με τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Ελένη Ζάχου

Χρειαζόμαστε πρόταση η οποία πρέπει να σώσει την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σώσει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Πρέπει να σώσει τις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση αυτή, ο κύριος Στουρνάρας δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, ενδιαφέρεται για τα νούμερα. Θέλει όταν πηγαίνει στο Eurogroup να ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους! Και επειδή τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί και δεν τον ενδιαφέρουν οι άνθρωποι – δηλαδή η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή - γι’αυτό τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οι αριθμοί χειροτερεύουν κάθε μέρα περισσότερο.

Δημοσιογράφος (Στέφανος): Καλημέρα κύριε Μπόλαρη. 

Μπόλαρης: Καλή σας μέρα. Καλημέρα στους ακροατές του Ράδιο Θεσσαλονίκη. 

Δημοσιογράφος (Στέφανος): Επειδή έχετε Ολομέλεια σε λίγα λεπτά θα τρέξουμε στα θέματά μας. Είστε ανεξάρτητος βουλευτής. Aπό ποτέ είναι ανεξάρτητος Ελένη ο κύριος Μπόλαρης;

Δημοσιογράφος (Ελένη): Από τον Νοέμβριο του 2012, εάν θυμάμαι καλά, κύριε Μπόλαρη; Τότε που δεν ψηφίσετε τα μέτρα. Εσείς και αρκετοί άλλοι.

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Έχετε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ;

Μπόλαρης: Ναι. 

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Και τώρα τι γίνεται κύριε Μπόλαρη ;

Δημοσιογράφος (Ελένη): Πως πορεύεστε από εδώ και πέρα; Τώρα έχουμε ψηφοφορίες κρίσιμες. Κρισιμότατες. 

Μπόλαρης:  Κοιτάξτε. Η δική μου άποψη είναι ότι τα κόμματα υπάρχουν για να εκφράσουν συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές ομάδες από το εκλογικό σώμα, από τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ είχε δημιουργηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να υπάρχει έκφραση των μικρομεσαίων Ελλήνων πολιτών. Ο Ανδρέας έλεγε των μη προνομιούχων Ελλήνων και για να είναι σαφής θα θυμάστε ότι στις περιγραφές του ονομάτιζε τον εργαζόμενο,  τον αγρότη,  τον βιοτέχνη ...

Δημοσιογράφος (Ελένη): Αυτές οι εποχές παρήλθαν όμως πλέον κύριε Μπόλαρη.  Έχουμε μπροστά μας σε άλλα αγκάθια να περπατήσουμε. 

Μπόλαρης: Αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι εδώ, είναι μαζί μας σήμερα, είστε εσείς, είμαι εγώ, είναι αυτοί που μας ακούνε. 

Δημοσιογράφος (Ελένη): Αφού θέλετε να κάνετε έτσι την συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να παρέμβω και να πω το εξής. Αυτές οι ομάδες που συνεχίζουν να βρίσκονται εδώ, μεταξύ μας, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία φρόντισε να τις μεταλλάξει δημιουργώντας μια ψεύτικη κατάσταση, δανείζοντάς τους χρήματα,  το δανείζοντάς τους αντιλαμβάνεστε πως το εννοώ, οι κυβερνήσεις δηλαδή.  Θυμόμαστε τις εποχές που άνοιγαν οι κρουνοί των τραπεζών και τα χρηματιστήρια,  και πάρετε χρήματα κόσμε και αυτοί οι άνθρωποι τώρα λοιπόν έχουν μεταλλαχθεί, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες οι κοινωνικές. 

