Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Τα νέα του Μάρκου Μπόλαρη

Προχωρούμε μπροστά με αποφασιστικότητα, για την Ελλάδα που θέλουμε, για τον ελληνικό λαό που το δικαιούται

Δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

«Έχουμε το προνόμιο ως πρόσωπα κι ως λαός να ζούμε, να δρούμε, να ομιλούμε, να πολιτευόμαστε, να δημιουργούμε τέχνες και πολιτισμό, να βιώνουμε, που σημαίνει να νοηματοδοτούμε τη ζωή μας, επί χιλιετίες σε τούτο τον όμορφο κι ευλογημένο τόπο, στην Ελλάδα.

Πρόκληση κι ευθύνη αντάμα.

Πρόκληση για την συνεχή νοηματοδότηση της ζωής μας, της αναγωγής της σε βίο στην καθημερινότητά μας, στην πολιτική, στην ελευθερία, στην δημοκρατία, στο διεθνές περιβάλλον, στη φιλοσοφική αναζήτηση, στη βίωση του Θείου.

Πρόκληση που υπογραμμίζεται από την γεωγραφική του τόπου θέση, η Ελλάδα ως αρχή της Ευρώπης ή κατ΄ άλλους εσχατιά (έχει σημασία το σημείο θέασης), η Ελλάδα αντίκρυ από την Ασία, την Μικρά Ασία, η Ελλάδα αντίκρυ από την Αφρική, η Ελλάδα του Αιγαίου, του Ιονίου, της Μεσογείου, των θαλασσών.

Πρόκληση που κορυφώνεται για να δείξει την ευθύνη μας, ευθύνη του λαού στην ιστορική του διαχρονία, ευθύνη της ηγεσίας του, πολιτικής, πνευματικής, πολιτισμικής, οικονομικής καθώς οι πέτρες του τόπου, στην οποίες αναφέρεται ο Γιώργος Σεφέρης, είναι βαριές, τόσο βαριές που δεν μπορούμε να τις σηκώσουμε. Αναμέτρηση δύσκολη η αναμέτρηση με την πολιτισμική ιστορική πορεία του τόπου αυτού και του λαού του, καθώς την σηματοδοτούν οι πέτρες του, τα μάρμαρα του.

Κι η ευθύνη μας περιγράφει το εύρος των ορίων της όταν η γεωγραφική θέση αυτού του βράχου στη Μεσόγειο συνδεθεί με την γεωπολιτική και την γεωστρατηγική, του χθες και του σήμερα , με την προοπτική των αιώνων. Άλλοτε διαβαίναν στρατιές σιδηρόφρακτες, τώρα οι στρατιές παραμερίζουν για να διαβούν πρόσφυγες, μετανάστες, κυνηγημένοι. Άλλοτε Φοίνικες, και Μινωίτες, Έλληνες και Ρωμαίοι, Ρωμιοί βυζαντινοί ένωναν με ομορφόπλωρα σκαριά τα λιμάνια της Μεσογείου, σήμερα ελληνόκτητος υπερήφανος στόλος στους ωκεανούς για τις διεθνείς μεταφορές και στον Πειραιά έντονη η κινεζική δραστηριότητα. Άλλοτε Έλληνες φιλόσοφοι και Χριστιανοί απόστολοι, άλλοτε σταυροφόροι και απέναντί τους μουσουλμάνοι, άλλοτε σλάβοι κι Οθωμανοί, Φράγκοι και Καταλανοί, σήμερα η πρόκληση της παγκοσμιοποίησης, η αμεσότητα της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η ερημοποίηση περιοχών, η πίεση σε λαούς από την φτώχεια, την πείνα, τον θάνατο και την ίδια στιγμή η νέα βιομηχανική επανάσταση του ψηφιακού κόσμου, της πληροφορικής, του διαδικτύου ως οργανωτικό πλεονέκτημα κι ως απειλή του Μεγάλου αδελφού για την δημοκρατία.

Πρόκληση κι ευθύνη αντάμα για την Ελλάδα που προχτές απαλλάχτηκε από την προκρούστεια κλίνη των μνημονίων.

Πρόκληση κι ευθύνη αντάμα για τους Έλληνες που πάλεψαν, θυσιάστηκαν, μάτωσαν αλλά νίκησαν και ξεκινούμε το ταξίδι της επιστροφής από την οκτάχρονη βαβυλώνια αιχμαλωσία, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με επιτυχία την σηματοδότηση νέας πορείας της χώρας, αλλαγή σελίδας στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Δεν αρκεί η επιστροφή στην Ιθάκη. Μπροστά μας οι προκλήσεις για τη θεμελίωση και την δόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τον τόπο όχι απλώς για το ξεπέρασμα της κρίσης, μα για την πορεία προς τα μπρός με την ενσωμάτωση στην παραγωγική μας βάση της νεολαίας μας, της πιο προικισμένης νέας γενιάς των Ελλήνων.

Στην συγκυρία αυτή έχω την εξαιρετική τιμή να ενταχθώ με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική ομάδα που χειρίζεται τις προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία του Υπουργού των Εξωτερικών του κ. Νίκου Κοτζιά, συμμαχητή σε κοινούς δημοκρατικούς αγώνες. Ευγνωμόνως αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό για την τιμητική ανάθεση. Με τιμή απευθύνομαι στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Με βεβαιότητα για την επιτυχία της συνεργασίας υπό την καθοδήγησή του, όπως επιτάσσει το συμφέρον της Ελλάδος και τα συμφέροντα του δημοκρατικού εντολέα της κυβέρνησης μας ελληνικού λαού. Εν κατακλείδι αναφέρομαι στον φίλο και συνοδοιπόρο, στον συμπατριώτη μου Υφυπουργό Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια δεν εφείσθη κόπων και χρόνου για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Μεθοδικός και εργατικός, ανθρώπινος και με χαμηλό προφίλ ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Τον ευχαριστούμε για το υπόδειγμα της μειλίχιας παρουσίας με υπομονή και αποτελεσματικότητα. Η σωρευμένη εμπειρία του θα μας είναι πάντοτε χρήσιμη.

Στη νέα πορεία της χώρας, στο νέο ξεκίνημά της μετά την επιστροφή στην Ιθάκη, στην πρόκληση του Πρωθυπουργού για συστράτευση ανταποκρινόμαστε!

Προχωρούμε μπροστά με αποφασιστικότητα για να μην υπάρξει πισωγύρισμα και επιστροφή στις λογικές και στις στρατηγικές του χθες!

Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας πρέπει, για τον ελληνικό λαό που το δικαιούται!»

ΑρχείοΝέων