Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Παραμένουμε μέσα στην καταιγίδα με αισιοδοξία

Συνέντευξη στο Ρ/Σ πρώτο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ με τους δημοσιογράφους Βάλια Καϊμάκη και Τάκη Σαράντη

Δημοσιογράφος: Στη γραμμή έχουμε τον ανεξάρτητο βουλευτή κ.Μάρκο Μπόλαρη. Καλό μεσημέρι κ.Μπόλαρη.

Μάρκος Μπόλαρης: Καλό μεσημέρι και στους υπευθύνους της εκπομπής και στους ακροατές της ΝΕΡΙΤ.

Δημοσιογράφος: κ.Μπόλαρη θέλω να ξεκινήσουμε, αν είναι εύκολο, δώστε μου τη ματιά σας, για το πώς είναι αυτή τη στιγμή η πολιτική επικαιρότητα. Δηλαδή αν είσαστε στη θέση μας, είστε δημοσιογράφος και έπρεπε να γράψετε ένα άρθρο για το πώς είναι αυτή τη στιγμή η πολιτική επικαιρότητα. Τι θα γράφατε;

Μάρκος Μπόλαρης: Πραγματικά θέλω να σας πω ότι έχω τελείως διαφορετική ματιά απ’ αυτή που επικρατεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών.

Δημοσιογράφος: Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η δημοσιογραφία είναι μόνο τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών.

Μάρκος Μπόλαρης: Ξέρω τι λέτε γι’ αυτό και σας έβγαλα, σας αθώωσα αμέσως. Η άποψή μου είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το ότι καταρρέει η πραγματική οικονομία. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση. Είναι ένα κλίμα το οποίο επιδεινώνει την ύφεση, αφαιρεί από την αγορά το αίμα, την υγρασία, δηλαδή τη ρευστότητα, και φέρνει σε απόγνωση τις επιχειρήσεις. Τη μικρή και μεσαία Ελληνική επιχείρηση. Όμως το ξέρουν οι πάντες, αυτά είναι στοιχειώδη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος και νομπελίστας, για να πει πως εάν μια αγορά κάνει βήματα προς τα πίσω στην πραγματική οικονομία, δεν παράγει, δεν εξάγει, δεν έχει κέρδος, δε μπορεί να ανταποκριθεί και στις απαιτήσεις, τις φορολογικές που έχει η κυβέρνηση και το πρόγραμμα ύφεσης το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα. 

Δημοσιογράφος: Εδώ έχω μια απορία. Αφού λοιπόν αυτό το τόσο απλό όπως το λέτε, το ξέρουν οι πάντες, δε χρειάζεται και νόμπελ να έχεις ούτε τίποτα, αυτοί οι οποίοι το πράττουν γιατί το κάνουν ; Και αυτοί οι οποίοι το υποδεικνύουν γιατί το υποδεικνύουν ; Υπάρχει κάποιο σχέδιο ;

Μάρκος Μπόλαρης: Είναι πολιτική. Είναι απλά. Είναι πολιτική. Για να μη φανεί ότι λέω και τίποτα σοφίες δικές μου. Πριν από λίγους μήνες στη Γαλλία ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο κ.Μοντεμπουρ, είπε αυτά τα ίδια πράγματα. Και είπε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Γερμανία, το πρόγραμμα που εφαρμόζει η γερμανική δεξιά, το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μέρκελ – Σόϊμπλε, το πρόγραμμα της ύφεσης, συμφέρει στο σύστημα που επικρατεί στη Γερμανία. Αλλά δε συμφέρει στους πολίτες στη Γερμανία και δε συμφέρει πολύ περισσότερο στις περιφερειακές χώρες με πειραματόζωο την Ελλάδα. Η κατάσταση επιδεινώνεται. Προχθές είπε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, έτσι που πάει η οικονομία στη Γαλλία θα γίνουμε σαν την Ελλάδα και θα καλέσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη Γαλλία. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι λάθος πολιτική αντίληψη 

Δημοσιογράφος: Αυτό το πρόγραμμα ούτως ή άλλως τέλος του χρόνου τελειώνει.