Μπόλαρης: Σαφώς και δεν είναι ίδιες οι κοινωνικές συνθήκες σήμερα, όπως καταλαβαίνεται κι εσείς. Ακούσατε προηγουμένως, έλεγε ο Στέφανος για το πρόβλημα της θέρμανσης. Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αγριέψει. Όταν λοιπόν κανείς τοποθετείται πολιτικά - και εγώ θέλω να τοποθετούμαι πολιτικά - λέω ότι δεν τοποθετούμαι με βάση τις σημαίες. Είμαι απολύτως βέβαιος, Ελένη, ότι αυτήν την στιγμή στην κυβέρνηση δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή αυτή την οποία ίδρυσε ο Καραμανλής ως κεντροδεξιό μεταδικτατορικό κόμμα, το οποίο δεν δίστασε να κάνει και κρατικοποιήσεις. Ούτε το ΠΑΣΟΚ το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως κεντροαριστερή στιβαρή,  πατριωτική παράταξη. Είναι δύο υπολείμματα αυτών των κομμάτων τα οποία υπακούουν στις υφεσιακές πολιτικές που επιβάλλει η γερμανική νεοφιλελεύθερη παράταξη. 

Δημοσιογράφος (Ελένη): Κύριε Μπόλαρη τι θα κάνετε στις ψηφοφορίες από εδώ και πέρα;  Είστε ανεξάρτητος, έχετε ψήφο, τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Και όχι μόνο αυτό. Πολύ αριστερό ακούω τον κύριο Μπόλαρη. Δηλαδή κύριε Μπόλαρη, κατευθείαν στο ΣΥΡΙΖΑ σας βλέπω!

Μπόλαρης: Με συγχωρείτε πάρα πολύ.  Εγώ με αυτά που λέω προσδιορίζω το χώρο μου. Εγώ ανήκω στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης των μικρομεσαίων Ελλήνων. Εάν κάποιοι μετακινήθηκαν δεξιά, δεν είναι δικό μου θέμα. Βρίσκομαι πολιτικά εκεί που βρισκόμουν! Είμαι στον δημοκρατικό χώρο εκεί που είναι η Κεντροαριστερά, εκεί που είναι η θέση μου.

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Κεντροαριστερά είναι και ο κύριος Χριστοδουλάκης και πολλοί άλλοι.

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος.

Μπόλαρης: Εγώ τον προσδιόρισα τον χώρο μου, όχι με βάση τίτλους και ταμπέλες. Τον προσδιορίζω στην ουσιαστική πολιτική, που σημαίνει ότι πρέπει να παλέψω μαζί με τους πολίτες, με τους οποίους συμπορεύομαι στον ίδιο δημοκρατικό χώρο. Εάν αυτός ο χώρος σήμερα δεν έχει κομματική έκφραση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα! Όχι μόνο για μένα! Είναι μείζον πολιτικό πρόβλημα για την πατρίδα. 

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Σαν βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου,  αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα ψηφίσετε άλλα μέτρα, όπως καταψηφίσατε την κυβέρνηση και τα λοιπά αυτό το καταλαβαίνω. 

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Να μας το πει ο ίδιος, να μας το περιγράψει ο ίδιος; Αυτό είναι συμπέρασμα δικό σου Στέφανε. Επίτρεψε λίγο στον κύριο Μπόλαρη.  Θα ψηφίσετε άλλα μέτρα; Δηλαδή για πλειστηριασμούς, για φορολογία ακινήτων; Θα τα ψηφίσετε αυτά ;

Μπόλαρης: Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικό για την κυβέρνηση, για την εφαρμοζόμενη πολιτική: πρέπει να πιάσει κάποιους στόχους δημοσιονομικούς. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει το χρήμα από εκεί που υπάρχει. Πού είναι το χρήμα; Το έχουν κάποιες λίγες δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, τους οποίους τους ξέρουμε από τις καταστάσεις και τις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι το έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ, δεν είναι μόνο η λίστα του Λουξεμβούργου! Η Τράπεζα της Ελλάδος τους έχει όλους καταχωρημένους, με τα ποσά και τις ημερομηνίας που τα βγάλανε στο εξωτερικό.  Αυτοί λοιπόν οι οποίοι είναι οι έχοντες, δεν φορολογούνται. Αρνείται η κυβέρνηση να τους φορολογήσει. Αφού δεν φορολογεί αυτούς οι οποίοι έχουν το χρήμα το οποίο έχει παραχθεί στην Ελλάδα τα προηγούμενα 10, 20 χρόνια και το έχουν φυλαγμένο στο εξωτερικό,  κινείται για να πάρει ακόμη και την πρώτη κατοικία με πλειστηριασμούς και βέβαια κινείται να φορολογήσει τις μάντρες και τα ελαιόδεντρα. 

