Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

«Προπέτασμα καπνού η προεδρολογία! Αλλαγή πολιτικής χρειαζόμαστε και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα παραπολιτικής»

Συνέντευξη στο Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στο δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καλημέρα σας κ. Μπόλαρη.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Καλημέρα σας κ. Λυκεσά, καλημέρα στους ακροατές του Κόκκινου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχουν πολλά ζητήματα που τρέχουν και δεν θα χάσω καθόλου χρόνο. Είμαστε καταρχήν σε μια χρηματοοικονομική σφαίρα στην πολιτική. Έχουμε το δάνειο που πήρε η ΝΔ πέρυσι, 14.600.000 ευρώ, έχουμε ταυτοχρόνως λογιστές που ψάξανε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μάθαμε ακριβώς αν βρήκανε και τι βρήκανε σχετικά με τα χρέη, επιπλέον των χρεών που ξέρουμε για την ΝΔ. Έχουμε συζήτηση για το μαύρο χρήμα στην πολιτική, για την πιθανότητα να έγιναν απόπειρες, να ετοιμάζονται σχέδια, καταγγέλλονται διάφορα και ακούγονται διάφορα στον αέρα. Έχουμε εισαγγελική παρέμβαση για το αν είχαμε εξαγορές ή όχι βουλευτών ή απόπειρα εξαγοράς βουλευτών. Γίνονται τέτοια πράγματα, αναρωτιέται ο κόσμος; Ξεκινώ με αυτά γιατί τρέχουν κι άλλα, αυτά είναι τα αρχικά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Να πάρουμε τα θέματα από την τελευταία ερώτηση: καταρχάς, επειδή μας ακούν νοήμονες άνθρωποι, όσον αφορά το θέμα των παρεμβάσεων που γίνονται στην πολιτική ζωή με κάθε τρόπο, θα θυμίσω αυτές τις 3 λέξεις που λέγανε οι Έλληνες «ο νοών νοείτω». Και οι νοήμονες, που μας ακούν, καταλαβαίνουν. Εκείνο που θέλω να πω κ. Λυκεσά είναι ότι η προεδρολογία που έχει ανοίξει - και αν θυμάμαι καλά είχε ανοίξει μια εβδομάδα μετά από τις Ευρωεκλογές - είναι ένα προπέτασμα καπνού, προκειμένου η συγκυβέρνηση να κρύψει από τα μάτια του κόσμου την πραγματική κατάσταση, να βάλει στον πολίτη την αγωνία για το αν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι. Να βάλει δηλαδή μια ψεύτικη συζήτηση, μια φενάκη, προκειμένου να μην συζητηθεί η υπερφορολόγηση, ο ΕΝΦΙΑ, η κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, η διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αποσάθρωση του συστήματος υγείας, η κατάρρευση του συστήματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα λοιπά. Αυτή είναι η πραγματική ζωή μας. Αντί η συζήτηση μας να είναι πώς θα στήσουμε ένα καινούριο παραγωγικό πρότυπο για να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία της χώρας, έχουμε ανοίξει μια συζήτηση για το αν θα ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και είπα προηγουμένως ότι είναι απατηλή η συζήτηση, διότι δεν γίνεται με όρους ως προς το ποιος είναι ο καλύτερος για να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πώς αυτός θα μπορεί με τις διεθνείς του σχέσεις, με το κύρος, με την ακτινοβολία του να εκπροσωπεί την χώρα, αλλά γίνεται με όρους που λένε «θα ψηφίσετε όποιον και αν προτείνει η συγκυβέρνηση έτσι ώστε να μην έχουμε εκλογές;». Αυτή η συζήτηση είναι φενάκη, είναι προπέτασμα καπνού, γι’ αυτό και οι νοήμονες που τους επικαλέστηκα στην αρχή της συζήτησης καταλαβαίνουν. Ο νοών… νοείτω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Η φράση «ο νοών νοείτω» πάει παντού, όπως και στο ότι δηλαδή έγιναν απόπειρες για να εξαγοραστούν βουλευτές για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Ας μην πούμε τι. Καταλαβαίνουν οι πολίτες!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και έρχεται ο κ. Καλαντζής από την ΝΔ, συνάδελφος σας βουλευτής και λέει ότι είναι αργυρώνητος όποιος δεν ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατεβεί με το ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Γι’ αυτό σας είπα ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία βοούν και δεν χρειάζεται περισσότερη συζήτηση από την δική μας πλευρά. Εμείς οδηγούμε την συζήτηση στις παραπολιτικές της διαστάσεις...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δημόσια δήλωση ήταν. 


ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Μα το ξέρω. Γι’αυτό σας είπα προηγουμένως, αυτή η προεδρολογία ενώ φαίνεται ότι αφορά το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ φαίνεται ότι αφορά την πολιτική του τόπου, κατ’ εμέ είναι παραπολιτική. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να λύσει τα προβλήματα των πολιτών και του τόπου, όταν έχουμε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, όταν έχουμε στρατιωτικές προκλήσεις με τουρκικές φρεγάτες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν γίνεται συζήτηση στην χώρα και σιωπά ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών και δεν συγκαλεί την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά αρκείται σε ένα διάβημα. Και όταν υπάρχουν τα τεράστια ζητήματα με τους νεφροπαθείς, στα οποία αναφερθήκατε προηγουμένως όταν ανοίγατε την συζήτηση. Αυτή είναι η πολιτική ζωή! Αυτό που παρακολουθούμε, δηλαδή η στημένη και μεθοδευμένη υποβίβαση, υποτίμηση, αποσάθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε με επίκληση τα δημοσιονομικά να υποβαθμίσουμε τα δημόσια νοσοκομεία και να στείλουμε τον κόσμο στα ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δεξιά πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και λέει ο συνάδερφός σας, επειδή εσείς δεν θέλετε να ψηφίσετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι είστε αργυρώνητος.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Σ’αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται αυτός που έκανε την δήλωση και όχι αυτός στον οποίον αναφέρεται η δήλωση! Περνώ αμέσως στο επόμενο θέμα γιατί με ρωτήσατε κι άλλα πράγματα. Όσον αφορά στα χρέη των κομμάτων, γίνεται συζήτηση αυτή την στιγμή στην βουλή για το θέμα των οικονομικών των κομμάτων. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι σαν κι αυτό που επικρατεί στις μέρες μας, ένα κλίμα υγρασίας και ομίχλης. Κύριε Λυκεσά πρέπει να πούμε ευθέως στους πολίτες ότι η δημοκρατία έχει κόστος. Είναι πολύ μικρότερο το κόστος που έχει η δημοκρατία σε σχέση με τα άλλα πολιτεύματα, τα οποία λειτουργούν με αδιαφάνεια. Ποιος είναι ο όρος για να λειτουργεί η δημοκρατία όπως πρέπει, με τους όρους που πρέπει; Να υπάρχει διαφάνεια. Άρα φυσικά και έχουν έξοδα τα κόμματα, το ζήτημα όμως είναι: είναι τα έξοδα που χρειάζονται, είναι τα έξοδα που αρμόζουν για να λειτουργεί η δημοκρατία ή έχουμε σπατάλες ή έχουμε υπερβολές ή χρησιμοποιείται κομματικό χρήμα για άλλες δουλειές; Αυτό είναι το ζήτημά μας. Εδώ λοιπόν η διαχείριση που γίνεται από πλευρά της συγκυβέρνησης σήμερα, με τα δάνεια που παίρνουν σε καιρό κρίσης, αλλά και οι λογαριασμοί που δεν πληρώνονται, είναι ζητήματα τα οποία απλά εκθέτουν την κομματική λειτουργία και την δημοκρατική λειτουργία. Τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και το χρήμα το οποίο δίνει ο ελληνικός λαός για την λειτουργία της δημοκρατίας - το υπογραμμίζω αυτό - θα πρέπει να χρησιμοποιείται με διαφάνεια και με φειδώ, όπως χρειάζεται όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά πάντοτε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα. Πείτε μας λίγο, τις κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πώς τις βλέπετε; Σας συγκινεί καμία;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Διστάζω και δεν χρησιμοποιώ τον όρο, τον ιστορικό τίτλο για το υπόλειμμα που είναι σήμερα στην βουλή. Πριν από 40 χρόνια ο Ανδρέας ίδρυσε ένα κίνημα για να εκφραστούν οι μη προνομιούχοι Έλληνες, οι μικρομεσαίοι Έλληνες, οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία , ο συνταξιούχος. Αυτό λοιπόν το κίνημα σήμερα πολιτικά, όχι κομματικά ή λειτουργικά, αλλά με τις στοχεύσεις και με τις αρχές εκείνες δεν υπάρχει. Η χρησιμοποίηση του τίτλου είναι καταχρηστική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Από ποιους είναι καταχρηστική ; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ : Από αυτούς που τον χρησιμοποιούν. Εάν είσαι λοιπόν μέσα στην Bουλή χρησιμοποιώντας τον ιστορικό τίτλο για υπηρετήσεις τις δεξιές, νεοσυντηρητικές, νεοφυλελεύθερες υφεσιακές πολιτικές που επιβάλλει στην Ευρώπη το γερμανικό δεξιό σύστημα, η κα Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε, τότε τι σχέση μπορείς να έχεις με το σοσιαλιστικό κίνημα το οποίο δεσμεύτηκε να εκφράσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων στην ελληνική κοινωνία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μάλιστα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα στα οικονομικά, θα ξαναγυρίσω στο θέμα. Εσείς φοβάστε ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει πείνα και δυσωδία, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, ή ότι θα κλείσουν τα ATM, όπως είπε η κα Βούλτεψη;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, οι δηλώσεις και οι χαρακτηρισμοί εκφράζουν αυτούς που τις λένε. Είναι ίδιον άλλων εποχών αυτή η κακού επιπέδου κινδυνολογία. Είμαστε στο 2014, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να συγκινηθούν ή να δώσουν σημασία σε τέτοιες φοβικές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι τελευταίο σας παρακαλώ, επειδή περιμένουν όλοι την Task Force που έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ψάχνουν να βρουν πού θα πάει η Task Force για την υγεία, είναι μεγάλο κρατικό μυστικό. Μάλλον στο ΑΧΕΠΑ θα πάει, αν και όλοι ισχυρίζονται ότι κανένας δεν ήξερε ότι θα πάει στο ΑΧΕΠΑ, θα το διασταυρώσουμε. Εσείς είσαστε και στην Περιφέρεια, εκεί νομίζω ότι είχατε μία συζήτηση, ετέθησαν διάφορα ζητήματα σχετικά με τον Φούχτελ; 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Λυκεσά πριν από έναν μήνα περίπου, ένας εκ των δύο Γερμανών Υφυπουργών που βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Φούχτελ, έστειλε μία επιστολή-ερωτηματολόγιο στους νεοεκλεγέντες Περιφερειάρχες και Δημάρχους και ζητούσε απαντήσεις. Δήλωσα ότι αυτό το ερωτηματολόγιο προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της ελληνικής πολιτείας, προσβάλλει την κυριαρχία του ελληνικού κράτους. Είναι απολύτως απαράδεκτο και θα έπρεπε η κυβέρνηση με διάβημα να ζητήσει την ανάκληση αυτού του κυρίου, να τον στείλουν πίσω, γιατί πίσω θα έπρεπε να βρίσκεται, δεν έχει καμία δουλειά να είναι εδώ. Είναι προσβλητικό να έρχεται ο Γερμανός Υφυπουργός και να ζητά από τις Περιφέρειες και τους Δήμους να του δηλώσουν ποια είναι η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν, κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. 
Διότι το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος της αποικιακής δύναμης στην χώρα-αποικία. Το θέμα δεν είναι απλώς ότι λειτουργεί ως αφέντης που θέλει να προωθήσει τα προϊόντα των γερμανικών εταιρειών στη χώρα, αλλά ότι λειτουργεί με τρόπο που προσβάλει την κυριαρχία και την θεσμική λειτουργία της χώρας και ως τέτοιος θα έπρεπε να έχει ήδη ανακληθεί. Κάναμε μια αίτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σαν παράταξη, συνυπέγραψαν κι άλλες παρατάξεις, και ζητήσαμε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και να μας πει η διοίκηση της Περιφέρειας τι σκέφτεται να κάνει, δηλαδή εάν θα απαντήσει, εάν θα δώσει τα στοιχεία τα οποία ζητούν. Δεν τέθηκε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, εκκρεμεί για συζήτηση και στο μεταξύ θεωρώ ότι εκκρεμεί πολιτικά το ζήτημα για το πώς θα συμπεριφερθεί η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πείτε μου κάτι τελευταίο κ. Μπόλαρη. Η κυβέρνηση έτσι όπως τα βλέπετε θα φτάσει μέχρι την προεδρική εκλογή ;