Μάρκος Μπόλαρης: Ξέρετε άλλο είναι, τελειώνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και άλλο είναι, τελειώνει η πολιτική ύφεσης. Ακούω την προπαγάνδα που γίνεται. Λέει, τελειώνουμε από το μνημόνιο και βγαίνουμε από το μνημόνιο. Αυτό είναι με όρους επιεικείς, επιχείρηση παραπλάνησης του κόσμου, να μην πω πιο βαριές κουβέντες. Άλλο τελειώνει το πρόγραμμα χρηματοδότησης και άλλο βγαίνουμε από το μνημόνιο. Το μνημόνιο έχει μια σειρά δεσμεύσεις. Και φυσικά έχει και κάποια χρήματα τα οποία πήραμε και πρέπει να τα δώσουμε πίσω , εάν πρέπει να τα δώσουμε και πως θα τα δώσουμε. Πρέπει να το δούμε. 
Η πολιτική η οποία ασκείται είναι πολιτική η οποία συμφέρει στα ολιγοπώλια, γιατί στην Ελλάδα, και εδώ θέλω να εστιάσω, αυτό θέλω να υπογραμμίσω, στην Ελλάδα κάτω από το πρόσχημα της εφαρμογής ενός προγράμματος δημοσιονομικής αποκατάστασης επιχειρείται ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθά το ολιγοπωλιακό κεφάλαιο σε βάρος της μικρής και μεσαίας παραγωγικής επιχείρησης της χώρας. Μπορώ να αναφέρω παραδείγματα για να γίνει κατανοητό αυτό. 

Δημοσιογράφος: κ.Μπόλαρη έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πια βάσιμες αμφιβολίες αν ωφελεί και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, που λέτε και εσείς.

Μάρκος Μπόλαρης: Σε κάποιους ναι. Δείτε τι γίνεται στο λιανοπώλιο, στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όχι μόνο των τροφίμων, και των άλλων και θα γίνει κατανοητό αυτό. Υπάρχουνε μεγάλες εταιρίες ξένων κεφαλαίων οι οποίες εξοντώνουν την μικρή Ελληνική επιχείρηση. Ένα προϊόν που η ίδια αλυσίδα το πουλά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα 1 ευρώ στην Ελλάδα το πουλά 2.5 ευρώ, 3 ευρώ. 
Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία της χώρας και αυτό το πληρώνει ο μικρομεσαίος και ο φτωχότερος Έλληνας. 

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο πολιτικό ζητούμενο. Πιστεύεται ότι η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει και το θέμα της εκλογής Προέδρου ή όχι ; 

Μάρκος Μπόλαρης : Έχει ανοίξει κ. Σαράντη, μια συζήτηση την επομένη των ευρωεκλογών για το αν θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, βουλευτές για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν κουράζομαι να λέω ότι αυτή είναι μια επιχείρηση η οποία στόχο έχει να πάρει από τα μάτια του πολίτη, από τη συζήτηση, στα δημόσια φόρα, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να πάρει δηλαδή από το δημόσιο λόγο, το τεράστιο πρόβλημα που έχει ο Έλληνας πολίτης που δε μπορεί να πληρώσει το ασφαλιστικό του ταμείο ή τον ΕΝΦΙΑ. Είναι πρόσχημα η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορεί να γίνει αν ξέρουμε ότι υποψήφιος είναι ο Χ και ο Ψ και θα συζητήσουμε με όρους το ποιος είναι ο καλύτερος και ικανότερος να εκπροσωπήσει την χώρα. Όμως η συζήτηση σήμερα γίνεται με όρους που λένε «θα ψηφίσετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όποιος και να είναι αυτός, προκειμένου να παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση και να συνεχιστεί η παρούσα πολιτική ύφεσης που διαλύει την πραγματική οικονομία;».

Δημοσιογράφος: Η μια εκδοχή είναι αυτή. Η άλλη είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα ψηφιστεί. 

Μάρκος Μπόλαρης : Η συζήτηση δεν γίνεται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά για το αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Σε αυτή την συζήτηση που γίνεται με αυτούς τους όρους, εγώ έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου λέγοντας ότι αυτή η πολιτική ύφεσης που επιβάλλει η γερμανική δεξιά, η οποία αποσαθρώνει την οικονομία της χώρας και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή στην χώρα θα πρέπει να αλλάξει.

Δημοσιογράφος: Εσείς θα κληθείτε μαζί με τους 299 συναδέλφους σας να ψηφίσετε. Τα κριτήρια τα δικά σας για την ψήφο σας ποια θα είναι; Θα περιμένετε να δείτε πρόσωπο και τότε θα αποφασίσετε;

Μάρκος Μπόλαρης : Όπως σας είπα, η συζήτηση με τους όρους που αυτή γίνεται είναι ένα προπέτασμα καπνού, είναι προσχηματική για να σταματήσει ο κόσμος να συζητά το μέγεθος της οικονομικής αποτυχίας. Γι’αυτό και λέω όχι, αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει.

