Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Πολιτικές για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κ. Μπόλαρης για τρία λεπτά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο στο παραλήρημα ενός αποχωρήσαντος. Στη δημοκρατία οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας λειτουργούν όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι, υπέρ του λαού. Και είναι απολύτως σαφές πως κάποιοι που έχουν μάθει να λειτουργούν τη νύχτα δεν μπορούν να εμφανίζονται και ως προστάτες θεσμών την ημέρα.


Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν δύο στρατηγικές και ξεδιπλώθηκαν σήμερα κι εδώ. Η μία είναι η στρατηγική της δημοσιονομικής πάση θυσία ορθότητος, που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση. Είναι ένα λάθος πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα, το οποίο στη λογική επίτευξης πρωτογενούς ελλείμματος έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή στα όριά της. Εάν, λοιπόν, εμμείνουμε σε αυτή, δημιουργούμε πρόβλημα στους πολίτες και αυτό το πρόβλημα στους πολίτες το βιώνετε κι εσείς και ο κύριος Υπουργός ως Βουλευτής της επαρχίας που πάει και βλέπει τις επιχειρήσεις, τον κόσμο, τους ανέργους.
Η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική που λέει ότι εστιάζω στην πραγματική οικονομία, παρεμβαίνω για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, να παραχθεί στον τόπο εισόδημα, να παραχθεί στον τόπο χρήμα από τον πρωτογενή τομέα, από το δευτερογενή, από τις υπηρεσίες. Αυτό το εισόδημα που παράγεται είναι εκείνο το οποίο δίνει έσοδα στο κράτος για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.

Όταν το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει επειδή τσακίζουμε το ΕΣΥ, διαλύουμε τα νοσοκομεία, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα γίνεται γιατί υπεξαιρούμε χρήματα από τις επιχειρήσεις που στέκονται με το ζόρι και δεν τους δίνουμε πίσω το ΦΠΑ, όταν το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέφουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό είναι χάλκευση. Δεν είναι χάλκευση αριθμών, είναι πολιτική. 
Το πρόβλημα του κυρίου Υπουργού ήταν να έλθει να μας πει ότι «εγώ τα λέω, τα γράφω, ανακοινώνω». Ωραία! Το ζήτημα που βάλαμε είναι διαδικαστικό; Για τη διαδικασία θα συζητούμε σ’ αυτήν την κοινωνία; Για τις συνέπειες και τα συμπτώματα θα συζητούμε ή για το αίτιο, τρία χρόνια μετά αφότου η Ελλάδα μπήκε στην κρίση;
Το ζήτημα είναι το αν θα μπορεί αυτή η παραγωγική μηχανή της χώρας, η οποία κατέρρευσε, να ξαναπάρει μπρός.
Πιστεύουν κάποιοι στη φενάκη των μεγάλων ξένων επιχειρηματιών, που θα έλθουν να σώσουν τη χώρα. Την ίδια στιγμή, μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές επιχειρήσεις, φεύγουν από τη χώρα. Ποιος πείθεται;
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι αυτό: Η έκκληση προς την Κυβέρνηση είναι αυτή. Ο κύριος Υπουργός πρέπει να μας πει: Υπάρχουν χρήματα που υπεξαιρούνται αυτήν τη στιγμή και κατακρατούνται από επιχειρήσεις που τα έχουν ανάγκη; Εάν αυτά τα χρήματα κατακρατούνται, τίθεται σε διακινδύνευση η ρευστότητα στην αγορά, τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία των επιχειρήσεων, αμφισβητούνται οι καινούριες θέσεις εργασίας, απειλούνται οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας; Αυτό είναι το ζήτημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.

ΑρχείοΝέων