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κύριε Λυκεσά, η Κυβέρνηση έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο είναι να μπορέσει να κλείσει τον προϋπολογισμό. Αυτό που κατατέθηκε στην Βουλή είναι ένα προσχέδιο προϋπολογισμού. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα, τόσο οικονομικά όσο και δημοσιονομικά, ζητήματα που αφορούν στις εισπράξεις και τρύπες του 2015, τα κόκκινα δάνεια και το τεράστιο ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά είναι τα πολιτικά ζητήματα και γι’ αυτό επιχειρούν με την προεδρολογία να αλλάξουν το θέμα. Λοιπόν εάν οι «φίλοι» μας, αυτοί που επιβάλλουν και ελέγχουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα, κάνουν τα στραβά μάτια και δεν δουν τα προβλήματα του προϋπολογισμού, τότε ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί ως έχει και θα πάμε στην προεδρική εκλογή. Εάν λειτουργήσουν όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, τους οποίους χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όταν δεν θέλουν δεν τους χρησιμοποιούνε, και δούνε ότι ο προϋπολογισμός έχει πρόβλημα, τότε θα ζητήσουν να ψηφιστούν μέτρα, κάποια από αυτά τα 1000 προαπαιτούμενα. Εάν το ζητήσουν αυτό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, είναι σαφές. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας κ. Μπόλαρη.

ΑρχείοΝέων