Δημοσιογράφος: Άρα απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα ψηφίσετε όχι, ανεξαρτήτως προσώπου.

Μάρκος Μπόλαρης: Θέλω να σας πω ότι έχει ανοίξει άλλη μία συζήτηση, επίσης παραπλανητική. Λένε κάποιοι ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρέπει να σεβαστούμε τον θεσμό και να ψηφίσουμε. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει μόνο αυτό, αλλά ορίζει ότι αν δεν υπάρχει συναίνεση - και η συναίνεση έχει σχέση με την πολιτική - τότε δεν ψηφίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γίνονται εκλογές και επιδιώκεται συναίνεση μετά τις εκλογές. Όμως πάνω στην πολιτική που ασκείται, η οποία εξοντώνει τους μικρομεσαίους πολίτες και την μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, γιατί δεν φαίνεται κάποιος να θέλει να συναινέσει σε αυτή την διαδικασία. Θα πάμε σε εκλογές και μετά θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Μπόλαρη έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε, αν θα είστε και πάλι υποψήφιος ή όχι ;

Μάρκος Μπόλαρης : Kύριε Σαράντη, είναι φανερό ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη ρευστότητα στα πολιτικά δρώμενα. Εγώ λοιπόν έχω αποφασίσει ότι το πρώτο που πρέπει να διασώσω είναι η αξιοπρέπεια μου. Για να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου, στους συμπολίτες μου, στην οικογένεια μου και στον εαυτό μου, κρατώ την πολιτική και προσωπική αξιοπρέπεια μου.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολύ τρόποι να κρατήσει κάποιος την αξιοπρέπειά του ή μπορεί να είναι διαφορετικά τα κριτήρια τα δικά σας από τα δικά μου.

Μάρκος Μπόλαρης : Ναι συμφωνώ. Προσωπικά έχω κριτήρια και μία σταθερότητα μέσα στην πολιτική διαδρομή μου και στην επαγγελματική διαδρομή μου, 20 χρόνια λειτούργησα ως δικηγόρος υπηρετώντας την ελληνική δικαιοσύνη. Έχω δείξει ποια είναι τα κριτήριά μου, θέλω με σοβαρότητα και εντιμότητα να υπηρετώ στο δημόσιο βίο. 

Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντήσατε, ίσως δεν το κατάλαβα εγώ, αν θα είστε στην πολιτική σκηνή ή όχι. Γιατί από την απάντηση σας εξαρτάται το επόμενο ερώτημα μου.

Μάρκος Μπόλαρης : Η πρόθεση και η βούληση είναι ναι. Οι μέρες είναι δύσκολες και θεωρώ ότι προσφέρω ένα μικρό λιθαράκι στα δημόσια πράγματα.

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί και αντίστοιχος χώρος ο οποίος θα σας φιλοξενήσει. 

Μάρκος Μπόλαρης: Εκφράζοντας την πραγματικά ισχυρή πεποίθηση ότι οι δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και μέσα στον κοινωνικό και σοσιαλιστικό χώρο είναι ισχυρές. Και ότι μπορούν να εκφράσουν πολιτική άποψη για να πάει ο τόπος μπροστά, άσχετα από τα πισωγυρίσματα που έχουνε γίνει τα τελευταία χρόνια. Παραμένουμε μέσα στην καταιγίδα με αισιοδοξία.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε υποψήφιο στην δημοκρατική παράταξη-ΠΑΣΟΚ ;

Μάρκος Μπόλαρης : Δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί δεν με ενδιαφέρουν οι κινήσεις οι οποίες γίνονται προκειμένου να ωραιοποιηθούν οι δεξιές πολιτικές που έχουν ασκηθεί από τον συγκεκριμένο και τους συγκεκριμένους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφος: Είστε σε επαφή με πολιτικά κόμματα ;

Μάρκος Μπόλαρης : Οι μέρες για τον τόπο είναι πολύ δύσκολες γι’αυτό χρειάζονται συνέργειες, οι οποίες προσθέτουν δυνάμεις για να απαντηθεί το μέγεθος της κρίσης και του προβλήματος που έχει ο χώρος,ο τόπος κι οι πολίτες.

ΑρχείοΝέων