Δημοσιογράφος (Ελένη): Άρα λοιπόν δεν θα ψηφίσετε τέτοια μέτρα;

Μπόλαρης: Είναι απολύτως σαφές. 

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Ε, μη μας βγάζετε την ψυχή, πείτε το. 

Μπόλαρης: Είμαι απολύτως σαφής. Εγώ πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά όχι προς την κατεύθυνση αυτών που δεν έχουν φοροδοτική δυνατότητα, αλλά προς την κατεύθυνση αυτών που έχουν και μπορούν. 

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Εσείς είστε χωριάτης σαν κι εμάς. Δεν έχετε πάει στο Κολωνάκι, δεν έχετε αλλάξει τρόπο επικοινωνίας. Λοιπόν στα ίσια! Επειδή αυτά δεν γίνονται μόνο με έναν Μπόλαρη και γίνονται μόνο με πολιτικούς σχηματισμούς. Δεν φτάνει κάποιος να ανεξαρτητοποιηθεί. Εάν λοιπόν δεν σχηματοποιηθούν νέες πολιτικές οντότητες που θα κατεβούν στις εκλογές με θέσεις και διεκδικήσεις και άλλα, δεν κάνουμε τίποτα. Ο Μάρκος ο Μπόλαρης τι κάνει σε αυτήν την κατεύθυνση; Μόνος σας δεν θα ξαναεμφανιστείτε ποτέ σε κανένα Κοινοβούλιο. 

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Ούτε με την ομάδα των ανεξάρτητων που άλλος είναι υπέρ, άλλος είναι παρών και άλλος είναι κατά. 

Μπόλαρης: Ναι, έχετε δίκιο. Η συζήτηση η οποία γίνεται αυτή την στιγμή στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ατελέσφορη, σωστά το είπατε προηγουμένως. Συμφωνώ μαζί σας. Διαπιστώνουμε ότι σε κάθε δημοσκόπηση αποτυπώνεται ποσοστό 30%, 35% των πολιτών, οι οποίοι λένε δεν ξέρω τι θα ψηφίσω, δεν με εκφράζει ο κομματικός λόγος και η εφαρμοζόμενη πολιτική. Δηλαδή είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας όπου υπάρχει αναγκαιότητα αλλά δεν υπάρχει πολιτική πρόταση. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα σήμερα στην κοινωνία αυτοί οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν και καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει πρόταση από αυτόν τον χώρο. Έχουμε έναν πολυτεμαχισμό, με δέκα-είκοσι κινήσεις όπου η κάθ μια εκφράζει αποσπασματικά πολιτικό λόγο, χωρίς τεκμηρίωση και ρεαλισμό. Εάν δεν υπάρξουν συγκλίσεις στον χώρο της δημοκρατικής,  της σοσιαλιστικής παράταξης, δεν μπορεί να υπάρξει συνολική απάντηση. Αυτό λοιπόν θέλει πολύ κόπο και πολλή δουλειά, προϋποθέτει σωστή ανάλυση και ρεαλιστική πρόταση για το σήμερα της πατρίδας.

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Δημοκρατική σοσιαλιστική παράταξη, προσδιορίστε το λίγο. Κάποια μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζεται έτσι, μερίδα της ΔΗΜΑΡ προσδιορίζεται έτσι. Πώς την βλέπετε την ζύμωση ;

Μπόλαρης: Υπογραμμίζω ότι εδώ χρειάζονται διεργασίες σύγκλισης. Εάν ο καθένας ακολουθεί προσωπικό μονοπάτι την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση κρίσης και δεν υπάρχει πολιτικός άξονας, σοβαρός άξονας πολιτικής, δεν συμβάλλει στη λύση. Χρειάζεται κάποιοι να αφήσουν τις προσωπικές πρακτικές και να αρθούνε στο ύψος της περίστασης.

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Κύριε Μπόλαρη ποιοι ;

Μπόλαρης: Όλοι μας.  Όλοι μας. 

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Συμπεραίνω ότι ψάχνετε να βρείτε μια ομάδα ανθρώπων η οποία θα κηρύξει κάτι σαν ένα ...

Μπόλαρης : Να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες.

Δημοσιογράφος  (Ελένη) : Αυτή την στιγμή αυτό ζυμώνεται, αυτό είναι το ζητούμενο κατά την άποψή σας και για πολλούς άλλους. Μέχρι να γίνει αυτό,  να πέσει η κυβέρνηση ;

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Αυτό ψηφίσατε προχθές.

Μπόλαρης: Είπα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική.  

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Όχι να πέσει η κυβέρνηση;

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Ας ψηφίζατε παρόν τότε! 

Μπόλαρης: Όχι δεν είναι έτσι. Η πολιτική που εφαρμόζεται χειροτερεύει καθημερινά τα πράγματα και αποσαρθρώνει την πραγματική οικονομία. Διαλύει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις γεγονός το οποίο μεγαλώνει τους δείκτες ανεργίας. 

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Για σας τέρμα ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς και η συγκυβέρνηση πρέπει να πέσει!

Μπόλαρης: Πρόκειται για εξαιρετικά αποτυχημένη πολιτική στρατηγική! Απέναντι στην τρόικα,  απέναντι σε αυτό το πρόγραμμα που δεν βγαίνει, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει καθημερινά και αντί να καταλάβει ότι πρέπει να ανακρούσει πρίμνα, επιμένει στη λάθος κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Εγώ θέλω να επαναλάβουμε για να γίνει κατανοητό. Επειδή εδώ πέρα μιλάμε για ψήφους τώρα και μιλάμε και για έναν προϋπολογισμό που κατατίθεται στην Βουλή προς ψήφιση... 

Μπόλαρης: Δεν μιλάμε για ψήφους. Μιλάμε για την κοινωνική συνοχή, μιλάμε για οικογένειες και ανθρώπους που είναι σε αδιέξοδα. 

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Έχετε δίκιο.  Σε λίγες μέρες έχουμε ψηφοφορία για τον  προϋπολογισμό και σε λίγες μέρες έχουμε και σημαντικότατα νομοσχέδια.

Μπόλαρης: Δεν θα γίνει ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού εάν δεν περάσουν το νομοσχέδιο για την φορολογία. Και επειδή με το νομοσχέδιο για την φορολογία δεν θέλουν να εισπράξουν τα λεφτά από αυτούς που τα έχουν, θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν φόρο σ’αυτούς που έχουν ελαιόδεντρα και χωραφάκια.

Δημοσιογράφος  (Ελένη): Άρα εσείς λέτε και προτρέπεται και συζητάτε με τους συναδέλφους σας βουλευτές, ότι έστω και υπό αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ;  Είναι καλύτερα από αυτό που έχουμε ;

Μπόλαρης: Χρειάζεται άλλη κυβερνητική πρόταση!

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Η κυβερνητική πρόταση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ενδεχόμενο και μιας συνεργασίας με κάποιους άλλους,  σας ενδιαφέρει; Είναι καλύτερη από την υπάρχουσα κατάσταση;

Μπόλαρης: Χρειαζόμαστε πρόταση η οποία πρέπει να σώσει την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σώσει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Πρέπει να σώσει τις θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση αυτή, ο κύριος Στουρνάρας δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, ενδιαφέρεται για τα νούμερα. Θέλει όταν πηγαίνει στο Eurogroup να ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους! Και επειδή τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί και δεν τον ενδιαφέρουν οι άνθρωποι – δηλαδή η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή - γι’αυτό τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οι αριθμοί χειροτερεύουν κάθε μέρα περισσότερο.  

Δημοσιογράφος  (Στέφανος): Σας ρωτάει ένας από τις Σέρρες παλιός πασοκτσης, τι έκανε ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ; Πώς του απαντάτε;

Μπόλαρης: Νομίζω ότι το ξέρει. Απαντώ στα αυτονόητα. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν την στιγμή έχει γίνει ουρά, όχι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλει η κα Μέρκελ. Πολιτική ύφεσης που εξοντώνει τους Έλληνες πολίτες.

ΑρχείοΝέων